Το μηνυμα της Κυριακης

«Καιρός να έλθουμε “εις εαυτόν”»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Όλα τα είχε στο πατρικό του σπίτι ο νέος της παραβολής. Και άνεση και πλούτη και στοργή πολλή. Κι όμως όλα του φαίνονταν στενά και μονότονα και η πατρική αγάπη σκλαβιά. Γι’ αυτό τελικά απαίτησε το μερίδιο της κληρονομιάς. «Πατέρα, δος μου ό,τι απ’ την περιουσία σου μου αναλογεί. Κι ύστερα από λίγες μέρες ο νεότερος γιος μάζεψε τα πάντα και ταξίδεψε σε χώρα μακρινή. Εκεί σπατάλησε την περιουσία του ζώντας άσωτα». Και κατήντησε να τρώει ξυλοκέρατα με τους χοίρους.

Η σημερινή παραβολή αποκαλύπτει την βαθύτερη φύση της αμαρτίας, που είναι η ανταρσία του ανθρώπου και η τελική παραπλάνησή του. Υπάρχει μια περίεργη σύγχυση και σκληρότητα στην αίτηση του νεότερου γιου. Ζητάει κάτι που πριν από το θάνατο του πατέρα του δεν εδικαιούτο. Γι’ αυτόν λες κι είναι ήδη νεκρός.

Η σημερινή παραβολή αποκαλύπτει την βαθύτερη φύση της αμαρτίας, που είναι η ανταρσία του ανθρώπου και η τελική παραπλάνησή του. Υπάρχει μια περίεργη σύγχυση και σκληρότητα στην αίτηση του νεότερου γιου. Ζητάει κάτι που πριν από το θάνατο του πατέρα του δεν εδικαιούτο. Γι’ αυτόν λες κι είναι ήδη νεκρός

Όμως την τραγικότητα της καταστάσεως αυτής αποκαλύπτει η παραβολή μ’ ένα ήρεμο τόνο, όταν στη συνέχεια αναφέρει, «εις εαυτόν δε ελθών». Μέχρι τότε ο νεότερος γιος ήταν «εκτός εαυτού», βρισκόταν σε μια κατάσταση παρανοϊκή. Η διάσπαση της προσωπικότητας, η τρέλα σε ποικίλες μορφές, συμπορεύεται με την αμαρτία.

Υπάρχει όμως κάτι ελπιδοφόρο σ’ αυτή την ανάλυση της αμαρτίας. Το «εις εαυτόν δε ελθών» αποτελεί μια ιδιότυπη «φιλοφρόνηση» προς τον παραπλανημένο άνθρωπο. Ο Χριστός τον βλέπει «εκτός εαυτού», όχι οριστικά εξαχρειωμένο. Έχει όλα τα περιθώρια να ξεπεράσει το κύκλωμα παραφροσύνης. Και το ξεπέρασε. Ήλθε «εις εαυτόν».

Η Εκκλησία μας καλεί στην επανεύρευση του αληθινού εαυτού μας, μέσα στην αγάπη του Θεού. Είναι παρανοϊκό να έχουμε έναν Πατέρα, να Τον βλέπουμε να έρχεται σε προϋπάντηση μας με τις αγκάλες ανοικτές, και εμείς περιφρονητικά να Τον αποφεύγουμε τρέχοντας μακριά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.