Δωρεαν πνευμονολογικες εξετασεις

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέλαβαν οι τρεις ιδιωτικοί πνευμονολόγοι γιατροί της πόλης μας, ο κ. Κώστας Χαριτόπουλος, ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστου και ο κ. Σάββας Καμενίδης. Στο χώρο του ΚΕΠ του δήμου Κομοτηνής την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου οργάνωσαν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τους πολίτες της Κομοτηνής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο της σπιρομέτρησης. Αφορμή για την εν λόγω πρωτοβουλία στάθηκε το γεγονός ότι η 14η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον έλεγχο της αναπνοής μέσω της σπιρομέτρησης. Η όλη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πνευμονολογικής Εταιρίας.

Η εκδήλωση διήρκησε από τις 12 μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι και είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εξετάσεις 70 συμπολίτες μας. Η διαδικασία δεν ήταν περίπλοκη, ούτε απαιτούσε ιδιαίτερο χρόνο. Ο ενδιαφερόμενος, αφού παρείχε κάποιες πληροφορίες στους γιατρούς, σχετικά με την ηλικία και το ιστορικό της υγείας του, καλούταν στη συνέχεια να φυσήξει δυνατά μέσα σε ένα σπιρόμετρο και από αυτή τη διαδικασία και μόνο διαπιστωνόταν ηλεκτρονικά το κατά πόσον έχει κάποιο πνευμονολογικό πρόβλημα. Τα προβλήματα, που έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει αυτή η συσκευή, είναι κυρίως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το αλλεργικό βρογχικό άσθμα. Στη συνέχεια δίνονταν οδηγίες από τους γιατρούς, σχετικά με την αντιμετώπιση οποιουδήποτε αποτελέσματος πρόεκυπτε.

Κώστας Χαριτόπουλος «Η αναπνοή είναι η βασική λειτουργία της ζωής»

Όπως τόνισαν οι γιατροί, οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται μια τουλάχιστον φορά το χρόνο και με την ιδέα του προληπτικού ελέγχου, ώστε να ανιχνεύονται πρόωρα οι οποιεσδήποτε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαριτόπουλος παρέβαλε τα στοιχεία μιας έρευνας σχετικά με τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία προβλέπει ότι μέχρι το 2020 θα γίνει η 5η αιτία θανάτου σε όλον τον κόσμο, από 8η που είναι σήμερα. Στη συνέχεια τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο της πρόληψης, αφού «όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, ίσως να είναι αργά για την αντιμετώπιση». «Η πρόληψη είναι αυτή, που σώζει ζωές» παρατήρησε. Διέκρινε επίσης κάποιες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι αυτή των καπνιστών, οι οποίοι πρέπει να κάνουν συχνά και από μικρή ηλικία τις εξετάσεις για τον έλεγχο της αναπνοής, αλλά και όσους βρίσκονται σε ηλικία άνω των 40 ετών. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι «όλοι όσοι έχουν το αίσθημα της δύσπνοιας ή του βήχα, οφείλουν πολύ τακτικά να πραγματοποιούν τις εν λόγω εξετάσεις». Επισήμανε, επίσης, ότι «οι εξετάσεις αυτές δεν είναι δαπανηρές, ενώ καλύπτονται και από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπροσθέτως, αποτελούν μια πολύ γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία». Τέλος, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι «η αναπνοή είναι η βασική λειτουργία της ζωής και αν χάσουμε, έστω και ένα πολύ μικρό της ποσοστό, καταλήγουμε σε μια πολύ σοβαρή αναπηρία. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε καρφωμένο στο μυαλό μας και να προφυλάξουμε την αναπνοή μας και τον αέρα, που αναπνέουμε».

Κοσμάς Παπαχρήστου «Αξίζει τον κόπο μια τόσο απλή εξέταση, προκειμένου για την πρόληψη των παθήσεων»

Ο κ. Παπαχρήστου ανέλυσε τις αιτίες, που προκαλούν τις δυο παραπάνω πνευμονολογικές παθήσεις. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αυτή είναι πιο συνδεδεμένη με το κάπνισμα, τη ρύπανση και τα μικροσωματίδια, που εισπνέουμε από την ατμόσφαιρα. Σε ό,τι έχει να κάνει με το αλλεργικό βρογχικό άσθμα, εντοπίζεται περισσότερο στις νέες ηλικίες και ιδίως στα παιδιά, όπου υπάρχει μια τρομακτική αύξηση τα τελευταία χρόνια, σχεδόν τριπλασιασμός, στον «αναπτυγμένο κόσμο». «Για τη συγκεκριμένη πάθηση ενοχοποιούνται οι αλλεργικές καταστάσεις», τόνισε ο κ. Παπαχρήστου. «Αξίζει», κατέληξε, «τον κόπο, να κάνουμε μια τόσο απλή εξέταση, προκειμένου να αναδείξουμε σημαντικά στοιχεία, που, πριν ακόμη αρχίσουν τα συμπτώματα της νόσου, ο γιατρός μπορεί να αντιληφτεί την κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εμποδίσουμε την εμφάνιση της νόσου και να μειώσουμε και την αυξητική τάση των ποσοστών της, που στην Ελλάδα παρατηρούνται σε επίπεδο 8% για το αλλεργικό βρογχικό άσθμα και περίπου 4,5% για τις χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.