Ανασκοπηση του 2022

Τα θέματα που μας απασχόλησαν σαν περιοχή το έτος που «αποχαιρετούμε»

Μια χρονιά που καθορίστηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν το 2022, με το φυσικό αέριο να παίζει πρώτο ρόλο και στα τοπικά ζητήματα μιας και βλέπουμε την κατασκευή του εργοστασίου στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, αλλά και την ολοκλήρωση του IGB.

Πέραν αυτών, είχαμε αρκετές επισκέψεις στην περιοχή, που ιδιαίτερα μετά το καλοκαίρι, όταν οι περιορισμοί του κορωνοϊού άρχισαν να χαλαρώνουν, είδε τις δραστηριότητες να αυξάνονται, αφενός με την έλευση της εικόνας της παναγίας «Αξιον Εστί» στην πόλη μας, αλλά και στη συνέχεια το πρώτο ΓουελΚΟΜ του Δήμου, για την υποδοχή των φοιτητών.

Η χρονιά κλείνει με μια καλή είδηση για την ΒΙΠΕ Κομοτηνής και το εργοστάσιο της Shelman που βρήκε αγοραστή και βέβαια απομένει να φανεί πως θα ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία της. Ωστόσο βάζει ψηλά τον πήχη για την επόμενη.

Πάμε όμως να δούμε μία σύντομη καταγραφή των γεγονότων που μας απασχόλησαν κυρίως την χρονιά που «αποχαιρετούμε».

Ιανουάριος: Ξεκίνησε η κατασκευή του εργοστασίου Φυσικού Αερίου στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Ξεκίνησαν με τον νέο χρόνο οι εργασίες διαμόρφωσης της έκτασης στην οποία θα κατασκευαστεί ο Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή από τους Ομίλους ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το οικόπεδο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της ΒΙΠΕ, ακριβώς βόρεια των εγκαταστάσεων της Sunlight, και θα καταλάβουν έκταση περίπου 190 στρεμμάτων.

Οι εργασίες προχώρησαν γρήγορα, για το έργο που κατασκευάζεται από την TERNA SA, με την τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το σταθμό εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, είναι η πλέον σύγχρονη. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 375 εκατ. ευρώ, και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024.

Φεβρουάριος: Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες του πολέμου στη γηραιά ήπειρο. Ήταν στις 5.00 ώρα Ελλάδας όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ΒολοντίμιρΖελένσκι συνέκρινε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τις ενέργειες της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα, είπε: «Η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία με δειλό και αυτοκτονικό τρόπο, όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Παρά τα αρχικά κέρδη, η Ρωσία απέτυχε να κερδίσει τον πόλεμο μέσα σε μερικές μέρες, με τον πόλεμο να συνεχίζεται 10 μήνες μετά, με απώλειες δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ζωών.

Μάρτιος: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στη Ροδόπη

Θερμή ήταν η υποδοχή τόσο της εκκλησιαστικής, όσο και της εκπαιδευτικής ηγεσίας στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, κατά την διήμερη επίσκεψή του στην Ροδόπη στις 2 και 3 Μαρτίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος την πρώτη μέρα υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το ΔΠΘ με στόχο την ενίσχυση της ελληνομάθειας και τη διάσωση της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στους ομογενείς της Αμερικής, ενώ στη συνέχεια αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Τη δεύτερη βρέθηκε στη Μαρώνεια, για την επίσημη ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας της Μαρώνειας σε Πλατεία Αρχιεπισκόπου Αμερικής Μιχαήλ, σε τιμή και μνήμη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Μιχαήλ του Κωνσταντινίδη, του Μαρωνείτου.

Απρίλιος: Εντάχθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ η κατασκευή του Φράγματος Συμβόλων

Μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί, και να παρέχει νερό ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλης της Κομοτηνής, το Φράγμα των Συμβόλων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Κομοτηνής.

Το Φράγμα εντάχθηκε στις αρχές Απριλίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), μαζί με τα συνοδευτικά του έργα.

Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στα 19.111.023,64 ευρώ, από τα οποία 18.762.862,24 ευρώ αφορούν στην κατασκευή και λειτουργία του φράγματος, που είναι χωμάτινο με αργιλικό πυρήνα και ύψους περίπου 40 μέτρων επί του χειμάρρου Χιονόρεμα σε θέση περί τα 1.250 μέτρων βορείως του οικισμού Συμβόλων με τα συνοδά του έργα, ωφέλιμου όγκου 6.250.000 κυβικών μέτρων, μαζί με αγωγούς αλλά και αντλιοστάσια, και την κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης στη Γρατινή.

Μάιος: Ανακαλύπτοντας το Βυζαντινό Παπίκιο

Το παραγνωρισμένο, μέχρι σήμερα, Παπίκιο Όρος, το οποίο σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο γνωστό, γνώρισαν την Πέμπτη 26 Μαΐου όσοι συμμετείχαν στη θεματική ξενάγηση και πολιτιστικό περίπατο στο βυζαντινό μοναστηριακό κέντρο που διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών.

Η δράση, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών, έδωσε σε αυτούς που την παρακολούθησαν, και μια γεύση από την ξενάγηση που θα γίνεται στα σχολεία της Ροδόπης, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιείται το φθινόπωρο σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ για το Παπίκιο Όρος και ειδικότερα για το μοναστήρι του Ληνού, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Ιούνιος: Επανέρχεται το θέμα της εξόρυξης χρυσού

Ανασύρθηκε ξανά τον Ιούνιο το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας, αυτή τη φορά μετά την απόφαση του ΣτΕ η οποία κρίνει παράνομη την απόρριψη αιτήματος περιβαλλοντικού έργου, και συγκεκριμένα την αίτηση της εταιρείας Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ (που έχει αγοραστεί από την EldoradoGold) για τη διενέργεια 16 ερευνητικών γεωτρήσεων την ευρύτερη περιοχή των Σαπών.

Το αίτημα είναι πολύ παλιό, και ανάγεται σε αιτήσεις που είχαν γίνει το 2012, και είχαν απορριφθεί από την αρμόδια αρχή το 2018.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση από τους τοπικούς φορείς, και μετά την θετική για τις έρευνες απόφαση που ανακοινώθηκε μετά από μερικούς μήνες, έχει υπάρξει προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωσή της.

Ιούλιος: Ξεκίνησε η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου IGB

Την αρχή μιας βαθύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο στα ενεργειακά ζητήματα, όσο και σε όλα τα θέματα που τις αφορούν, αποτέλεσαν τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου IGB, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 8 Ιουλίου στην Κομοτηνή, παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας κ.κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Κιρίλ Πετκόφ.

Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με το δίκτυο της Βουλγαρίας και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος σε πρώτη φάση, ενώ η δυναμικότητά του μπορεί να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Οι δύο Πρωθυπουργοί «άνοιξαν» συμβολικά την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου, και είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Αύγουστος: Ξανά αρχαιολογική σκαπάνη στο Σπήλαιο της Μαρώνειας

Ήχησε ξανά, μετά από 12 χρόνια, η αρχαιολογική σκαπάνη στο σπήλαιο «Πολύφημος» Μαρώνειας, με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας να ολοκληρώνει, στους επόμενους μήνες, τις ανασκαφές που είχαν ξεκινήσει το 2006 και διακόπηκαν το 2010, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάδειξη του σπηλαίου, με τη δημιουργία υποδομών τόσο εντός, όσο και εκτός αυτού, ώστε σημαντικό κομμάτι του να γίνει επισκέψιμο.

Ο «ΠτΘ» βρέθηκε στο σπήλαιο από τις πρώτες μέρες της ανασκαφής, και μίλησε με τον επικεφαλής του προγράμματος, και προϊσταμένου του γραφείου Βόρειας Ελλάδας της Εφορείας κ. Φώτη Γεωργιάδη, που ηγείται μιας ομάδας αρχαιολόγων, εργατών αλλά και εθελοντών, από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Σεπτέμβριος: Στην Κομοτηνή η Παναγία του Άξιον Εστί

Με κάθε επισημότητα, και παρουσία πλήθους Αρχιερέων, Στρατιωτικών, Πολιτειακών και Πολιτικών Αρχών, αλλά και πολλών πιστών από την Κομοτηνή και όλη τη Ροδόπη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου η Υποδοχή της Ιεράς και Σεβασμίας Εικόνας της Παναγίας του «Άξιον Εστίν», που έφτασε στην πόλη μας από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, με προπομπούς της σε όλη τη διαδρομή ήταν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι όλης της Ροδόπης, ενώ Κομοτηναίοι όλων των ηλικιών περίμεναν να υποδεχθούν την εικόνα, ραίνοντάς την κατά διαστήματα με άνθη.

Με αφορμή την παρουσία της στην Κομοτηνή επισκέφτηκαν την πόλη τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, που πραγματοποίησε επίσκεψη και στις Σάπες, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος του τέλεσε τον επίσημο αγιασμό των σχολείων στις 12 Σεπτεμβρίου, πριν η εικόνα επιστρέψει στο Άγιο Όρος.

Οκτώβριος: Το πρώτο ΓουέλΚΟΜ είναι γεγονός

Το πρώτο βήμα για την θέσπιση ενός νέου θεσμού στην Κομοτηνή, που θα αναδείξει τα στοιχεία της πόλης στους νεοεισερχόμενους φοιτητές αλλά θα αποτελεί και ένα σταθμό στην πολιτιστική χρονιά της πόλης, έκανε ο Δήμος Κομοτηνής το Σαββατοκύριακο 8-9 Οκτωβρίου, με το πρώτο φεστιβάλ «ΓουελΚΟΜ».

Μέσα από μία σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που σύστησαν στους επισκέπτες της την πόλη και τους ανθρώπους της, τους συλλόγους και τις λοιπές συλλογικότητες, αλλά και τα μουσεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, σε ένα διήμερο με μουσική, χορό, θέατρο, εικαστικά και άλλα.

Ανάμεσα στις δράσεις που ξεχώρισαν, ήταν η συναυλία των “KozaMostra” το πρώτο βράδυ του φεστιβάλ, παράλληλα με το οποίο λάμβαναν χώρα μουσικές παραστάσεις σε δύο ακόμα σημεία της πόλης, αλλά και η εκδήλωση «ΓουέλΚΟΜ@Εθελοντισμός» όπου το πιο ζωντανό κύτταρο της πόλης μας, οι δραστήριοι άνθρωποί της και πάνω από 30 εθελοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, ΜΚΟ και φορείς συστήθηκαν στους φοιτητές, παρουσίασαν τις δράσεις και τους στόχους τους.

Κέντρο όλων ήταν το παράλληλο StreetFoodFestival στο πάρκο Αγίας Παρασκευής, στο οποίο επικράτησε το αδιαχώρητο και τις τρεις μέρες, Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου, με πολλούς Κομοτηναίους και φοιτητές να περιμένουν υπομονετικά για να γευτούν τις διαφορετικές γεύσεις που σύστησε στην πόλη μας.

Νοέμβριος: Το Παπίκιο φλέγεται

Η φωτιά στο Παπίκιο ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου, όμως η πυρκαγιά σιγόκαιγε για μέρες πριν την μεγάλη αναζωπύρωση τον Νοέμβριο, όταν και αυξήθηκαν δραματικά οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν σε αυτό, και στην κορύφωση της παρέμβασης επιχειρούσαν συνολικά (με εναλλαγές σε βάρδιες) περίπου 280 πυροσβέστες, 59 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα και περίπου 20 εθελοντές.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου και οριοθετήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, αναδεικνύοντας αφενός τα ζητήματα που υπάρχουν στην κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή μας, αλλά και αποτελούν πρόλογο για το μέλλον, μιας και η πρωτοφανής ξηρασία που δημιούργησε τις συνθήκες για την συντήρηση της φωτιάς στο βουνό, φαίνεται πως θα είναι πιο έντονες φέτος.

Η πυρκαγιά προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση, τόσο σε κεντρικό, όσο και αυτοδιοικητικό επίπεδο, όμως πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τελικά, μόλις ένα μήνα μετά, μάλλον έχει ξεχαστεί.

Δεκέμβριος: Βρέθηκε αγοραστής για το εργοστάσιο της Shelman

Ο Δεκέμβριος έκλεισε με καλά νέα για την ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με την είδηση ότι βρέθηκε, μετά από προσπάθειες χρόνων και έχοντας περάσει από πολλά κύματα, αγοραστής για το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή, μιας και στον πλειστηριασμό της 29ης Δεκεμβρίου, το εργοστάσιο κατακυρώθηκε στα 5.770.000 ευρώ, με τιμή εκκίνησης τα 5.769.000 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός περιλαμβάνει ειδικούς όρους για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, με τον πλειοδότη να αναλαμβάνει την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το εκποιούμενο βιομηχανικό συγκρότημα για μια τριετία από την αγορά του, χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο χρόνος των προπαρασκευαστικών εργασιών και ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος.

Επίσης, θα πρέπει τουλάχιστον το 30% των εργαζομένων που θα προσληφθούν να προέρχονται από τους εργαζόμενους σε αυτό κατά το χρόνο παύσης της λειτουργίας του τίθενται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.