«Διπλη λυση» για το παλιο 1ο Δημοτικο;

Και διάδρομος γύρω από το Κάστρο, αλλά και διατήρηση του κτιρίου με την διάνοιξη στοάς στο ισόγειό του

Η πρόταση του αρχιτέκτονα Γιώργου Ευφραιμίδη

Λύση ώστε και να ολοκληρωθεί η διάνοιξη της διαδρομής πέριξ του Βυζαντινού τείχους, αλλά και να διασωθεί το κέλυφος του τμήματος του κτίσματος του παλιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, έχει προτείνει, ως αρχιτέκτονας της πόλης και αναστηλωτής στο βυζαντινό Κάστρο, κ. Γιώργος Ευφραιμίδης.

Η πρότασή του περιλαμβάνει τη διάνοιξη ισόγειας στοάς στο αλλοιωμένο τμήμα του κτίσματος, εκεί που σήμερα βρίσκεται η σκάλα, και η διατήρηση του κελύφους. Μια λύση, σημειώνει, που καθίσταται ευκολότερη ακριβώς λόγω των παρεμβάσεων στο εσωτερικό του κτιρίου.

Να υπενθυμίσουμε πως σε δηλώσεις της την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα μας η Πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής κ. Μαίρη Κοσμίδου είχε εκφράσει την ελπίδα πως η ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου θα μπορέσει να γίνει αρμονικά με την διατήρηση του κτιρίου.

Η παρέμβαση αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση του Δημάρχου κ. Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος είχε εκφράσει ενστάσεις κατά όσων εναντιώνονται στην κατεδάφιση ενός τμήματος του κτιρίου, εκφράζοντας φόβους για την μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χρηματοδότηση του, που γίνεται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Διαμπερής στοά για τη διάσωση του κελύφους του κτιρίου

Η λύση που προτείνει ο κ. Ευφραιμίδης, την οποία έχει καταθέσει επίσημα τόσο στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, όσο και στο Δήμο Κομοτηνής, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το κτίριο, είναι να δημιουργηθεί μια διαμπερής στοά η οποία θα βοηθήσει ώστε να ολοκληρωθεί η διαδρομή που έχει σχεδιαστεί.

Όπως ανέφερε, η ιστορία του κτιρίου δεν ήταν τόσο γνωστή. Ωστόσο έχουν στη διάθεσή τους τοπογραφικό του 1928 που φαίνεται ήδη το κτήριο, κολλημένο στον πύργο του κάστρου στη νότια πλευρά του, και είχε εκπαιδευτικές χρήσεις σε μεγάλο μέρος της ζωής του.

Σημείωσε δε πως το εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου σώζεται σε καλή κατάσταση από την πίσω πλευρά, που βλέπει στη Σοφούλη, μιας και η κανονική του είσοδος, από την πλευρά της Βενιζέλου, έχει αλλάξει, με την αυλή στην είσοδο και την διπλή λίθινη σκάλα να μην υπάρχει πια.

Παράλληλα στο εσωτερικό του έχει δομηθεί με γυψοσανίδες, μεταλλικούς σκελετούς κ.α., και πλέον ο ίδιος ως αρχιτέκτονας δεν μπορεί να διαπιστώσει κάτι από τα παλιά δάπεδα ούτε άλλες δομές.

Επειδή όμως το κτίριο εξωτερικά έχει αξία, θεωρεί πως θα ήταν καλύτερο να εφαρμοστεί η «διπλή λύση»: και να γίνει ο διάδρομος γύρω από το Κάστρο, αλλά και να παραμείνει το κτίριο.

Πρότεινε λοιπόν να ανοίξει μια διαμπερής στοά στο ισόγειο του κτιρίου, που αυτή τη στιγμή έχει ανενεργά λεβητοστάσια, στο σημείο που έγιναν προσθήκες στην πρόσοψη, και σκάλα με χώρο για πυροσβεστικά υλικά, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί, και στη θέση τους να ανοίξει η στοά αυτή.

Η στοά πρέπει να έχει ελάχιστο ύψος 2,60 με 2,65 μέτρα, για τη διέλευση του κοινού, που πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί, ενώ με τη διάνοιξή της θα μπορέσει να φανεί και το μέρος του πύργου στον οποίο στηρίζεται το κτήριο.

Δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί η λύση

Ο κ. Ευφραιμίδης θεωρεί πως η λύση αυτή δεν είναι και τόσο δύσκολο να υλοποιηθεί, γιατί το κτίσμα ήδη έχει προσθήκες όπως μπετονένια δοκάρια και ενισχύσεις, που συγκρατούν τον όροφο που διαφορετικά θα χρειαζόταν ειδική παρέμβαση.

Παρόλα αυτά χρειάζεται μια μικρή επιπλέον μελέτη για την διάνοιξη της στοάς, που όμως μπορεί να γίνει χωρίς να τιναχτεί στον αέρα και το έργο της δημιουργίας του διαδρόμου γύρω από το κτίριο.

Άλλωστε και η λύση της κατεδάφισης του κτιρίου, τελικά μπορεί να μην αποδειχθεί και τόσο εύκολη, μιας και ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο, θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός στο σημείο που το κτίριο ουσιαστικά στηρίζεται στον πύργο, και να γίνει σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να μην προκαλέσει κάποια ζημιά σε αυτόν.

Ο κ. Ευφραιμίδης ξεκαθάρισε ότι την πρόταση την  έκανε ως αρχιτέκτονας και πολίτης της Κομοτηνής, αντλώντας από την εμπειρία του ως εργαζόμενος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων στην αναστήλωση του Βυζαντινού κάστρου όλα τα προηγούμενα χρόνια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.