Εκ νεου προεδρος του Τμηματος Γλωσσας, Φιλολογιας και Πολιτισμου Παρευξεινιων χωρων η Μαρια Δημαση

«Το σύνολο των δράσεων αποτελούν απόρροια πρωτοβουλιών όχι μόνο της διοίκησης, αλλά και του τμήματος συνολικά»

Εκ νέου πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εξελέγη η καθηγήτρια, κ. Μαρία Δημάση. Έχοντας συγκεντρώσει έναν διευρυμένο αριθμό γνωστικών αντικειμένων, καθώς και αξιόλογη διδακτική εμπειρία τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο βιογραφικό της, κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη να συνεχίσει και για την επόμενη διετία από την θέση της προέδρου την προσφορά της στο έργο και την πορεία του τμήματος.
 
Μιλώντας στον «ΠτΘ» με αφορμή την επανεκλογή της η καθηγήτρια και πρόεδρος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της θητείας που αφήνει πίσω της, εστιάζοντας στην αναβάθμιση των χώρων του κτηρίου και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ενώ  εν συνεχεία πληροφόρησε γύρω από τις μελλοντικές στοχεύσεις, αναφερόμενη φυσικά και στην ίδρυση του Εργαστηρίου Διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως το σύνολο των δράσεων αποτελούν απόρροια πρωτοβουλιών όχι μόνο της διοίκησης, αλλά και του τμήματος συνολικά, τονίζοντας την συμβολή όλου του προσωπικού στην πορεία που έχει διαγράψει. 

Μαρία Δημάση «Οι δράσεις οργανώθηκαν έχοντας δύο βασικούς άξονες: την αναβάθμιση αφενός των χώρων του κτηρίου αφετέρου της παρεχόμενης ποιότητας σπουδών» 

Οι δράσεις του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών την πρόσφατη διετία οργανώθηκαν έχοντας δύο βασικούς άξονες: την αναβάθμιση αφενός των χώρων του κτηρίου αφετέρου της παρεχόμενης ποιότητας σπουδών.
 
«Προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε τον χώρο στον οποίο ζούμε πολλές ώρες την ημέρα εμείς και οι φοιτητές μας», είπε η πρόεδρος κάνοντας λόγο για την εκτέλεση εργασιών και την βελτίωση της αισθητικής του χώρου με εικόνες και φωτογραφίες μνημείων του παρευξείνιου χώρου.
 
Όσον αφορά την αναβάθμιση των σπουδών στο Τμήμα, η ίδια σημείωσε πως από πέρσι ισχύει ποσόστωση για την εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών ανάλογα με τον βαθμό εισαγωγής τους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και των τεσσάρων κατευθύνσεων. Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως τα επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών είναι πλέον κατοχυρωμένα μέσω ΦΕΚ, χάρη στις άδειες διδασκαλίας που επιτρέπουν την πρόσβαση τους σε κέντρα ξένων γλωσσών.
 
«Επιδιώκουμε  να βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με τους υπεύθυνους των κατευθύνσεων του τμήματός μας. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο είμαστε διαρκώς ενημερωμένοι για τα νέα επιστημονικά δεδομένα, αλλά αναβαθμίζουμε και την ποιότητα των μαθημάτων μας», σχολίασε για να κάνει στην συνέχεια μία σύντομη αναφορά στις παρεμβάσεις σε επίπεδο καθημερινότητας. 

Οι παρεμβάσεις σε επίπεδο καθημερινότητας, τα διεθνή συνέδρια και τα πρωτόκολλα συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού 

Την πρόσφατη διετία το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών έστρεψε την προσοχή του σε βελτιώσεις σε επίπεδο καθημερινότητας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πάπυρο που πλέον λαμβάνουν δωρεάν οι σπουδαστές. Παράλληλα, η κ. Δημάση κάνοντας τον απολογισμό της αναφέρθηκε στις εκλογές μελών ΔΕΠ, τα πρωτόκολλα συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού – μεταξύ των οποίων ενδεικτικά περιλαμβάνονται πανεπιστήμια της Ρουμανίας, τον «Ρωσικό Κόσμο» και το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Γιερεβάν –  και ορισμένες επιστημονικές ημερίδες, μνημονεύοντας με ιδιαίτερο βάρος την ημερίδα με θέμα το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, μιας και ήταν αυτή η οποία  έδωσε έναυσμα για την διοργάνωση ενός συνεδρίου με διεθνείς συμμετοχές στο άμεσο μέλλον.
 
«Εκτιμώ ότι κάναμε πολλά πράγματα για την εξωστρέφεια του τμήματός μας προς την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τους ίδιους τους φοιτητές που για δύο συναπτά έτη διακρίθηκαν στη Βάρνα σε Διεθνές Φεστιβάλ που διενεργείται με την συμμετοχή σπουδαστών που μελετούν την ρωσική γλώσσα σε πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών», συμπλήρωσε μιλώντας για έντονη κινητικότητα και αυτοδυναμία του τμήματος.
 
Το τμήμα, μάλιστα, βρίσκεται σε συνεχή ανοικτό διάλογο με την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία μιας και μέλη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η ίδια η πρόεδρος φροντίζουν να πραγματοποιούν δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Μιλώντας για κάποιες από αυτές η κ. Μαρία Δημάση πληροφόρησε πως προσφέρονται μαθήματα τουρκικών και βουλγαρικών σε αστυνομικούς, σεμινάρια και μακροπρόθεσμες έρευνες με αντικείμενο την λαογραφία, μαθήματα ελληνικών σε ιεροδιδασκάλους και ιεροδιδασκάλισσες της Θράκης και εθελοντικά φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου του ιεροσπουδαστηρίου Χαϊριγιέ.  «Προσπαθούμε όσο μπορούμε να είμαστε ανταποδοτικοί και προς την κοινωνία, την τοπική και την ευρύτερη που μας αγκαλιάζει με αγάπη και υποστηρικτικότητα», σχολίασε η εκ νέου πρόεδρος αναφορικά με τις δράσεις αυτές. 

Η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου και της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας 

Με αφορμή την εκ νέου εκλογή της ως προέδρου η κ. Μαρία Δημάση μίλησε για την ίδρυση του Εργαστηρίου Διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας. Το ΦΕΚ έχει δημοσιευθεί ήδη από τον Φεβρουάριο, ενώ πρόκειται για μία σύμπραξη του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων χωρών, με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που θα ξεκινήσει δυναμικά την λειτουργία του με την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, έχει ήδη υπάρξει πρόταση για ουσιαστική συνεργασία με Πανεπιστήμια της Κύπρου, συνεργασία που αποσκοπεί στην μελέτη και χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης στον παρευξείνιο χώρο σε σχέση με την ελληνική γλώσσα – τόσο ως μητρική όσο και ως ξένη -, καθώς και την παραγωγή του κατάλληλου διδακτικού υλικού.
 
Με το νέο ακαδημαϊκό έτος αναμένεται, μάλιστα, να εισαχθούν μαθήματα εκμάθησης της ποντιακής διαλέκτου, μαθήματα αρμενικής γλώσσας και κουλτούρας και ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης για την πιστοποίηση ξεναγών και υπαλλήλων τουριστικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα επανιδρυθεί ένα διακρατικό μεταπτυχιακό χωρίς δίδακτρα με τίτλο «Παρευξείνιος χώρος και ελληνισμός» ενώ κλείνοντας η κ. Δημάση ανακοίνωσε την δημιουργία Εργαστηρίου Πληροφορικής που θα ενισχύσει τον ψηφιακό γραμματισμό των φοιτητών καθώς επίσης και το προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.