Δεν υπαρχουν «μαγικες» λυσεις για τα αδεσποτα

Γιώργος Πετρίδης:«Η κατάσταση θα αλλάξει μόνο όταν αποφασίσουμε να μη δημιουργούμε αδέσποτα»

Το θέμα των αδέσποτων είναι διαχρονικό στην πόλη της Κομοτηνής και η διαχείριση των κατά καιρούς υπεράριθμων πληθυσμών τους σε κεντρικά σημεία και γειτονιές, δυστυχώς δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα, παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών και τη φιλότιμη συνδρομή των ανθρώπων της Φιλοζωικής. Έτσι, ανά τακτά διαστήματα γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων από συμπολίτες μας, που δυσανασχετούν με την έντονη παρουσία αδέσποτων σκυλιών στον αστικό χώρο, φοβούμενοι για τυχόν επιθέσεις είτε προς τους ίδιους, είτε σε μικρά παιδιά. Δεν έχουμε να κάνουμε, φυσικά, με ανθρώπους που τρέφουν εχθρικά αισθήματα προς τα άμοιρα αυτά ζώα, αλλά με ανθρώπους, που πολλές φορές δηλώνουν και φιλόζωοι, αναγνωρίζουν την ανάγκη τα αδέσποτα ζώα να τυγχάνουν φροντίδας και μέριμνας, αλλά διαπιστώνουν ότι έχει διαμορφωθεί ένα προβληματικό φαινόμενο, που δημιουργεί αντικειμενικές δυσκολίες στην καθημερινότητα της πόλης. Το ερώτημα, που συνοδεύει τα σχετικά παράπονα, είναι τι μπορούν να πράξουν οι αρμόδιοι φορείς ώστε να περιοριστεί το παραπάνω φαινόμενο.

Ποια η διαχείριση των αδέσποτων από τον δήμο Κομοτηνής

 
Η απάντηση του δημάρχου Κομοτηνής σε σχετική κρούση μας για το θέμα συνοψίζεται στο ότι δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις για τη διαχείριση του φαινομένου, με τις δυνατότητες του δήμου να έχουν εξαντληθεί και η υπόθεση να περνάει στα χέρια της ίδιας της τοπικής κοινωνίας. «Πάντα θα έχουμε παράπονα για τα αδέσποτα, δεν έχω αυταπάτες σε αυτό το θέμα», σχολίασε αρχικά ο κ. Γιώργος Πετρίδης. «Θα έχουμε παράπονα όσο επιμένουμε πολλοί από εμάς να δημιουργούμε αδέσποτα», έσπευσε να προσθέσει με νόημα. «Ο δήμος Κομοτηνής είναι ο μοναδικός δήμος στην περιοχή μας και ίσως ένας από τους δύο στην περιφέρεια», επισήμανε, «που λειτουργεί δημοτικό κυνοκομείο». «Αυτό σημαίνει καταρχήν μια οικονομική επιβάρυνση, γιατί αυτό έχει κόστος λειτουργίας», συνέχισε, «και κατά δεύτερον ότι τουλάχιστον 300 αδέσποτα, τα οποία σήμερα θα κυκλοφορούσαν στην πόλη, είναι «μαντρωμένα» στο δημοτικό κυνοκομείο. Δυστυχώς δεν μπορούμε να μαζέψουμε περισσότερα. Ήδη ο αριθμός, για τον οποίο μιλάμε, είναι πολύ πάνω από την τυπική χωρητικότητα του δημοτικού κυνοκομείου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μάλιστα, δεν είναι μόνο αυτά τα οποία έχουμε μαζέψει και φιλοξενούμε στο κυνοκομείο, αλλά καθημερινά συλλέγονται σκυλιά από τον δρόμο και γίνονται στειρώσεις και εμβολιασμοί. Η νομοθεσία μας επιβάλλει τα σκυλιά, που στειρώνονται, να τα επαναφέρουμε στον δρόμο και όχι να τα κρατάμε έγκλειστα. Και παρακολουθούμαστε φυσικά από φιλοζωικές οργανώσεις και σωματεία, σε σχέση με το αν εφαρμόζουμε τον νόμο ή όχι».
 
 

Οριστική λύση του προβλήματος, αν…

 
Οριστική λύση του προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, θα προκύψει «μόνο αν όλοι μας ως πολίτες, χωρίς να περιμένουμε από το κράτος ή από τον δήμο, αποφασίσουμε ότι θα είμαστε υπεύθυνοι». «Ότι θα είμαστε υπεύθυνοι με το σκυλάκι, το οποίο παίρνουμε και όταν μεγαλώσει τα παιδιά μας δεν ασχολούνται μαζί του και το αφήνουμε στον δρόμο», συμπλήρωσε, «ή με τη σκυλίτσα, την οποία λυπόμαστε να στειρώσουμε και όταν κάνει τα κουτάβια, τα εγκαταλείπουμε είτε μέσα σε κάποιο κάδο, είτε πετώντας τα σε ένα ποτάμι, είτε αφήνοντάς τα ελεύθερα σε κάποιο σημείο με αποτέλεσμα αυτά κατόπιν να έρχονται στο δρόμο». «Θα διορθωθεί επίσης η κατάσταση», συνέχισε, «όταν όλοι οι κυνηγοί γίνουν τόσο υπεύθυνοι, όσο είναι κάποιοι από αυτούς-γιατί δεν είναι όλοι οι κυνηγοί υπεύθυνοι, αλλά  ούτε είναι όλοι ανεύθυνοι. Και, εν πάση περιπτώσει, θα δημιουργηθεί μια θετική κατάσταση όταν όλη η κοινωνία αποφασίσει ότι δεν πρέπει να δημιουργεί αδέσποτα».
 
 

Η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει τις ευθανασίες

 
Τέλος, ο δήμαρχος Κομοτηνής ξεκαθάρισε πως η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τα αδέσποτα είναι σαφής και δεν επιτρέπει τις ευθανασίες, παρά μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, για σκυλιά τα οποία είναι επικίνδυνα ή για ζώα τα οποία βρίσκονται ένα στάδιο πριν από το θάνατο και δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται. «Εφόσον αλλάξει ο νόμος και πάμε σε πρακτικές άλλων χωρών, που έχουν να κάνουν με πιο δραστικές λύσεις στο θέμα των αδέσποτων», σχολίασε, «εγώ ως ζωόφιλος δεν θα ήμουν χαρούμενος για αυτές τις λύσεις, ωστόσο πιστεύω ότι θα έδινε μια ανακούφιση στην κατηγορία εκείνη των δημοτών-που δεν είναι μικρή η κατηγορία αυτή- οι οποίοι θα ήθελαν να μην κυκλοφορεί ούτε ένα αδέσποτο στην πόλη». «Αλλά αυτό είναι θέμα νομοθεσίας», κατέληξε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.