Δεν αποπεμπεται ο καθηγητης απο το μειονοτικο σχολειο Ξανθης

Αντιπροσωπεία της ΟΙEΛΕ και του ΣΕΛΒΙΕ στην Ξάνθη χθες για το θέμα

Ιδιαίτερα σημαντική απόφαση εξέδωσε το ΠΥΣΔΕ Ξάνθης, το οποίο συνεδρίασε χθες με τη συμμετοχή αιρετών της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βόρειας Ελλάδας σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με την αποπομπή καθηγητή Μαθηματικών του Ιδιωτικού Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης από τη διεύθυνση του Σχολείου.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι αιρετοί της ΟΙΕΛΕ έθεσαν ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας τη στήριξη και εξομάλυνση της λειτουργίας του σχολείου προς όφελος των μαθητών. Γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η προαγωγή των μαθητών Α’ και Β’ Λυκείου και η απόλυση των μαθητών της Γ’ Λυκείου, η τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος με πρόσθετες ώρες σε κενά και αργίες και η πρόσληψη ενός επιπλέον εκπαιδευτικού ΠΕ03, ώστε να καλυφθούν οι διδακτικές ώρες που χάθηκαν για το διάστημα που έλειπε από το σχολείο ο κ. Χότσικα Νιχάτ.
 
Μετά από πρόταση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε ομόφωνα να τηρηθεί η απόφαση του ΚΥΣΔΕ, που αποφάσισε ότι η καταγγελία της σύμβασής του δεν γίνεται δεκτή, και παράλληλα να γίνουν σεβαστές οι διατάξεις του Ν. 4415/2016. 

Μιχάλης Κουρουτός «Ο νόμος Φίλη δεν προστατεύει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, προστατεύει το αγαθό που λέγεται εκπαίδευση» 

Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχάλης Κουρουτός έκανε λόγο για ευτυχές γεγονός που το σχολείο αποφάσισε να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία. «Είναι ευχάριστο ότι το ιδιωτικό σχολείο αναγνώρισε ότι πρέπει να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία όπως σε όλα τα άλλα ιδιωτικά σχολεία» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουτός, για να προσθέσει πως «θα είμαστε σε πολύ ευχάριστη θέση εάν τελικά το σχολείο υλοποιήσει και την απόφαση του τελευταίου Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την οποία επικαλείται». «Η απόφαση του ΚΥΣΔΕ» συνέχισε ο ίδιος «εξεδόθη στις 22 Δεκεμβρίου και είναι τεκμηριωμένη. Επειδή ήρθαν οι διακοπές, η απόφαση θα επιδοθεί σήμερα».
 
Εξηγώντας τι προβλέπει ο νόμος Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Κουρουτός σημείωσε ότι «ο νόμος 4415/2016 λέει ότι η καταγγελία σύμβασης για να απομακρυνθεί ο εκπαιδευτικός πρέπει να εγκριθεί από το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και είναι μια διαδικασία διαλόγου, τεκμηρίωσης απόψεων των ιδιωτικών σχολείων που να τεκμηριώνουν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας» για να παρατηρήσει για την επίμαχη περίπτωση του Ιδιωτικού Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης πως «αυτό έγινε από το σχολείο. Έγινε μια συνεδρίαση έξι ωρών, κατατέθηκαν απόψεις και το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε ότι οι λόγοι τους οποίος επικαλείται το σχολείο για την καταγγελία της σύμβασης δεν ευσταθούν και άρα ο εκπαιδευτικός πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο του».
 
Ο νόμος Φίλη δεν προστατεύει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς», διευκρίνισε ο ίδιος στη συνέχεια, προλαβαίνοντας τυχόν αντεγκλήσεις, εξηγώντας πως «προστατεύει το δημόσιο και ιδιωτικό αγαθό που λέγεται εκπαίδευση, όπου κι αν αυτό ασκείται, είτε στο χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είτε της δημόσιας. Είχε την ευθύνη να το πράξει αυτό το κράτος γιατί με τον προηγούμενο νόμο Αρβανιτόπουλου, είχε ουσιαστικά καταργηθεί αυτή η ευθύνη». 

«Το ζήτημα της λειτουργίας και της εποπτείας του κράτους σε όλα τα σχολεία, όχι μόνο στο ιδιωτικό μειονοτικό σχολείο Ξάνθης ή Κομοτηνής, είναι κρίσιμο» 

«Πρέπει να γίνει κατανοητό» πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ «ότι τα ιδιωτικά μειονοτικά σχολεία δεν είναι τα μοναδικά που λειτουργούν κάτω από αυτό το καθεστώς. Υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα που απευθύνονται και σε άλλες κοινότητες όπως είναι τα Εβραϊκά ή τα Αρμένικα ιδιωτικά σχολεία ή ακόμα σχολεία και κολλέγια χωρίς εθνοτικό ή θρησκευτικό πρόσημο. Είναι δεκάδες τα σχολεία που λειτουργούν με αυτό το καθεστώς. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα μόνο σχολείο. Το ζήτημα της λειτουργίας και της εποπτείας του κράτους σε όλα τα σχολεία, όχι μόνο στο ιδιωτικό μειονοτικό σχολείο Ξάνθης ή Κομοτηνής, είναι κρίσιμο σε όλα τα σχολεία που λειτουργούν ανά την Ελλάδα».
 
«Μην είστε σίγουροι ότι κάνει καλό στην ελληνική κοινωνία και τα παιδιά τα οποία διδάσκει η ιδιωτική εκπαίδευση και η ιδιωτική πρωτοβουλία», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Κουρουτός, «όταν αυτή δεν εποπτεύεται από το κράτος» θυμίζοντας το περιστατικό με τη Μητρόπολη Πειραιά η οποία το καλοκαίρι απέλυσε δύο εκπαιδευτικούς και μετά, χάρη στο νόμο Φίλη, αναγκάστηκε να τους επαναπροσλάβει. 

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα των πλαστών απολυτηρίων 

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ προανήγγειλε εξελίξεις στο θέμα των πλαστών απολυτηρίων τονίζοντας πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα βγει ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας που θα επισημαίνει πως ανακαλούνται όλοι οι εν λόγω τίτλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.