Μπορουν να γινουν αρμονικα αναδειξη καστρου και διασωση παλιου 1ου Δημοτικου

Μαίρη Κοσμίδου, πρόεδρος Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής «Ό,τι φεύγει, δεν επιστρέφει, δεν μπορεί να δημιουργήσει καινούριες μνήμες, να συγκρατήσει και να περάσει την ιστορικότητα της περιοχής στις γενιές που έρχονται»

Την ελπίδα πως η ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου θα μπορέσει να γίνει αρμονικά με την διατήρηση του κτιρίου του παλιού 1ου Δημοτικού, μέρος του οποίου προορίζεται για κατεδάφιση, εξέφρασε η πρόεδρος της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής κ. Μαίρη Κοσμίδου.

Να θυμίσουμε πως ο σχεδιασμός, για να δημιουργηθεί ο περίπατος, προβλέπει την κατεδάφιση ενός τμήματος του κτιρίου, όπου σήμερα στεγάζονται γραφεία Συλλόγων. Το κτίριο φέρεται ότι χτίστηκε γύρω στα 1878, με την πρώτη χρήση του να θεωρείται πως ήταν Παρθεναγωγείο. Μετά την εγκατάσταση των ελληνικών αρχών στη Θράκη, εγκαταστάθηκε εκεί το Α΄ Δημοτικό Σχολείο, και μετά την μετεγκατάστασή του λειτούργησε εκεί Εμπορική Σχολή, η οποία μετεξελίχθηκε στο Οικονομικό Γυμνάσιο.

Μετά από αντιδράσεις τόσο πολιτών, όσο και φορέων όπως η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, υπήρξε μια επανεκτίμηση για τον χώρο, με την τελική απόφαση για την τύχη του κτιρίου να λαμβάνεται αφού εκφράσει γνώμη η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων.

Ελπίδα πως θα αξιοποιηθεί το κτίριο

«Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί και μας δίνει ελπίδα ότι θα γίνει αντιληπτή η σημασία της διατήρησης αυτού του κτιρίου, και η ανάγκη για αξιοποίησή του» σημείωσε η κ. Κοσμίδου, με την εταιρεία να έχει καταθέσει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Θα μπορούσε για παράδειγμα να αξιοποιηθεί ως ένα ζωντανό μουσείο της Κομοτηνής, όπως υπάρχουν σε άλλες πόλεις, ή να γίνει ένα κέντρο πληροφόρησης για τον επισκέπτη που εισέρχεται στο χώρο, για να παίρνει το ιστορικό υπόβαθρο της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε η κ. Κοσμίδου συμπληρώνοντας πως γενικότερα θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα ένα εργαλείο για το Δήμο για να μεταφέρει τα της πόλης στον επισκέπτη.

Άλλωστε είναι γνωστή η σημαντικότητα και η ιστορικότητας της περιοχής, που αποτελεί μέρους του ιστορικού τριγώνου που περικλείει την ιστορία της πόλης και την παρουσία τριών θρησκειών σε αυτή.

Ειδικά το συγκεκριμένο σχολείο, αποτελεί αποτύπωση της Ελληνοχριστιανικής εκπαίδευσης από το 1870, η οποία θα πρέπει να διαφυλαχθεί.

«Ό,τι φεύγει, δεν επιστρέφει, δεν μπορεί να δημιουργήσει καινούριες μνήμες, να συγκρατήσει και να περάσει την ιστορικότητα της περιοχής στις γενιές που έρχονται», ανέφερε. Αυτός είναι ο λόγος που το κτίριο θα πρέπει να διαφυλαχθεί, να βρει τη θέση που του αρμόζει, να επισκευαστεί και να αναπαλαιωθεί με βάση όσα πει και η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων.

Απαραίτητη μια νέα προοπτική

Για αυτό και ελπίζει πως θα υπάρξει μια νέα προοπτική ώστε να παραμείνει το ιστορικότατο αυτό κτίριο ως αποτύπωμα του παρελθόντος και συνέχεια στο μέλλον.

Όσο για το θέμα της ανάδειξης του Βυζαντινού Κάστρου, και πως αυτή θα προχωρήσει, η κ. Κοσμίδου σημείωσε πως πολλές φορές στους όποιους σχεδιασμούς προκύπτουν ζητήματα που δεν είχαν προβλεφθεί.

Ο αναστοχασμός και ο επανασχεδιασμός σε αυτές τις περιπτώσεις, τόνισε, είναι κάτι που συμβαίνει και είναι αναμενόμενο. Είναι θετικό ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες να αναδείξει την ιστορικότητα και τη σημασία της περιοχής αυτής, που τα προηγούμενα χρόνια ίσως να είχε παραμεληθεί.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που προσπαθούν να κάνουν τα τελευταία χρόνια οι διοικήσει του Δήμου, θεωρώ πως θα επαναστοχαστούμε, θα επανασχεδιάσουμε ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.