«ECO Μηξιουδης Ευστρατιος Μονοπροσωπη Ι.Κ.Ε.» : Η πρωτη αδειοδοτημενη μοναδα αποθηκευσης αποβλητων οικοδομικων υλικων στο νομο Ροδοπης ειναι γεγονος

Στόχοι της: η αλλαγή της νοοτροπίας γύρω από διαχείριση των αποβλήτων από οικοδομικές και συναφείς εργασίες - η ενθάρρυνση της λογικής της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υλικών αυτών - καθώς και η υιοθέτηση μίας στάσης ευθύνης όλων απέναντι στο περιβάλλον

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) τα γνωστά σε όλους μας «μπάζα», αποτελεί σημαντικότατο πρόβλημα για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αλλά για τον νομό Ροδόπης ειδικότερα.
 
Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που στον τοπικό τύπο έχει καταγραφεί η διαιωνιζόμενη και ολοένα αυξανόμενη ρίψη μπαζών σε πολυσύχναστα για την πόλη της Κομοτηνής σημεία, όπως η πίσω όψη του Πανθρακικού Σταδίου, η περιοχή γύρω από την έκταση της Πανεπιστημιούπολης, στα όρια δηλαδή του Δήμου Κομοτηνής και του Δήμου Ιάσμου, ο Οικισμός του Ηφαίστου και συγκεκριμένα η έκταση κατά μήκος του ποταμού Βοσβόζη ή οι περιπτώσεις γωνιών της πόλης γύρω από νεόδμητες οικοδομές που «υιοθετούν» και παρουσιάζουν την εικόνα εργοταξίου ακόμα και για αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
 
Ένα φαινόμενο που κάθε άλλο παρά ως σύγχρονο μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς υφίσταται εδώ και αρκετές δεκαετίες ένεκα κυρίως της έλλειψης περιβαλλοντικής πολιτικής και συνείδησης,  αλλά και αδιαφορίας για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
 
Η αξιοποίηση των ΑΕΕΚ σε σύγχρονες Μονάδες Ανακύκλωσης Αδρανών Αποβλήτων αποτελεί τη σύγχρονη τάση της Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο πεδίο της Εναλλακτικής Διαχείρισης Απορριμμάτων. Στην Ευρώπη το επίπεδο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα, με ορισμένες μάλιστα χώρες να απορρίπτουν την κατηγορία αυτή των αποβλήτων, καταλαμβάνοντας έτσι πολύτιμο χώρο σε χώρους υγειονομικής ταφής ή να κάνουν αποσπασματική διαχείριση των υλικών αυτών δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον εξαιτίας της ανεξέλεγκτης όπως περιγράφηκε και παραπάνω διάθεσής τους.
 
Η Ελλάδα  δεν αποτελεί εξαίρεση στο παράδειγμα αυτό, την ώρα που η ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται από τις διάφορες οικοδομικές εργασίες εκτιμώνται σε 6-7 εκατ. τόνους ετησίως, σύμφωνα με μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ (2006) αλλά βαίνουν συνεχώς μειούμενες λόγω της κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο.
 
Σύμφωνα με τον νόμο 2939/01 για τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, η θέσπιση μέτρων με στόχο την επαναχρησιμοποίηση ή ακόμα και την αξιοποίηση των υλικών αυτών πλέον θεωρείται επιβεβλημένη. Οι ρυθμίσεις μάλιστα της εν λόγω ΚΥΑ που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα απόβλητα που δημιουργούνται τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα αποσκοπούν στην μείωση της τελικής διάθεσης των ΑΕΚΚ με ενθάρρυνση κατά προτεραιότητα στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών αυτών ούτως ώστε να μειωθεί η κατανάλωση πρωτογενών πρώτων υλών, στην πρόβλεψη μέτρων για τη συνεργασία όλων όσων προβαίνουν στην διαχείριση των ΑΕΚΚ και στην καθιέρωση συστημάτων ενημέρωσης του κοινού για την προσαρμογή της στάσης και συμπεριφοράς του στον τομέα της  διαχείρισής τους. 

Στράτος Μηξιούδης «Η εμπλοκή όλων στην διαχείριση των ΑΕΚΚ πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνείδησης και αισθήματος ευθύνης των αιρετών, εκπροσώπων δημοτών και ιδιωτών, απέναντι στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης»

Στην κατεύθυνση αυτή πριν από λίγες μέρες στη Μελέτη του Δήμου Κομοτηνής ξεκίνησε τη λειτουργία της η πρώτη στο νομό Ροδόπης αδειοδοτημένη μονάδα συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης και επεξεργασίας των ΑΕΚΚ, με την επωνυμία «ECO Μηξιούδης Ευστράτιος Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.», διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο πολιτικός μηχανικός κ.Στράτος Μηξιούδης.
 
Με βασική αρχή ότι «η εμπλοκή των ΟΤΑ και όλων των ιδιωτών στη διαχείριση των ΑΕΚΚ δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα νομοθετικών υποχρεώσεων, αλλά συνείδησης και αισθήματος ευθύνης των αιρετών, εκπροσώπων δημοτών και ιδιωτών, απέναντι στους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας» η μονάδα αυτή ήρθε να καλύψει το κενό που υπάρχει στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, κάνοντας ένα πρώτο βήμα προς την επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος της περιοχής μας αλλά και προς την υιοθέτηση της ορθής λογικής διαχείρισης των σκουπιδιών μας.
 
Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Μηξιούδης, ο οποίος  διαθέτει ήδη την εμπειρία λειτουργίας μίας τέτοιας μονάδας, καθώς λειτουργεί μία αντίστοιχη εδώ και τρία χρόνια στην περιοχή των Σερρών, η μονάδα αυτή απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας της Ροδόπης, ΟΤΑ και ιδιώτες και αφορά αποκλειστικά στη διαχείριση των ΑΕΚΚ.
 
Εξηγώντας τη διαδικασία που ακολουθείται από τη στιγμή που κάποιος ιδιώτης ή το δημόσιο επικοινωνήσει με τη μονάδα, οι  δύο αδειοδοτημένες για τη μεταφορά και τη συλλογή των ΑΕΚΚ εταιρείες στην περιοχή, οι οποίες είναι η ΡΕΚΑΤΕΚ και η ΔΙΑΣ, αναλαμβάνουν τη συλλογή και τη μεταφορά τους στη μονάδα. Από τη στιγμή της μεταφοράς τους στη μονάδα τα υλικά αυτά αποθηκεύονται και αμέσως μετά διαχωρίζονται, σε πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, ξύλο, κλπ, για να ακολουθήσει η επεξεργασία τους, η οποία γίνεται με σπαστήρες οι οποίοι θρυμματίζουν και κατηγοριοποιούν το υλικό σε επεξεργάσιμο και μη επεξεργάσιμο.
Τα μη επεξεργάσιμα  υλικά χρησιμοποιούνται συνήθως για επιχωμάτωση σκουπιδιών, ενώ τα επεξεργάσιμα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε διάφορες εργασίες, καθώς μεταπωλούνται σε οικονομικότερες μάλιστα τιμές από αυτές της αγοράς. 

«Προτεραιότητα διαχείρισης των ΑΕΚΚ από την Ε.Ε.»

Ο κ. Μηξιούδης εξήγησε πως τα ΑΕΚΚ απολαμβάνουν της αναγνώρισης από πλευράς της Ε.Ε. ως ένα ρεύμα αποβλήτων με προτεραιότητα διαχείρισης καθώς «παρέχουν ένα υψηλό δυναμικό για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους, δεδομένου ότι ορισμένα εξ αυτών έχουν μεγάλη αξία». Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, διαμορφώνεται πλέον μία νέα αγορά για τη χρήση αδρανών υλικών που προέρχονται από τα ΑΕΚΚ για διάφορα κατασκευαστικά έργα, επισημαίνοντας πως σε αρκετά δημόσια έργα σήμερα υπάρχει ως απαράβατος όρος η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.
 
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως η διαχείριση των ΑΕΚΚ κινείται στην λογική του «ο ρυπαίνων πληρώνει». Όπως εξήγησε ο κ. Μηξιούδης η λογική αυτή μεταφράζεται στο ότι όσοι απευθύνονται στις μονάδες αυτές πληρώνουν για την αποθήκευση και τη σωστή επεξεργασία των αποβλήτων τους, μία λογική που όπως όμως επεσήμανε αντιτίθεται στον υφιστάμενο τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και στη νοοτροπία των Ελλήνων που «δυστυχώς καταφεύγουν στη λύση αυτή μόνο ως αποτέλεσμα προστίμων». «Η νοοτροπία του Έλληνα» επεσήμανε χαρακτηριστικά «είναι αυτή που λέει ότι “αρνούμαι να πληρώσω για τα σκουπίδια μου”, με τα αποτελέσματα της λογικής αυτής να τα ζούμε και να τα βιώνουμε όλοι σήμερα». 

«Θα πρέπει να γίνουν κατανοητά τα πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας από την ορθή διαχείριση των αποβλήτων»

«Θα πρέπει να γίνουν κατανοητά τα πολλαπλά οφέλη της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων, έξω από τη λογική που μέχρι τώρα ακολουθούνταν στη χώρα μας» συνέχισε ο ίδιος για να εξηγήσει πως τα οφέλη αυτά αφορούν τόσο στην καταπολέμηση της παράνομης ρύπανσης και επομένως στη διαφύλαξη των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, την οπτική και αισθητική αναβάθμιση μίας περιοχής, όπως επίσης και τα οφέλη της εγκαθίδρυσης μίας νοοτροπίας που προκρίνει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών όχι μόνο σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά και σε επίπεδο συμμετοχής στα περιβαλλοντικά οφέλη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.