Ανασα το 1,9 εκ. ευρω για το νοσοκομειο Αλεξανδρουπολης

Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν για να εξασφαλισθούν χρήματα και υλικά, για να συνεχίσει την λειτουργία του απρόσκοπτα το Νοσοκομείο, κι αυτό γιατί οι καταθέσεις του νοσοκομείου στην Τράπεζα της Ελλάδος κουρεύτηκαν και χάθηκαν σε μια μέρα 5,5εκατ.€, όπως ομολογεί ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Νίκος Ραπτόπουλος, ο οποίος αναγκάστηκε να αναβάλει τα προγραμματισμένα χειρουργεία για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα επείγοντα περιστατικά. Μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη από σήμερα στο ταμείο του νοσοκομείου θα μπουν 1,9 εκατ.€, τα οποία θα δώσουν μια ανάσα. Ωστόσο τα χρήματα που έχει να λαμβάνει το νοσοκομείο από τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στα 57εκατ.€, και αυτό θα αποτελέσει και θέμα συζήτησης την Παρασκευή 25 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθούν διοικητές μεγάλων περιφερειακών νοσοκομείων και του κέντρου με τον πρ. του ΕΟΠΥΥ τον κ. Βουδούρη, όπως ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης τονίζοντας πως από αυτή τη συνάντηση ελπίζει να βγει κάτι καλό.

ΠτΘ: κ. Διοικητά το ΠΓΝΑ βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να αναβάλλει προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Πώς φτάσατε σε αυτή την κατάσταση;
Ν.Ρ.:
Πριν από 20 ημέρες το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δέχθηκε ένα βαρύ οικονομικό πλήγμα που αφορούσε στο κούρεμα των 5,5εκατ.€ που είχαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από κει και πέρα μπορούμε να πούμε ότι μας πήρε ο κατήφορος. Το ταμειακό μας υπόλοιπο ανέρχονταν στις 100.000€, όταν με ενημέρωσε γι’ αυτό το οικονομικό τμήμα. Ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις γιατί παράλληλα με το κούρεμα είχαμε και 7 εταιρίες προμηθευτών, οι οποίες αρνήθηκαν και αρνούνται να μας προμηθεύσουν με υλικά, τα οποία ήταν απαραίτητα για τη λειτουργία του νοσοκομείου και κυρίως των χειρουργείων.

ΠτΘ: Γιατί αρνούνται οι εταιρίες να σας προμηθεύσουν με υλικά;
Ν.Ρ.:
Αρνούνται γιατί έχουν να παίρνουν 42εκατ. €. Το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης χρωστάει στους προμηθευτές 42εκατ. € για τα τελευταία 2 χρόνια και πρέπει να εισπράξει από τα ταμεία 57εκατ.€. επομένως φαινόμαστε πλεονασματικοί στα χαρτιά, στην ουσία όμως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Τόσο το δικό μας νοσοκομείο, όσο και άλλα, φαίνονται πλεονασματικά, λόγω καλής διαχείρισης, ωστόσο τα χρήματα από τα ταμεία δεν έχουν εισπραχθεί. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει πληρώσει τα νοσοκομεία.

Έπρεπε να επιλέξω

ΠτΘ: Γι’ αυτό επιλέξατε να μην γίνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία;
Ν.Ρ.:
Βρεθήκαμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, εγώ ως διοικητής και τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου συνεδριάσαμε και πρότεινα να σταματήσουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν ασθενείς, αλλά να μην κινδυνεύσουν ζωές, για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο για τα έκτακτα περιστατικά. Γνωρίζετε ότι το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης είναι τριτοβάθμιο νοσοκομείο, αυτό σημαίνει ότι όλα τα έκτακτα περιστατικά από άλλες πόλεις στέλνονται εδώ. Αν το ΠΓΝΑ δεν είναι προετοιμασμένο υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ανθρώπινη ζωή. Με βάση λοιπόν αυτό το δεδομένο αποφάσισα να ταλαιπωρηθούν οι ασθενείς που είχαν προγραμματίσει χειρουργεία και τους ζητώ για ακόμη μια φορά συγνώμη για την ταλαιπωρία. Έπρεπε να επιλέξω, αν επέλεξα σωστά ή όχι θα το κρίνουν οι πολίτες και οι προϊστάμενοί μου.

Από χθες το βράδυ έληξε ο «συναγερμός»

ΠτΘ: Ωστόσο μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη, το νοσοκομείο αναμένεται να λάβει 1,9εκατ. €. Αυτά τα χρήματα σίγουρα δεν λύνουν το πρόβλημα, πόσο καιρό μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα το νοσοκομείο με αυτά;
Ν.Ρ.:
Πρέπει να πω πως χάρη στην παρέμβαση του κ. Γιαννακίδη που βρισκόταν στην Αθήνα, αλλά και του βουλευτή Έβρου κ. Γιώργου Ντόλιου, καταφέραμε να υπογραφεί το ένταλμα πληρωμής για το 1,9εκατ.€, που θα βρίσκεται αύριο στα χέρια μου. Έτσι λοιπόν από χθες το βράδυ έληξε ο «συναγερμός» στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και θα λειτουργεί κανονικά. Το νοσοκομείο χρειάζεται περίπου 5εκατ το μήνα για να λειτουργήσει κανονικά.

Η υγεία πρέπει να παρέχεται δωρεάν

ΠτΘ: κ. Διοικητά, στο ΠΓΝΑ δεν έρχονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά από άλλες πόλεις, αλλά έρχονται και ασθενείς από επιλογή. Το γεγονός ότι προτιμάται το νοσοκομείο θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή εσόδων για το νοσοκομείο;
Ν.Ρ.:
Την προτίμηση που δείχνει ο κόσμος στο νοσοκομείο μας δεν θα μπορούσαμε ποτέ να την εκμεταλλευτούμε για να αυξήσουμε τα έσοδά μας. Ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάμε προσπαθούμε να είμαστε πολύ ελαστικοί στην είσπραξη χρημάτων από ασθενείς που δυσκολεύονται. Η φιλοσοφία μας είναι ότι η υγεία θα πρέπει να είναι δωρεάν, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και να μπει τάξη. Αλλά η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν.

 

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία της χώρας καθώς με αναστολή λειτουργίας, λόγω έλλειψης ρευστότητας, οδηγούνται και τέσσερα νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας. Όπως αναφέρει σε έγγραφό του προς το υπουργείο Υγείας, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, υπάρχει ανάγκη επείγουσας χρηματοδότησης των νοσοκομείων ‘Άγιος Ανδρέας’ Πάτρας, Σπάρτης, Λευκάδας και Κέρκυρας.
Τα νοσοκομεία – σημειώνει – αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω του «κουρέματος» των αποθεματικών τους (το γνωστό PSI), αλλά και τη μη πληρωμή των νοσηλίων από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ): «…Λόγω μη πληρωμής των οφειλών των ασφαλιστικών Ταμείων (ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση από τον ΕΟΠΥΥ για το πότε θα πραγματοποιηθούν πληρωμές), καθώς και λόγω της μείωσης των διαθέσιμων των λογαριασμών τους στην Τράπεζα της Ελλάδος από τη διαδικασία του PSI δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος αναστολής λειτουργίας τους».
Ο κ. Κατσικόπουλος ζητεί άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων της 6ης ΥΠΕ, με έκτακτη επιχορήγηση ως προκαταβολή 50% των εσόδων νοσηλίων από τα Ταμεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.