«Αντεχει» η παραδοσιακη καλλιεργεια του σουσαμιου στη Ροδοπη
Την παράδοση της καλλιέργειας του σουσαμιού, για ιδία χρήση περισσότερο, κρατά στην Ξυλαγανή ο κ. Απόστολος Μουζαλιώτης, ο οποίος αφιερώνει κάθε χρόνο ένα κομμάτι των χωραφιών του σε αυτή.
Το σουσάμι είναι μια ιστορική καλλιέργεια της περιοχής μας που όμως την τελευταία τριακονταετία έχει σχεδόν σταματήσει τόσο στη Ροδόπη όσο και όλη στη χώρα.
Η καλλιέργεια άρχισε να φθίνει μετά το 1960, μιας και η συγκομιδή του ήταν δύσκολη, καθώς οι αποδόσεις λόγω των παλιών ποικιλιών, ήταν μικρές, ενώ οι παραγωγοί που το καλλιεργούσαν είχαν να αντιμετωπίσουν και τις εισαγωγές από χώρες με πολύ χαμηλό εργατικό κόστος.
Κατά καιρούς γίνονται προσπάθειες για την αναβίωση της καλλιέργειας, με νέες ποικιλίες και εισαγωγή μηχανικών μέσων διαλογής, μία από τις οποίες γίνεται στον Έβρο.
Επιμένει στην παραδοσιακή καλλιέργεια
Παρόλα αυτά υπάρχουν και κάποιοι στη Ροδόπη που επιμένουν στην παραδοισιακή καλλιέργεια του σουσαμιού, έχοντας μάθει από τους γονείς τους, και το συνεχίζουν για τον εαυτό τους κυρίως.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζαλιώτη, δύο με τρείς τέτοιοι καλλιεργητές υπάρχουν στην Ξυλαγανή, όχι τόσο για πώληση, αλλά κυρίως για τους ίδιους και το βάζουν κάθε χρονιά.
Όπως ανέφερε, παλιότερα που δεν υπήρχαν άλλες δυναμικές καλλιέργειες, ο κόσμος έβαζε το σουσάμι κυρίως για λάδι και ταχίνι. Η συγκομιδή των ποικιλιών που καλλιεργούν πρέπει να συγκεντρωθεί με τα χέρια, να στηθεί, να δεθεί σε δέματα (τις «κατσούλες») και να αφεθεί να ξεραθεί, δουλειά κοπιαστική για αυτό και έχουν μείνει μοναχά μερικοί πιο «μερακλήδες» που συνεχίζουν.
Αυτή τη στιγμή το σουσάμι που συγκέντρωσε ο κ. Μουζαλιώτης βρίσκεται στις πυραμίδες, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, για να ξεραθεί, και στη συνέχεια ο ίδιος θα το τινάξει, θα το κοσκινίσει και μετά θα το περάσει με τον αέρα για να φύγουν τα σκουπίδια.
Από την ποσότητα που θα βγει, θα κρατήσει όσο θέλει για τον ίδιο, και στη συνέχεια θα το δώσει σε φίλους και συγγενείς, πωλώντας το αν περισσέψει.
Βέβαια η καλλιέργεια, εξαρτάται και από τον καιρό. Υπάρχουν χρονιές που το σπέρνουν, και το σουσάμι δεν φυτρώνει καν, όμως φέτος με το σπάρσιμο του σουσαμιού έπεσε μια βροχή, που βοήθησε να πιάσει και το ευνόησε, με αποτέλεσμα τις φετινές «κατσούλες», που θα δώσουν αρκετό σουσάμι.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.