Αρχαιολογικη σκαπανη ξανα στη Μολυβωτη

Μετά από δύο χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Princeton συνεχίσουν την ανασκαφή στο παρελθόν της Θράκης

Επέστρεψαν, μετά από παύση δύο ετών λόγω του κορωνοϊού, οι αρχαιολογικές εργασίες στη χερσόνησο της Μολυβωτής, που πραγματοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα που εκπροσωπείται από το πανεπιστήμιο του Princeton.

Έτσι λοιπόν εδώ και δύο εβδομάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί μαθητές από το Πανεπιστήμιο του Princeton και άλλων Αμερικανικών και ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, μαζί με εθελοντές από τα Τμήματα Ιστορίας και Εθνολογίας και Παρευξείνιων Χωρών από την Κομοτηνή, προχωρούν την έρευνα που αποκαλύπτει τόσο την πόλη που κάποτε άκμαζε στην περιοχή, αλλά και την ιστορία της γύρω περιοχής.

Υπό την επίβλεψη των αρχαιολόγων Δόμνας Τερζοπούλου, Nathan Arrington και Μαρίνας Τασακλάκη, και σε μικρότερες ομάδες λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, προχωρά φέτος η έρευνα στην οικία του Ερμή, που αποκαλύφθηκε στην ανασκαφή του 2019, ενώ έρευνα γίνεται και σε ιερό που έχει βρεθεί στην περιοχή των Παγουρίων, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμη φάση.

Πιο περιορισμένη φέτος η ομάδα της ανασκαφής

Η επιστροφή τους στη Μολυβωτή δεν ήταν σίγουρη φέτος, σημείωσε ο κ. Arrington, γιατί έπρεπε να λάβουν άδεια από το Πανεπιστήμιο, κάτι που κατάφεραν τονίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν για την αρχαιολογία, είναι να βρίσκονται στο πεδίο.

Οι μαθητές που έρχονται στη Μολυβωτή, σημείωσε, συμμετέχουν στην ανασκαφή, στην επιφανειακή έρευνα, και στα εργαστήρια, όπου εργάζονται με τα αντικείμενα και τα βοτανικά υπολείμματα που εντοπίζονται.

Οι μαθητές μαθαίνουν και για την Ελλάδα, με εκδρομές σε αρχαιολογικούς τόπους, μαθαίνουν ελληνικά ενώ το Σάββατο βρέθηκαν και στο παζάρι της Κομοτηνής, γνωρίζοντας και άλλες πλευρές της περιοχής.

Για πολλούς από αυτούς άλλωστε αυτή είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύουν εκτός Αμερικής, για αυτό και είναι ενθουσιασμένοι που μπόρεσαν να έρθουν στην ανασκαφή.

Ο αριθμός των προπτυχιακών φοιτητών είναι σχετικά μικρός, 8 συνολικά, ενώ στην ανασκαφή συμμετέχουν και 15 μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, από το Princeton αλλά και άλλα αμερικάνικα Πανεπιστήμια, καθώς και από Ιταλία, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία και την Ισπανία, μαζί με 10 φοιτητές από το ΔΠΘ, καθιστώντας το πρόγραμμά τους πραγματικά διεθνές τόνισε ο κ. Arrington, κάτι ταιριαστό για την ανασκαφή στην πόλη η οποία είχε σημαντικές επαφές με άλλες πόλεις και περιοχές.

Η βοήθεια ήταν σημαντική και από τον Πρόεδρο του οικισμού των Παγουρίων, και η φιλοξενία όπου και αν βρέθηκαν στην περιοχή.

Η ζωή μέσα στην πόλη

Όσο για την φετινή ανασκαφή, αυτή επικεντρώνεται στην οικία του Ερμή, που αποκαλύφθηκε στην πρώτη χρονιά του τρέχοντος κύκλου, το 2019, όμως ακόμα δεν είχαν διερευνήσει αναλυτικά.

Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Arrington, ότι είναι αρκετά διαφορετική από την διπλανή οικία της Γοργούς, που είχε ανασκαφεί στην προηγούμενη ανασκαφική περίοδο (2013-15).

Οι διαφορές αυτές θα δείξουν πως ήταν η ζωή στην πόλη για διαφορετικούς κατοίκους της. Σε αντίθεση λοιπόν με αυτή της Γοργούς, η οικία του Ερμή έχει παστάδα, όπως φαίνεται από τις τέσσερις μεγάλες βάσεις κιόνων, και βρήκαν και ανδρώνα, τον πρώτο στη Μολυβωτή και ένα από τους λίγους που έχουν εντοπιστεί στην Αιγιακή Θράκη.

«Αυτά διερευνούμε φέτος, και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πως χρησιμοποιούνταν η οικία, πως ζούσαν οι κάτοικοι» ανέφερε, και σημαντική βοήθεια σε αυτό το κομμάτι ήταν, κάτι ιδιαίτερο για ανασκαφή, η χρήση υπολειμμάτων σπόρων και φυτών στα κεραμικά σκεύη, γιατί μαθαίνουν όχι μόνο ποια χρησιμοποιούσαν, αλλά και τι είδος τροφές έβαζαν σε αυτά, και τι κατανάλωναν.

Πρόθεση να προχωρήσει η συντήρηση των οικιών

Αυτή τη στιγμή έχει αποκαλυφθεί το ένα τέταρτο της οικοδομικής νησίδας της πόλης, που είχε χτιστεί με το Ιπποδάμειο σύστημα, σημείωσε η κ. Τασακλάκη, που τόνισε πως θα ήθελαν, πριν επεκταθούν στα υπόλοιπα σπίτια της νησίδας, να ολοκληρωθεί η ανασκαφή στα δύο που αποκαλύφθηκαν, αλλά και να προχωρήσει η συντήρησή τους.

Ήδη από πρόπερσι έχει εκπονηθεί μελέτη συντήρησής τους, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να προχωρήσει η έγκρισή της από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε από την επόμενη ανασκαφική χρονιά να γίνει και η συντήρηση των δύο οικιών και να μην καλύπτονται κάθε φορά που ολοκληρώνεται η ανασκαφή, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ώστε να είναι επισκέψιμα, τουλάχιστον για όσο διάστημα γίνεται η ανασκαφή, σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Ελπίδα τους είναι, με τις δύο οικίες να μένουν ανοιχτές και μεταξύ ανασκαφικών κύκλων, να μπορέσει να αξιοποιηθεί ο χώρος και για εκπαιδευτικούς σκοπούς για τα σχολεία.

Ήδη δε προχωρά η δημοσίευση του βιβλίου για τα ευρήματα από την ανασκαφή της πρώτης οικίας, που έχει υποβληθεί για αξιολόγηση, που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική έρευνα, την αττική κεραμική, την νομισματοκοπία, τους αμφορείς τα οικιακά σκεύη και άλλα, καλύπτοντας περίπου το μισό υλικό που προήλθε από την πρώτη περίοδο της ανασκαφής.

Συνεχίζεται η έρευνα στο ιερό

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας του 2019, ήταν τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμαστικών τομών κοντά στο ναό που έχει εντοπιστεί 3 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Η έρευνα συνεχίζεται και φέτος, με τον κ. Arrington να σημειώνει πως οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως ανάγεται πιθανά στην ελληνιστική περίοδο, και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν γεωφυσικά αποτελέσματα για να βρουν τα τείχη του ιερού, προσπαθώντας να είναι πολύ προσεκτικοί με την ανασκαφή.

Από τα επιφανειακά ευρήματα διαπιστώνουν ότι το σημείο ήταν σημαντικό, και είναι ενδιαφέρον πως υπάρχουν πολύ περισσότερα θρακικά ευρήματα στο ιερό, από ό,τι εντοπίστηκαν στην πόλη της Μολυβωτής. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν τη σημασία αυτού του φαινομένου, αλλά έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αυτή η παρουσία.

Ενθουσιασμένοι οι προπτυχιακοί φοιτητές από την ανασκαφή και την Κομοτηνή

Ενθουσιασμένοι από την εμπειρία τους στην ανασκαφή είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές του Princeton, για τους οποίους αυτή είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και από την διαμονή τους στην Κομοτηνή.

Η ανασκαφή πηγαίνει πολύ καλά, τόνισε ο Colton, που τόνισε πως βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όλη την εμπειρία, από την εύρεση κεραμικών, νομισμάτων και άλλων υλικών, ανοίγοντας ένα «παράθυρο» στον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι κάτοικοι της πόλης. «Το να είμαστε εδώ και να ανακύπτουμε αυτό το κομμάτι της ιστορίας, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον» τόνισε.

Από την πλευρά της η Lucy, βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα τόσο την ανασκαφή, μέσα από την οποία ανακαλύπτουν μια κρυμμένη πλευρά της ιστορίας, όσο και την πόλη της Κομοτηνής, την οποία βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα.

Η όλη ανασκαφή είναι σαν ένα παζλ, σημείωσε και η Samantha, που τόνισε πως ανακαλύπτοντας την ποιότητα της ζωής των κατοίκων στην αρχαιότητα, και τις ομοιότητές και τις διαφορές των οικιών μεταξύ τους, κάνει πολύ ενδιαφέρουσα την προσπάθεια να διαπιστώσουν πως όλα ταιριάζουν μεταξύ τους, τι συνέβη για να καταλήξουν όπως τα ανακαλύπτουν. Βρήκε επίσης πολύ ενδιαφέρουσα την Κομοτηνή, και τη νυχτερινή ζωή της, που σε αντίθεση με πολλές πόλεις της Αμερικής συνεχίζεται μέχρι αργά το βράδυ.

Διαφορετικά προσέγγισε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Manus, ο οποίος ήρθε πιο νωρίς από τους συμφοιτητές του στη χώρα, επισκέφτηκε αρχαιολογικούς χώρους στη Νότια Ελλάδα, πριν φτάσει στη Μολυβωτή και την ανασκαφή.

Η ίδια η ανασκαφή έχει αρκετή δουλειά, αλλά τους δίνει και ένα αίσθημα ικανοποίησης, και πολλές ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με όλη την αρχαιολογική διαδικασία, τόσο στο πεδίο, όσο και στην έρευνα στο εργαστήριο, τονίζοντας πως πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν πρέπει κάποιος να χάσει.

Μεγάλο το ενδιαφέρον και από τους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές να συμμετάσχουν

Για τρίτη χρονιά βρίσκεται η κ. Hannah Smagh, διδακτορική φοιτήτρια στο Princeton, στην  ανασκαφή της Μολυβωτής, έχοντας ξεκινήσει το 2015 ως επόπτης σκάμματος στην οικία της Γοργούς, και συνεχίζοντας ως επόπτης πεδίου στην οικία του Ερμή αυτή την ανασκαφική περίοδο.

Στάθηκε δε στην σημαντική βελτίωση στον τομέα της καταγραφής, λόγω της εφαρμογής που χρησιμοποιούσαν, μέσω tablet, η οποία τους έδινε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, και έτσι μπόρεσαν να έχουν τρισδιάστατα μοντέλα της οικίας και να τα προσαρμόζουν προσθέτοντας και τα ευρήματα.

Έχοντας δουλέψει και στη Σαμοθράκη, και με την πτυχιακή της εργασία να αφορά τις οικίες, η όλη ανασκαφή είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για αυτή. Ταυτόχρονα η ομάδα είναι πολύ φιλική και δραστήρια, για αυτό και προτίθεται να συνεχίσει στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και τα επόμενα χρόνια.

Στην ομάδα της Μολυβωτής, από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania προστέθηκε φέτος η κ. Molly Schaab που έχει δουλέψει παλιότερα στην Ιταλία, με κύριο ενδιαφέρον όμως στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία.

Για αυτό και της προσέλκυσε το ενδιαφέρον η ανασκαφή, μιας και θεωρεί σημαντικό να υπάρχει διαλεκτική ανάμεσα στο γραπτό λόγο και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Ελπίζει λοιπόν να μάθει για το πώς σκέφτονταν οι κάτοικοι για τα αντικείμενα και τις τροφές που χρησιμοποιούσαν καθημερινά, και πώς τα αντικείμενα που κινούνται, σε μια παραλιακή πόλη με εμπόριο, γίνονται μέρος της επαφής μεταξύ των ανθρώπων.

Η εμπειρία της ανασκαφής στη Μολυβωτή ήταν πολύ καλή, σημείωσε η Sara Norvell, που τόνισε πως έχει μάθει πολλά από αυτή και από τους επιβλέποντες της. Επιστρέφοντας στο πεδίο, μετά το 2019, ήταν ενδιαφέρον να ξεκινήσουν ξανά την ανασκαφή, και να μπορέσει να συνεχίσει να μαθαίνει για την επιστήμη αυτή.

Από το Πανεπιστήμιο της Virginia έφτασε στην Κομοτηνή η Abigail Bradford, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε ανασκαφή, μιας και, όπως τονίζει, ήρθε στην Αρχαιολογία λίγο αργότερα στην ακαδημαϊκή της καριέρα.

Η όλη εμπειρία ήταν πολύ θετική, τόνισε, επισημαίνοντας μάλιστα πως όταν ζήτησε από άτομα στο Τμήμα της να της προτείνουν μια ανασκαφή για να συμμετάσχει, της πρότειναν την συγκεκριμένη, γιατί όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις, κάτι που βρήκε πως ισχύει, και είναι πολύ πρόθυμη να επιστρέψει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.