«Αποκρυπτογραφωντας» τον νεο Κωδικα Πολιτικης Δικονομιας

Διημερίδα από την Elsa Κομοτηνής για το νέο τοπίο στην απονομή της δικαιοσύνης

Ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον νομικό κόσμο, αλλά και για την ίδια την κοινωνία, το κεφάλαιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, άνοιξε με επιστημονική διημερίδα, που διοργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο στο κτίριο της Νέας Νομικής Σχολής, η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών- ELSA Κομοτηνής. Ο νέος Κώδικας, παρά τις οξείες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει στον νομικό κόσμο, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα και την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων, εντέλει ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή και έγινε νόμος του κράτους, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου του 2016. Ο αντίκτυπος των σημαντικών αλλαγών, που αυτός επιφέρει, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί σε όλη του την έκταση, μιας και από τις αρχές του τρέχοντος έτους βρίσκεται σε εξέλιξη η αποχή των δικηγόρων.
 
Στο πλαίσιο της διημερίδας, που διοργάνωσε η ELSA, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις, όπου αναλύονταν οι επιμέρους πτυχές των αλλαγών που εισάγονται με τον νέο Κώδικα, και εκτιμήσεις για τις προεκτάσεις τους. Συγκεκριμένα, εισηγήσεις έκαναν οι Καθηγητές και Λέκτορες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, κ.κ. Σπύρος Τσαντίνης, Βασίλης Χατζηιωάννου, Δημήτριος Μπαμπινιώτης και Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
 
Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που αποτέλεσαν μία από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας μας, εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των ανατροπών που επέρχονται εσχάτως στο χώρο της δικαιοσύνης και μετατρέπουν σε αχαρτογράφητο τοπίο την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων νομικών. «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο συζητείται παρά πολύ και μας έχει επηρεάσει όλους», σημείωσε η Μυρσίνη Μίχα, πρόεδρος της ELSA Κομοτηνής, εξηγώντας έτσι τον λόγο που η Ένωση πήρε την πρωτοβουλία να διοργάνωση τη διημερίδα. Η κ. Μίχα περιέγραψε ένα γενικότερο σκηνικό αβεβαιότητας, που έχει διαμορφωθεί τελευταία στους κόλπους των φοιτητών της Νομικής Σχολής, αφού με άλλα δεδομένα αποφάσισαν να επιλέξουν τη σχολή και άλλα δεδομένα βλέπουν να έχουν ανακύψει λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. «Πλέον δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε όταν θα βγούμε έξω», σημείωσε η κ. Μίχα, «ενώ ακούμε συνέχεια ότι η Νομική πλέον δεν είναι η νομική που γνωρίζαμε». Παρόλα αυτά, οι νέοι εξακολουθούν να αισιοδοξούν, όπως έσπευσε να επισημάνει. «Εννοείται ότι θα επιμείνουμε», τόνισε, «γιατί δεν είναι μόνο η μάχιμη δικηγορία, υπάρχουν κι άλλες διέξοδοι». 

Βασίλης Χατζηιωάννου «Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης δεν ήταν νομοθετικό, αλλά πρόβλημα υποδομών»

Ο Λέκτορας της Νομικής Σχολής, κ. Βασίλης Χατζηιωάννου, παρουσίασε και ανέλυσε τις αλλαγές, που προβλέπονται στον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι οποίες άπτονται της αποδεικτική διαδικασίας. Στην ουσία, όπως εξήγησε, η εμμάρτυρη απόδειξη, δηλαδή η απόδειξη με μάρτυρες, αντικαθίσταται από την έγγραφη ένορκη βεβαίωση. Σκοπός του νομοθέτη είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης, πράγμα για το οποίο ο κ. Χατζηιωάννου διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις.
 
Καταρχήν διέκρινε ότι τα προβλήματα, που προσδοκάται να θεραπευτούν με την εφαρμογή των επίμαχων αλλαγών, εντοπίζονται στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας, κυρίως των Αθηνών, όπου η καθυστέρηση στην έκδοση οριστικών αποφάσεων. «Αυτό δε σημαίνει πως αυτός ο νόμος θα βοηθήσει τα περιφερειακά Πρωτοδικεία, όπως το Πρωτοδικείο της Κομοτηνής», αντέτεινε ο κ. Χατζηιωάννου, «το οποίο δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερο πρόβλημα, ειδικά στην τακτική διαδικασία, σε ό,τι αφορά την ταχεία έκδοση αποφάσεων».
 
Πέρα από αυτό, όμως, ο Λέκτορας της Νομικής Κομοτηνής εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τη γενικότερη αποτελεσματικότητα των αλλαγών, που αποσκοπούν στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. «Όλη η νομική κοινότητα της Ελλάδας είναι επιφυλακτική», παρατήρησε, «γιατί πάρα πολύ απλά το πρόβλημα δεν ήταν νομοθετικό, αλλά πρόβλημα υποδομών». «Τονίζεται σε κάθε περίσταση», συνέχισε, «ότι ουσιαστικά το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης οφείλεται στο ότι δεν έχουμε πολλούς δικαστές, έχουμε πάρα πολλές υποθέσεις- που πολλές από αυτές δε χρειαζόταν να υπάρχουν ως υποθέσεις στα δικαστήρια- και βεβαίως δεν έχουμε αίθουσες, δεν έχουμε υλικοτεχνική υποδομή. Αυτά ήταν τα προβλήματα. Και με τον παλιό λοιπόν Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μπορούσαν αυτά να επιλυθούν, χωρίς να υπάρξουν όλες αυτές οι μεταβολές. Εν πάση περιπτώσει αποφασίστηκε διαφορετικά και θα δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα». 

«Το αν θα υπάρξει ή όχι έκπτωση στην αποδιδόμενη δικαιοσύνη θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που οι δικαστές και οι συνήγοροι θα αντιληφθούν τον ρόλο τους μέσα στο νέο πλαίσιο»

Ερωτηθείς για το κατά πόσον η αντικατάσταση της εμμάρτυρης απόδειξης μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα της αποδιδόμενης δικαιοσύνης, ο κ. Χατζηιωάννου διέκρινε ότι μπορεί μεν ο νόμος να έχει μια επίδραση σε αυτόν τον τομέα, αλλά κατά κανόνα η ποιότητα της αποδιδόμενης δικαιοσύνης δεν είναι συνάρτηση του νόμου. «Είναι συνάρτηση των υποδομών», παρατήρησε, «και πρωτίστως των δικαστών και των διαδίκων». «Το αν θα υπάρξει ή όχι έκπτωση», εξήγησε κλείνοντας, «θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οι δικαστές και οι συνήγοροι θα αντιληφθούν τον ρόλο τους μέσα στο νέο πλαίσιο».

Σπύρος Τσαντίνης «Ο νομοθέτης προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο πλειστηριασμός θα είναι ασφαλής για τον υποψήφιο πλειοδότη και ότι θα έχει κίνητρο κάποιος να συμμετέχει»

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Αστικού Δικονομικού Δικαίου, κ. Σπύρος Τσαντίνης, μίλησε για την αναγκαστική εκτέλεση, ένα κεφάλαιο του Κώδικα το οποίο αλλάζει με δραματικό τρόπο, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Εν προκειμένω ο νομοθέτης δεν αποσκοπεί τόσο στην επιτάχυνση, όσο στην ασφάλεια κατά τη διαδικασία της εκτέλεσης. Σκοπός, όπως εξήγησε, είναι «η διαδικασία εκτέλεσης που ξεκινά να έχει ορατό τέλος- λίγο μακρύτερο βέβαια, αλλά με ασφαλέστερο τρόπο. Να μη διασαλεύεται εκ των προτέρων ή εκ των υστέρων, με απώτερο σκοπό να προσελκύονται περισσότεροι υποψήφιοι πλειοδότες στον πλειστηριασμό, ιδίως των ακινήτων, και να μπορούν να πουν ότι με ασφάλεια θα συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό». «Ο πλειστηριασμός πλέον δε θα γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα», εξήγησε σε άλλο σημείο, «αλλά θα γίνεται σε 7-8 μήνες και μέσα σε αυτό το διάστημα θα εκκαθαρίζονται όλες οι πιθανές αντιρρήσεις. Επίσης ο πλειστηριασμός θα γίνεται με την εμπορική αξία, ενώ υπάρχει ένα σύστημα, με βάση το οποίο ο νομοθέτης προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο πλειστηριασμός θα είναι ασφαλής για τον υποψήφιο πλειοδότη και ότι θα έχει κίνητρο κάποιος να συμμετέχει». Όπως επισήμανε ο κ. Τσαντίνης, λόγω της αποχής των δικηγόρων και λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αναγκαστικές εκτελέσεις γίνονται ελάχιστες και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ικανά δείγματα, για την αποτελεσματικότητα των επίμαχων αλλαγών. Τέλος ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής σημείωσε ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιφέρουν και σημαντικές τροποποιήσεις στην κατάταξη των δανειστών, που ακολουθεί της διενέργειας του πλειστηριασμού.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.