Απο την «κουνια»… στον κοσμο του διαδικτυου
Ενημερωτικές δράσεις, από τις οποίες προσδοκάται τα νέα παιδιά να εντοπίσουν, να κατανοήσουν και να αποκτήσουν εργαλεία άμυνας απέναντι στους κινδύνους, που κρύβει η πλοήγηση στο διαδίκτυο, υλοποιήθηκαν για 4η συνεχόμενη χρονιά σε σχολικές μονάδες της Κομοτηνής, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, που ήταν την Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου του 2016. Για τις δράσεις αυτές συνεργάστηκαν το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης-Europe Direct Κομοτηνής, το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Ορφέας» και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων. Αποδέκτες του μηνύματος «Ανάλαβε Δράση για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ήταν μαθητές και μαθήτριες, που φοιτούν σε τρεις σχολικές μονάδες της Κομοτηνής, στο 2ο ΕΠΑΛ, στο 2ο Γυμνάσιο και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αξιωματικό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, να συζητήσουν για την εξάρτηση από το διαδίκτυο με στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας», αλλά και να παίξουν ευχάριστα και ταυτόχρονα διδακτικά παιχνίδια με τους εθελοντές του Europe Direct Κομοτηνής.
Χρήστος Δερβεντλής «Έχουν πολύ μεγαλύτερη επαφή με το διαδίκτυο από ό,τι εμείς νομίζουμε»
Ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους διοργανωτές των επίμαχων δράσεων είχε η συναναστροφή με τους μικρούς μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής. Και τούτο γιατί είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση, πως οι νέοι της εποχής μας, ακόμα και των ηλικιών του δημοτικού σχολείου, είναι εξοικειωμένοι πολύ περισσότερο από τους ενήλικες με τις σύγχρονες τεχνολογίες και ειδικότερα με το διαδίκτυο. «Έχουν πολύ μεγαλύτερη επαφή με το διαδίκτυο από ό,τι εμείς νομίζουμε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο νεαρός εθελοντής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, κ. Χρήστος Δερβεντλής. «Καθημερινά χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, smartphones, tablets, επισκέπτονται σελίδες κοινωνικής δικτύωσης», συνέχισε, «και ουσιαστικά μπαίνουν στον κόσμο του διαδικτύου πολύ βαθύτερα από ό,τι μπαίναμε εμείς στην ηλικία τους και πολύ περισσότερο οι γονείς τους».
Αυτό, βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει ο κ. Δερβεντλής, σημαίνει ότι είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε κινδύνους. Οι γονείς, κατά τον ίδιο, «καλό είναι να έχουν μια εποπτεία, διακριτική βέβαια, ώστε το παιδί να μην αποκτά την αίσθηση ότι παρακολουθείται». «Όλα λύνονται με έναν διάλογο εξαρχής και με μία συμφωνία μεταξύ του παιδιού και των γονέων ως προς τη χρήση του διαδικτύου», συμπλήρωσε. «Είναι πολύ βασικό το παιδί να καταλάβει για ποιο λόγο υπάρχουν αυτοί οι κίνδυνοι», συνέχισε, «για ποιον λόγο δεν είναι καλό να κάνει κάποια πράγματα μέσα στο διαδίκτυο, πώς μπορεί να εκτεθεί, όπως επίσης ότι οι γονείς είναι εκεί για να το προστατεύσουν κι όχι για να το παρακολουθούν, όχι για να παίξουν το ρόλο του μπαμπούλα».
«Η λύση του να απαγορεύσουμε το διαδίκτυο στο σπίτι είναι εντελώς αναποτελεσματική»
Καταλήγοντας, ο εθελοντής του Europe Direct αποδοκίμασε τις ακραίες πρακτικές, που έχουν να κάνουν με την πλήρη απαγόρευση της χρήσης του διαδικτύου από τους γονείς. «Οι γονείς μπορούν πρακτικά να απαγορεύσουν το ίντερνετ μόνο στο σπίτι», παρατήρησε, «αλλά το παιδί, όπου και να πάει, θα συναντήσει το διαδίκτυο». «Οπότε η λύση του να απαγορεύσουμε το διαδίκτυο στο σπίτι είναι εντελώς αναποτελεσματική», επισήμανε.
Ανδρονίκη Τσιάτρα «Πλέον τα παιδιά από την πρώτη δημοτικού, ίσως και πιο μικρά, γνωρίζουν να χειρίζονται πολύ καλύτερα τους υπολογιστές κι από εμάς»
Την εμπειρία, που έχει αποκομίσει από την καθημερινή επαφή της με τα παιδιά νεαρής ηλικίας μέσα στις σχολικές αίθουσες, μας μετέφερε η δασκάλα με ειδικότητα στην ειδική αγωγή, κ. Ανδρονίκη Τσιάτρα. «Πλέον τα παιδιά από την πρώτη δημοτικού, ίσως και πιο μικρά, γνωρίζουν να χειρίζονται πολύ καλύτερα τους υπολογιστές κι από εμάς», επιβεβαίωσε από την πλευρά της η νεαρή δασκάλα. Μία έκφραση αυτής της εξοικείωσης είναι η χρήση κινητών, όπως εξήγησε, τα οποία δίνουν στους μαθητές οι ίδιοι οι γονείς προκειμένου να είναι σε επικοινωνία. Πέρα από τις εφαρμογές των κινητών, οι νεαροί μαθητές έχουν πρόσβαση και στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το facebook. «Στην Αθήνα, όπου ήμουν πέρυσι, είχαν facebook τα 15-16 από τα 20 παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Τσιάτρα, επισημαίνοντας όμως ότι στην επαρχία και ειδικότερα στον νομό μας ο αριθμός αυτός είναι αισθητά περιορισμένος. Γενικότερα, όμως, το διαδίκτυο έχει μπει στην καθημερινότητα των μαθητών, κάτι που γίνεται εμφανές, σύμφωνα με τη δασκάλα, στις καθημερινές συζητήσεις στο σχολικό περιβάλλον. «Και μέσα στην τάξη, όπου θα μιλήσουμε για κάτι, θα πουν “το είδα αυτό εκεί” ή “μίλησα με αυτόν εκεί”», σημείωσε ενδεικτικά, παρατηρώντας ότι «στην καθημερινότητά τους χρησιμοποιούν όρους του ίντερνετ συνέχεια».
«Το θέμα αυτό είναι από τα κυριότερα που απασχολούν τους γονείς»
Το ανησυχητικό, όπως επισήμανε η κ. Τσιάτρα, είναι ότι δεν ελέγχουν την ταυτότητα και την ποιότητα των διάφορων ιστοσελίδων και δε διαβάζουν τους όρους χρήσης τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένοι στους κινδύνους, που ελλοχεύουν. Στον αντίποδα, όπως διέκρινε, οι μαθητές ανακαλύπτουν καινούργια πράγματα μέσα από τη χρήση του διαδικτύου. «Απλά πρέπει να το κάνουν με προσοχή», έσπευσε να υπογραμμίσει, συστήνοντας ταυτόχρονα στους γονείς να ελέγχουν ποια site επισκέπτονται τα παιδιά τους. «Το θέμα αυτό είναι από τα κυριότερα που απασχολούν τους γονείς», αναγνώρισε, «αλλά και αυτοί πολλές φορές λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων», παρατήρησε, «δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν πολύ με αυτό».
«Το καλό είναι ότι παίζουν ακόμα, δεν είναι ότι μόνο θα ασχοληθούν με τα κινητά»
Κλείνοντας η κ. Τσιάτρα αναφέρθηκε και σε μία ενθαρρυντική διάσταση της όλης υπόθεσης, παρατηρώντας ότι η αυξημένη επαφή των παιδιών με το διαδίκτυο δεν τα οδηγεί στο να εγκαταλείψουν το παιχνίδι και τις κοινωνικές τους επαφές. «Ευτυχώς, το καλό είναι ότι παίζουν ακόμα, δεν είναι ότι μόνο θα ασχοληθούν με τα κινητά», παρατήρησε. «Δηλαδή μας αναφέρουν ότι τα απογεύματα κάνουν ποδήλατο και βγαίνουν μαζί σε παρέες», συμπλήρωσε.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.