Αναγκαια η καλλιεργεια της κουλτουρας της προληψης για την αντιμετωπιση των ασθενειων

Περισσότερες από 1700 μαστογραφίες και 1030 τεστ ΠΑΠ διενεργήθηκαν στο ΚΥΚ, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση των Κέντρων Υγείας Κομοτηνής και Ξάνθης

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, 1 στις 11 Ελληνίδες αναμένεται να νοσήσει με καρκίνο του μαστού κατά την διάρκεια της ζωής της, με κρισιμότερη ηλικία εμφάνισης αυτή των 49 ετών.

Το δεδομένο αυτό ήταν μόλις ένα εκ των κρίσιμων δεδομένων που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Προληπτικός έλεγχος γυναικολογικού καρκίνου – Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά» και «Ο ιός HPV – Πρόληψη- Εμβολιασμός σε αγόρια και κορίτσια» που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Παπανικολάου στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Δευτέρας, 29 Μαΐου, σε διοργάνωση των Κέντρων Υγείας Κομοτηνής και Ξάνθης, σε συνεργασία με την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως εξήγησε η κ.Μαρία Γεωργιάδου, Νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Κομοτηνής πρόκειται για την δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνεται με θέμα την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» και την ανάγκη επικοινώνησης με το ευρύ κοινό της ανάγκης διενέργειας των προληπτικών ελέγχων.

130.000 οι έλεγχοι στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» σε ένα έτος

Στο πρώτο σκέλος της εκδήλωσης κεντρική εισηγήτρια ήταν η κ.Μαρία Κοτσίλα, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων στο Κέντρο Υγείας Κομοτηνής και υποψήφια διδάκτορας του ΔΠΘ, η οποία αναφέρθηκε γενικά στην ανάγκη διενέργειας προληπτικών ελέγχων, παρουσιάζοντας τος βασικούς πυλώνες του Εθνικού Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» και ειδικότερα επικεντρώνοντας στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» και τα έως τώρα αποτελέσματά του έναν χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας του.

Αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη, η κ.Κοτσίλα εξήγησε πως μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες των 130.000 δωρεάν μαστογραφίες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/10 των συνολικά δικαιούχων του προγράμματος, εκ των οποίων ο αριθμός των γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο να αγγίζει τις 8.000.

Επικεντρώνοντας στην πρώιμη διάγνωση η ίδια εξήγησε πως αυτή συνεπάγεται ακόμα και  το ενδεχόμενο οι γυναίκες αυτές να μην χρειαστούν μαστογραφία και μαστεκτομή, γεγονός που επιβεβαιώνει και την αξία της ενημέρωσης όπως η εν  λόγω ημερίδα, για να εξηγήσει πως μόνο στο Κέντρο Υγείας Κομοτηνής τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 1700 μαστογραφίες και περισσότερα από 1030 τεστ ΠΑΠ.

Η αύξηση των εμβολιασμών μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Για την πρωτογενή πρόληψη που αφορά στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μίλησε στο δεύτερο μέρος της ημερίδας η κ. Μαρία Σιδηροπούλου, μαία στο Κέντρο Υγείας Ξάνθης, επικεντρώνοντας στην αξία του εμβολιασμού. Όπως εξήγησε η ίδια ο ιός HPV αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης του καρκίνου της μήτρας, για να συνεχίσει παρουσιάζοντας τόσο τα όσα αφορούν στην μετάδοση όσο και στις δυνατότητες προφύλαξης, επικεντρώνοντας στο κομμάτι της πρόληψης και τον εμβολιασμό. Η ίδια ανέλυσε τα είδη του εμβολίου, την αποτελεσματικότητά τους, την ασφάλειά τους, το πώς μπορεί να γίνει και από ποιες ηλικίες χορηγούνται δωρεάν, κάνοντας γνωστό πως έως την ηλικία των 18 ετών η χορήγησή τους είναι δωρεάν, ωστόσο μπορεί να το κάνει κάποιος και σε μεγαλύτερη ηλικία, χάνοντας ωστόσο την δωρεάν διανομή του μέσω του ασφαλιστικού του ταμείου.

Η  κ.Σιδηροπούλου εξέφρασε την αισιοδοξία πως αν και εφόσον αυξηθεί ο εμβολιασμός τα επόμενα χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί, ξεκινώντας από την ανάγκη ενημέρωσης πρωτίστως των νέων παιδιών.

Των εισηγήσεων ακολούθησε εκτενής συζήτηση με την υποστηρικτική παρουσία του μαιευτήρα γυναικολόγου κ. Παναγιώτη Ναούμη και των παιδιάτρων κ.κ. Αθανασίας Ψωμά και Βάιου Σαργιώτη του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής, για να ακολουθήσει το μουσικό κλείσιμο της εκδήλωσης από την χορωδία του Συλλόγου Εβριτών Κομοτηνής υπό την μαέστρο κ. Βερόνικα Σερμεντζίδου.

Να καλλιεργήσουμε την κουλτούρα της πρόληψης

Να σημειωθεί πως χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν τόσο ο κ.Ιωάννης Μωρρές, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Κομοτηνής καθώς και η κ.Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Ξάνθης. Η κ.Παπαδοπουλου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη καλλιέργειας της κουλτούρας της πρόληψης των ασθενειών ώστε να μπορούν αυτές να θεραπεύονται καθώς και της κουλτούρας της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.

Ερωτηθείσα σχετικά η ίδια εξήγησε πως οι αριθμοί των γυναικών που προβαίνουν σε προληπτικούς ελέγχους έχουν βελτιωθεί, ωστόσο πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, στο οποίο στοχεύουν άλλωστε και οι εκδηλώσεις αυτές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.