Δαδια: Περισσοτεροι των 300 εθελοντων συμμετειχαν στις αποστολες διασωσης πυροπληκτων ζωων της “Save Your Hood”

Βασίλης Σφακιανόπουλος: «Η φύση θα επανέλθει• μπορεί να αλλάξει μορφή αλλά σίγουρα θα επιστρέψει»

Περισσότεροι από 300 εθελοντές, από το σύνολο της Θράκης, αλλά και εκτός ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Εθελοντικού Κινήματος “Save Your Hood” που σε διαφορετικές ημέρες πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα πέντε συνολικά αποστολές αναζήτησης και διάσωσης ζώων που επέζησαν της πύρινης λαίλαπας στην περιοχή της Δαδιάς.

Η συμμετοχή Θρακιωτών και μη, ακόμα και οικογενειών με τα μικρότερα μέλη αυτών από την Θεσσαλονίκη, ανταποκρίθηκαν σε ανέλπιστο βαθμό όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Βασιλης Σφακιανόπουλος, εκ μέρους της οργάνωσης “Save Your Hood”, παραδίδοντας πρωτίστως μαθήματα ζωής, άκρως απαραίτητα στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αποστολές αφορούσαν σε τέσσερις βασικούς στόχους, ήτοι την καταγραφή ζωντανών υγιών πλασμάτων, την καταγραφή των απωλειών σε επίπεδο πανίδας, την περίθαλψη αυτών που την χρειάζονται, καθώς και την υδροδότηση – τροφοδότηση όλων των υπολοίπων πλασμάτων της περιοχής.  Στόχοι για την επίτευξη των οποίων στην ουσία οι συμμετέχοντες στις αποστολές «σκάναραν» μια περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 στρεμμάτων, στον μεγάλο αλλά και τον μικρό πυρήνα της Δαδιάς, ώστε να καταγράψουν ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση και όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά «να σώσουμε ο,τιδήποτε και αν σώζεται».

Περιγράφοντας εν συντομία τα όσα αντίκρυσαν ο κ. Σφακιανόπουλος μίλησε για τα όσα κατέγραψαν σε κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό επίπεδο, εξηγώντας πως δυστυχώς η καταστροφή στον μεγάλο πυρήνα της Δαδιάς είναι μεγάλη. Γεγονός που μαρτυράται και από το ότι ούτε έντομα δεν βρέθηκαν ζωντανά και με την σειρά του συνεπάγεται μια ολέθρια καταστροφή. Σε ό,τι αφορά τον μικρό πυρήνα της Δαδιάς η εικόνα που μετέφερε ο ίδιος ήταν εντελώς διαφορετική, καθώς όπως γνωστοποίησε η ζημιά ναι μεν είναι μεγάλη, ωστόσο η ζωή υπάρχει και όπως τόνισε «το δάσος εξακολουθεί να χτυπά δυνατά».

Διασώθηκαν 28 χελώνες

Να σημειωθεί πως ως προς τον απολογισμό των αποστολών διάσωσης σύμφωνα με τον ίδιο κατάφεραν να διασώσουν 28 συνολικά χελώνες, αριθμός μικρός μεν για το μέγεθος της καταστροφής, μειοψηφία δε με τα ζωντανά υγιή πλάσματα που παρέμειναν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στις χελώνες αυτές δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύτηκαν στο σύνολό τους έως και την επαναφορά τους στο φυσικό τους περιβάλλον – πλην δύο απωλειών – πλέον σε υγιή και ασφαλή κατάσταση.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχεια ο κ. Σφακιανόπουλος εξήγησε πως οι αποστολές θα συνεχιστούν σε εθελοντικό πάντα επίπεδο, εκτός όμως του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, από τις μικρές ομάδες που ήδη έχουν δημιουργηθεί, για να δηλώσει επίσης την ετοιμότητα των μελών της “Save Your Hood” να προσφέρουν όπου απαιτηθεί.

Το Πανελλήνιο Εθελοντικό Κίνημα “Save Your Hood”

Άλλωστε όπως έκανε γνωστό ο ίδιος το Πανελλήνιο Εθελοντικό αυτό κίνημα, λαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες σχετικές με το περιβάλλον, «για το καλό της γειτονιάς» απ’ όπου προκύπτει άλλωστε και το όνομά του. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται ήδη από την περσινή χρονιά σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας ζωής, αναζητούν άγρια ζωή σε πυρόπληκτες περιοχές και σώζοντας ο,τιδήποτε και αν σώζεται ταυτόχρονα αλλάζουν και οι ίδιοι την νοοτροπίας τους. Όπως εξήγησε μάλιστα ο ίδιος χαρακτηριστικά «αυτό είναι το σλόγκαν ουσιαστικά του save your  hood» γνωστοποιώντας και δράσεις όπως η συλλογή σκουπιδιών, όπου έχουν μαζέψει πάνω από 11 εκατ. λίτρα σκουπίδια, καθώς και λοιπές δράσεις που ξεπερνούν τις 5.000 από 18.000 εθελοντές.

Κληθείς να μεταφέρει τη δική του άποψη σε σχέση με τη δυνατότητα «επαναφοράς» του Δάσους σε μία υγιή κατάσταση ο κ.Σφακιανόπουλος δήλωσε πως «η φύση θα επανέλθει, άλλωστε ξέρει καλύτερα από εμάς». «Μπορεί να αλλάξει μορφή αλλά σίγουρα θα επιστρέψει» συμπλήρωσε για να τονίσει πως «η φυσική αναγέννηση θα πρέπει να είναι βασικό μας μέλημα και να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε το δάσος ώστε οι ανθρώπινες παρεμβάσεις να είναι ελάχιστες ως μηδαμινές». «Χρειάζεται να προστατευτεί το πάρκο, και είναι ζωτικής σημασίας να προστατευθούν όλες αυτές οι ζώνες και οι πυρόπληκτες και αυτές που σώθηκαν και να κάνουμε επεμβάσεις στο ελάχιστο δυνατό για να βοηθήσουμε απλά τη διαδικασία της φυσικής αναγέννησης» συμπλήρωσε, στέλνοντας τέλος ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.