Εισηγηση ΑΣΕΠ για την αποδειξη γνωσης ξενων γλωσσων

Σήμερα το ΑΣΕΠ δεν έχει την αρμοδιότητα ουσιαστικής εκτίμησης τίτλων που αποδεικνύουν την γνώση ξένής γλώσσας και κατ’ ακολουθία αναγνώρισης άλλων πλην των συγκεκριμένων (ΣτΕ 4093/2012).

Να αλλάξει το ισχύον νομικό πλαίσιο  για την απόδειξη γνώσης ξένων γλωσσών, εισηγείται το ΑΣΕΠ , στο  πλαίσιο αναμόρφωσης του προσοντολογίου (π.δ. 50/2001), δεδομένου , όπως σημειώνει:
Αφενός μεν αυτό́ αφορά́ μόνο τις τέσσερις (4) βασικές γλώσσες (αγγλική́, γαλλική́, γερμανική́ και ιταλική́),
Αφετέρου δε και αυτές (πλην της αγγλικής) δεν είναι δυνατόν να εμπλουτισθούν με νέα πιστοποιητικά́ που εκδίδουν φορείς, που δεν αναφέρονται σ’ αυτό́.

Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ:

A. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ΑΣΕΠ, απλώς εφαρμόζει, στο πλαίσιο του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, τις ως άνω διατάξεις σχετικά́ με τον τρόπο απόδειξης της γλωσσομάθειας, χωρίς να παρέχεται σε αυτό́ αρμοδιότητα ουσιαστικής εκτίμησης τίτλων που αποδεικνύουν την γνώση ξένης γλώσσας και κατ’ ακολουθία αναγνώρισης άλλων πλην των συγκεκριμένων (ΣτΕ 4093/2012).
B. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να μην γίνονται δεκτά́ πιστοποιητικά́ γλωσσομάθειας σε γλώσσες όπως οι βαλκανικές (αλβανική́, βουλγαρική́, ρουμανική́, σερβική́), η τουρκική́ γλώσσα, η κινεζική́, η ιαπωνική́ ή ευρωπαϊκές γλώσσες όχι τόσο διαδεδομένες στην Ελλάδα, όπως η πορτογαλική́, η ολλανδική́, η σουηδική́, για τις οποίες δεν υπάρχει σχετική́ ρύθμιση στο προσοντολόγιο, πάρά μόνο η πρόβλεψη ότι για όλες τις γλώσσες που δεν αναφέρονται στο προσοντολόγιο, η απόδειξη της γνώσης τους γίνεται με πτυχίο ή τίτλο σπουδών δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
Γ. Θα μπορούσε,   με γνώμονα τη νομική́ φύση των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, στα οποία το προσοντολόγιο αναφέρεται, να γίνονται δεκτά́ και πιστοποιητικά́ για γλώσσες για τις οποίες αυτό́ δεν κάνει ρητή́ αναφορά́, και πιστοποιητικά́ τα οποία είτε είναι αναγνωρισμένα από́ το υπουργείο Παιδείας ή από́ άλλο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο της οικείας χώρας ή προέρχονται από́ πανεπιστήμια δημοσίου χαρακτήρα ή εκδίδονται ή τελούν υπό́ την αιγίδα επίσημων μορφωτικών φορέων των οικείων κρατών.
Δ. Σημειώνεται ότι με αυτοτελή́ νομοθετική́ ρύθμιση (άρθρο 33, ν. 4521/2018), προβλέφθηκαν πιστοποιητικά́ γνώσης της αραβικής γλώσσας και προστέθηκε στο Παράρτημα γλωσσομάθειας του ΑΣΕΠ η απόδειξη του προσόντος της γνώσης της αραβικής ως ξένης γλώσσας.

Πηγή: esos.gr
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.