Ισορροπημενη διατροφη για οσους εχουν χαμηλα αιμοπεταλια και αιματοκριτη

Συνεχίζει τις ενημερωτικές εκδηλώσεις του το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης

Το ρόλο της ισορροπημένης διατροφής ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων και χαμηλό αιματοκρίτη γνώρισαν από την κ. Λαμπρίνα Δουλγέρη, διαιτολόγο-διατροφολόγο όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 5 Απριλίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων «Γεώργιος Παυλίδης» του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης.

Το Σωματείο έχει ξεκινήσει μια σειρά εκδηλώσεων, θέλοντας τόσο να αναδείξει τη σημασία της αιμοδοσίας, αλλά και να θίξει μια σειρά από θέματα υγείας, με την Πρόεδρο κ. Θεοδοσία  Χατζουρίδου να τονίζει πως επιθυμούν να ανοιχτούν σε όλη την κοινωνία, αλλά ιδιαίτερα στους νέους που αποτελούν και το μέλλον της αιμοδοσίας.

Επέλεξαν δε αυτή τη θεματική, τονίζοντας πως αρκετοί συμπολίτες μας έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους με ερωτήματα που αφορούν τις διατροφικές τους συνήθειες, ιδιαίτερα όταν έχουν χαμηλά αιμοπετάλια και αιματοκρίτη.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Χαμηλός Αριθμός Αιμοπεταλίων και Χαμηλός Αιματοκρίτης: Πώς αντιμετωπίζονται διατροφικά», με την κ. Δουλγέρη να σημειώνει πως είναι πάρα πολύ σημαντική η διατροφή στο κομμάτι του σιδήρου και του χαμηλού αιματοκρίτη και των  αιμοπεταλίων, οπότε καλό είναι όποιος είναι εθελοντής αιμοδότης ή αντιμετωπίζει χαμηλό αιματοκρίτη και χαμηλά  αιμοπετάλια, να έχει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Εξήγησε λοιπόν όχι μόνο τι πρέπει να τρώει κάποιος, αλλά και πώς πρέπει να  συνδυάζει κάποιες τροφές, ή να αποφεύγει τον συνδυασμό άλλων, ώστε να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα.

«Όλοι σίγουρα πρέπει να προσέχουμε το βάρος μας.Θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας να είμαστε σε ένα υγιές σωματικό βάρος» τόνισε, ενώ από εκεί και πέρα χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά,  καλές ποσότητες πρωτεϊνών, καλών λιπαρών, όπως είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ελιές και οι ξηροί καρποί φυσικά  και σωστές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι το άπαχο κοτόπουλο, το άπαχο μοσχάρι, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. 

Από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να προσέχουμε όσον  αφορά το κομμάτι του σιδήρου, είναι η σωστή του απορρόφηση μέσα  από τα τρόφιμα,  με σωστούς συνδυασμούς, χωρίςνα μπορούμε να τα συνδυάσουμε με ασβέστιο για το πρώτο μισάωρο με μια ώρα που καταναλώνονται οι τροφές που έχουν σίδηρο, για μέγιστη απορρόφηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.