Ο Δημαρχος Κομοτηνης απαντα για το μελλον του παλιου 1ου Δημοτικου

«Η προσπάθεια του Δήμου βρίσκει τροχοπέδη από μια μερίδα επιφανών συμπολιτών μας»

Την οπτική της διοίκησης του δήμου για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής και το μέλλον του παλιού 1ου Δημοτικού μοιράζεται ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης. Λαμβάνοντας αφορμή από χθεσινό μας δημοσίευμα ο κ. Γκαράνης στοιχειοθετεί τις ενστάσεις του κατά όσων εναντιώνονται στην κατεδάφιση ενός τμήματος του κτιρίου, εκφράζοντας φόβους για την μη έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την χρηματοδότηση του, που γίνεται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ακολουθεί αυτούσια η απάντηση του Δημάρχου:

«Αγαπητή κυρία Διευθύντρια.

Απαντώντας σε άρθρο της εφημερίδας σας με τίτλο: «Μπορούν να γίνουν αρμονικά ανάδειξη κάστρου και διάσωση 1ου Δημοτικού» επιτρέψτε μου να σας σημειώσω τα εξής:

Ο Δήμος Κομοτηνής έχοντας ως όραμά του την πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη της Κομοτηνής κατήρτισε μαζί με τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης το Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης: «Ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης-πολιτιστική διαδρομή από τη Βυζαντινή έως τη σύγχρονη Κομοτηνή».

Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η τόσο σημαντική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθεί και να προβληθεί για πρώτη φορά με συγκροτημένο, οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο η ιστορική ταυτότητα της πόλης μας, που θα αλλάξει άρδην προς το καλύτερο τα τουριστικά και πολιτιστικά δεδομένα του τόπου μας, βρίσκει τροχοπέδη από μια μερίδα επιφανών συμπολιτών μας. Συμπολίτες μας, που δεν επιθυμούν, προφανώς, η Κομοτηνή ν’ αποκτήσει ιστορικό κέντρο με ταυτότητα που θα προσελκύει επισκέπτες και τουρίστες.

Από το 2016 οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν έγκρισης της μελέτης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, αλλά και ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων ΑΜΘ,  έχουν εγκρίνει την υλοποίηση του εν λόγω έργου. Από κει και πέρα ο Δήμος Κομοτηνής τήρησε στο ακέραιο όλους τους κανόνες δημοσιότητας, χωρίς κανένας φορέας ή πολίτης να προβάλλει την παραμικρή ένσταση ή αντίρρηση.

Και ξαφνικά- και ενώ τα έργα βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους και γίνεται εμφανές το μέγεθος της ομορφιάς του Βυζαντινού μας τείχους και της πολιτιστικής διαδρομής που αναδεικνύεται σταδιακά- κάποιοι θυμήθηκαν την ιστορικότητα ενός κτηρίου, που «φέρεται να χτίστηκε γύρω στα 1878». Και αναρωτιόμαστε ως Δημοτική Αρχή πώς στοιχειοθετείται αυτό το «φέρεται»; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι ανησυχούντες σήμερα συμπολίτες μας δεν κινήθηκαν για τη σύνταξη φακέλου χαρακτηρισμού του εν λόγω ακινήτου ως νεωτέρου μνημείου;

Πώς αποδέχονταν όλοι όσοι έχουν αγωνία για τη διάσωση της ιστορικότητας της περιοχής να υπάρχει ένα κτήριο χτισμένο παρανόμως και παραλόγως πάνω στο Βυζαντινό μας τείχος κατά παρέκκλιση και παραβίαση κάθε κείμενης νομοθεσίας;

Γιατί ουδέποτε δε διαμαρτυρήθηκαν για τις παρεμβάσεις με σύγχρονα υλικά που διέσωζαν μεν τη στατικότητά του, αλλά αλλοίωναν την όποια «φημολογούμενη» ιστορική φυσιογνωμία του, κάτι που απαγορεύεται ρητά;

Τέλος, να υπενθυμίσω σε όλους ότι το έργο χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προθεσμίες για τον Δήμο Κομοτηνής είναι σύντομες και ανελαστικές. Αν το έργο σταματήσει ή καθυστερήσει και μας ζητηθούν πίσω κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε νομικά και να διεκδικήσουμε για λογαριασμό των δημοτών μας τα χρήματα αυτά από οποιονδήποτε σταματήσει το έργο.

Να σημειωθεί δε, ότι πέραν όλων των άλλων, ο Δήμος Κομοτηνής, κατόπιν καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Θράκης, έχει ήδη καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ των δικαιούχων ιδιοκτητών το ποσό αποζημίωσης των ρημοτομούμενων ακινήτων, που ανέρχεται στο ύψος των 98.000 ευρώ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.