Απαραιτητος απο τα 50 ο ελεγχος για τον προστατη

Τα ουρολογικά προβλήματα «βραχνάς» για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

Χρήσιμη ενημέρωση γύρω από τα ουρολογικά προβλήματα και από τις παθήσεις του προστάτη παρείχε χθες στους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ της Κομοτηνής ο γιατρός-ουρολόγος, κ. Δημήτρης Τάκος. Ο κ. Τάκος ήταν προσκεκλημένος της διοίκησης του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης του δήμου Κομοτηνής, που συνεχίζει τις ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα υγείας σε συνεργασίας με γιατρούς της πόλης μας. Μπορεί τα γνωστότερα προβλήματα υγείας, που συνδέονται με την τρίτη ηλικία, να είναι η αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος κ.λπ., εντούτοις τα ουρολογικά προβλήματα και ο προστάτης φαίνεται πως αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των ηλικιωμένων ανδρών. Εξάλλου, η υπερπλασία του προστάτη, η νυκτουρία, η συχνουρία, τα προβλήματα απόφραξης και ενίοτε η ακράτεια ούρων είναι προβλήματα που ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα των ανδρών μετά από την ηλικία των 60 ετών και κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά τους, εγκυμονώντας ορισμένες φορές σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους.
 
Μάλιστα, όπως μεταξύ άλλων γνωστοποίησε ο κ. Τάκος, το 70% του πληθυσμού άνω των 70 χρόνων αντιμετωπίζει προβλήματα υπερπλασίας προστάτη, ενώ κάποιοι από τους άνδρες αυτούς αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα του καρκίνου του προστάτη. Το ζητούμενο, κατά τον γιατρό, είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σε ό,τι έχει να κάνει με την αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου για τον προστάτη και ειδικότερα για τον ετήσιο έλεγχο με το PSA, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας αξιόλογος καρκινικός δείκτης. Η προτροπή εκ μέρους του κ. Τάκου είναι οι άνδρες, που φτάνουν στην ηλικία των 50 ετών, να ξεκινούν τακτικές ετήσιες μετρήσεις με το PSA, έτσι ώστε, αν κάποια στιγμή διαφοροποιηθούν οι ενδείξεις τους, να εντοπιστεί έγκαιρο ο καρκίνος του προστάτη. «Θα λέγαμε ότι συστήνεται στον ανδρικό πληθυσμό από την ηλικία των 50 ετών και μετά να επισκέπτεται μια φορά τον χρόνο τον ουρολόγο, ώστε να έχει παρακολούθηση και τις δέουσες συστάσεις», σημείωσε. 

Δημήτρης Τάκος «Δυστυχώς, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν συμβιβαστεί με προβλήματα της ηλικίας τους»

Όπως διέκρινε όμως ο κ. Τάκος, «δυστυχώς, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν συμβιβαστεί με προβλήματα της ηλικίας τους». «Είναι πολύ συνηθισμένο γι’ αυτούς να σηκώνονται 4 και 5 φορές το βράδυ», συμπλήρωσε, για να επισημάνει ωστόσο ότι «η νυκτουρία δεν είναι τόσο αθώα, αφού συνδέεται με πολλά προβλήματα, με πτώσεις, με κατάγματα και με άλλες κακώσεις, που τελικά μπορεί να έχουν και μια μοιραία εξέλιξη».

Επιπλέον παρατήρησε ως ανησυχητικό φαινόμενο το γεγονός ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας υποτιμούν συχνά τα συμπτώματά τους, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε προχωρημένες μορφές παθήσεων, που συνοδεύονται από «θορυβώδη συμπτώματα», όπως η αιματουρία, οι πόνοι ή άλλες δύσκολες καταστάσεις. 

«Ποτέ δεν είναι αργά, πάντα πρέπει να υπάρχει μια διάγνωση, ώστε να προταθεί και η κατάλληλη θεραπεία»

Ερωτηθείς σχετικά, ο γιατρός υπογράμμισε ότι ποτέ δεν είναι αργά για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνει η σχετική διάγνωση το συντομότερο δυνατό. «Πάντα πρέπει να υπάρχει μια διάγνωση, σε όποιο στάδιο κι αν έχει προχωρήσει η κατάσταση, ώστε να προταθεί και η κατάλληλη θεραπεία», σημείωσε. «Άλλες φορές η θεραπεία είναι ριζική, όπως συμβαίνει με την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμα στάδια», συνέχισε, «ενώ σε μεταγενέστερα, πιο προχωρημένα, στάδια πάλι υπάρχει θεραπεία, γιατί τουλάχιστον ο καρκίνος του προστάτη είναι ευαίσθητος και στις ορμόνες και στην ακτινοβολία. Και τελικά πάντα δίνεται μια λύση. Το θέμα είναι μην αφεθεί αδιάγνωστο το πρόβλημα και καταλήξει μοιραίο». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.