Χρονια συνειδητοποιησης, αλληλουποστηριξης αλλα και διακρισεων το 2023 για την Ροδοπιτικη “Grizo & Prasino”

Μέσω της πρωτοβουλίας “Solidari-tea” δημιούργησαν 1500 θρακιώτικα κουτιά στα οποία τα προϊόντα τους πλαισιώνονταν από προϊόντα παραγωγών του Έβρου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Καλοκαιριού

Επενδύουν στα «χαμένα» θρεπτικά συστατικά της σύγχρονης παραγωγής και αντιπροτείνουν θρεπτική πυκνότητα με τη σειρά “Veggie Cuppa”

Ένα έναυσμα για την «επιστροφή» της δραστηριότητάς τους και στην πόλη της Κομοτηνής, που στήριξε από τα πρώτα βήματα τους και συνεχίσει να στηρίζει έως και σήμερα, αποτελεί η αυριανή δράση της Ροδοπίτικης εταιρείας βοτανικών ροφημάτων “Grizo & Prasino”, στις εγκαταστάσεις τους επί της οδού Όθωνος στην Κομοτηνή.

Η «γκριζοπράσινη» φυλή, όπως την ονομάζουν αύριο, Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες της, κυριολεκτικά, ώστε να μοιραστεί με τους Ροδοπίτες και τις Ροδοπίτισσες, βοτανικές γεύσεις και αρώματα, ιδέες για εορταστικά δώρα αλλά την αγάπη τους για τα προϊόντα της θρακικής γης, που την φετινή χρονιά αποτυπώθηκε και στο σύνολο των projects που έτρεξαν μέσα από το Grizo & Prasino.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 27 Δεκεμβρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η συνιδιοκτήτρια της εταιρείας κ.Αγγελική Δράκου, η επικείμενη δράση γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί ένα μικρό δείγμα της εκτίμησης αλλά και της συγκίνησης που τρέφουν για την πολύχρονη και επίμονη στήριξη της τοπικής κοινωνίας στα προϊόντα τους, ένα άλλο οφειλόμενο ευχαριστώ μετά από αρκετό καιρό, λόγω της αγωνιώδους προσπάθειας, όπως κάθε μικρή επιχείρηση της ελληνικής περιφέρειας, «να τα καταφέρουμε και να μείνουμε όρθιοι».

Χρονιά συνειδητοποίησης το 2023

Η φετινή χρονιά άλλωστε για την οικογένεια της “Grizo & Prasino” ήταν όπως τόνισε μια χρονιά συνειδητοποίησης της δυσκολίας αλλά και της επικινδυνότητας της ενασχόλησης κάποιου με την πρωτογενή παραγωγή, όχι μόνο στην Θράκη αλλά και πανελλαδικά. Τα γεγονότα του Καλοκαιριού, με τις πυρκαγιές τόσο επί Θρακικού εδάφους, όσο και πανελλαδικά και τα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν, οδήγησαν αρκετές από τις γνωστές «συνάδελφες» εταιρείες τους ανά την Ελλάδα σε κρίσιμο σημείο ή ακόμα και στην καταστροφή, γεγονός απέναντι στο οποίο δεν θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφοροι.

Και αν οι ίδιοι, όπως τόνισε, στάθηκαν τυχεροί καθώς οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά αλλά δεν κατέστρεψαν τόσο το χωράφι όσο και το εμφιαλωτήριο της εταιρείας, το γεγονός στάθηκε αφορμή συνειδητοποίησης αλλά και δράσης. Δράσης για όσους επλήγησαν, το έργο αλλά και οι ευρηματικές ιδέες των οποίων αναδείχθηκαν με την αφορμή της καταστροφής, όπως στην περίπτωση του ελαιολάδου “Konos Hill” που βραβεύτηκε ως το καλύτερο ελαιόλαδο της χρονιάς.

«Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ένα ευχαριστώ για το ότι συνεχίζουν να παλεύουν να σταθούν όρθιοι και μας δείχνουν τον δρόμο που κι εμείς μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον να ακολουθήσουμε και να τους κάνουμε γνωστούς σε  όσους περισσότερους γίνεται, όπου δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι» υπογράμμισε αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του “Solidari-tea”. Πρόκειται για την ιδέα και την υλοποίηση ενός κουτιού, ως πρόταση εταιρικών δώρων, που εμπεριείχε λάδι από την οικογένεια της Konos Hill, ταχίνι από τις Σάμυθος, κρασιά της ετικέτας Χατζησάββα και μέλι από την οικογένεια Καραφυλλίδη “Got to bee”, στο σύνολό τους εταιρείες που επλήγησαν άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο και τα προϊόντα των οποίων όπως τόνισε η ίδια είναι «διαμάντια».

Δημιούργησαν 1500 πακέτα με προϊόντα επιχειρήσεων που επλήγησαν

Μαζί με τα προϊόντα της “Grizo & Prasino” δημιούργησαν περισσότερα από 1500 πακέτα καθώς η ανταπόκριση ήταν τουλάχιστον συγκινητική από εταιρείες που ήθελαν να αποδείξουν πως η κοινωνική ευθύνη δεν περιορίζεται στα χαρτιά, πολλές μάλιστα εκ των οποίων παρέμειναν ανώνυμες. Σε δεύτερο επίπεδο η πρωτοβουλία αυτή βοήθησε όπως τόνισε και την ίδια την εταιρεία, αλλά και τους παραγωγούς τόσο σε επίπεδο ρευστότητας όσο και πώλησης των προϊόντων τους, αλλά κυρίως όπως υπογράμμισε «θέλουμε να πιστεύουμε ότι βοήθησε στο να φτάσουν τα προϊόντα αυτά σε περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι θα συνεχίσουν να τα αναζητούν και στο μέλλον». Στο πλαίσιο αυτό η ίδια αναφέρθηκε και στην συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η οποία μπορεί να αποφέρει πολύ περισσότερους καρπούς και να αποτελέσει την αφορμή μιας έτερης συνεργασίας, σε επίπεδο Θράκης, ώστε να αναδειχθούν τα προϊόντα του τόπου, που όπως τόνισε «δεν έχουν δυστυχώς την θέση που τους αξίζει».

Το 2023 αποτέλεσε και για την ίδια προσωπικά αλλά και συνολικά για την εταιρεία μια χρονιά «ορόσημο» καθώς μόλις στις αρχές του Δεκεμβρίου βραβεύτηκε στον Διαγωνισμό Empowering Women in Agrifood (EWA), που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), σε συνεργασία με τον οργανισμό ΑWomanCanBe.org και το ESG+ Stories, με στόχο να εμπνεύσει και να παρακινήσει γυναίκες, επιχειρηματίες ή μη, να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους και να πετύχουν τους στόχους τους στον τομέα της αγροδιατροφής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος η κ.Δράκου μαζί με 10 γυναίκες επιχειρηματίες στον τομέα της αγροδιατροφής, συμμετείχαν στο πρόγραμμα που περιλάμβανε εκπαιδεύσεις, συμβουλευτική κ.ο.κ. ενώ στο τέλος «διαγωνίστηκαν» με στόχο την ανάδειξη της καλύτερης ιδέας ή προϊόντος.

Ερωτηθείσα σχετικά η ίδια άφησε την διάκριση σε δεύτερο στάδιο, υπογραμμίζοντας πως κάθε μία εκ των 10 φιναλίστ είναι γυναίκες που στο μέλλον θα συναντήσουμε, δια μέσου της επιχειρηματικής τους δραστηριοποίησης, τονίζοντας πως «από το πρόγραμμα δεν έφυγα μόνο με το βραβείο και την εμπειρία, αλλά με φίλες και συνεργάτιδες με τις οποίες στο μέλλον θα κάνουμε πράγματα μαζί. Κι αυτό γιατί το γυναίκα επιχειρηματίας στην Ελλάδα, και στον τομέα της αγροδιατροφής ακόμα περισσότερο, είναι σπάνιο και έχουμε όλες ακριβώς τις ίδιες προκλήσεις να  αντιμετωπίσουμε».

Το “Veggie Cuppa” ένα πρώτο βήμα στην αναγεννητική γεωργία

Ως προς την δική της ιδέα που κέρδισε και το δεύτερο βραβείο, πρόκειται για μία ιδέα που δουλεύετε όπως εξήγησε ήδη εδώ και δύο χρόνια και ονομάζεται “Veggie Cuppa” και η οποία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη διατροφή στο μέλλον.

Πρόκειται στην ουσία για ένα τσάι το οποίο θα αποτελείται από λαχανικά, και βότανα τα οποία έχουν παραχθεί μέσω της αναγεννητικής γεωργίας, που αρχίζει τώρα να «ακούγεται» στην χώρα μας αλλά και γενικά μιας και αποτελεί απαίτηση της Ε.Ε. Βέβαια όπως εξήγησε «ο δικός μας Κώστας Παπάζογλου το εφαρμόζει μάλλον από όταν ξεκίνησε να καλλιεργεί χωρίς να ξέρει ότι είναι κάτι που στο μάλλον θα απαιτηθεί με την λογική ότι αν δεν είναι εντάξει το έδαφος στο οποίο καλλιεργείς, τότε και τα προϊόντα που θα πάρεις από αυτό δεν θα είναι εντάξει».

Η-Αγγελική-Δράκου-παρουσιάζει-τα-Veggie-Cuppa

Η “Veggie Cuppa” θα αποτελεί στην ουσία ένα «πυραμιδάκι» τσαγιού το οποίο θα περιέχει ένα τσάι λαχανικών και βοτάνων που έχουν καλλιεργηθεί με την μέθοδο της αναγεννητικής γεωργίας, και άρα με μεγαλύτερη θρεπτική πυκνότητα στα συστατικά του. Θα διαθέτει όλα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, όλα δηλαδή τα θρεπτικά συστατικά που σήμερα υπολείπονται, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα γεύση που θα λειτουργεί και «χορταστικά».

Η ίδια έκανε λόγο για ένα project που «μας εξιτάρει» γνωστοποιώντας πως ο στόχος της εταιρείας είναι να βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ήδη είναι έτοιμοι ως προς το προϊόν ωστόσο κατόπιν συζητήσεων και με καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, επέλεξαν να συνεχίσουν να το ερευνούν με στόχο την κυκλοφορία του με ισχυρισμούς υγείας, που απαιτούν τόσο χρόνο όσο και κεφάλαιο επένδυσης.

«Είναι νόστιμο και χρήσιμο και όταν λέμε ότι θα αλλάξει τη διατροφή, το εννοούμε στο επίπεδο του να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τι παραπάνω  χρειάζεται να πάρουμε σε απαραίτητα για τον οργανισμό στοιχεία και όχι σε ποσότητα. Δεν είναι ότι θα χορταίνουμε και θα καλύπτουμε τις ανάγκες μας με αυτό, αλλά με το “Veggie Cuppa” θα συμπληρώνουμε αυτά που χρειάζεται για να εξασφαλίζουμε ότι ο οργανισμός μας δουλεύει, αμύνεται, ανταποκρίνεται όπως συνέβαινε παλιά» συμπλήρωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.