Δωρισαν αιμα μαθητες και σπουδαστες της πολης μας

Σε εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσαν τρεις εκπαιδευτικές δομές της πόλης μας

Δώρισαν αίμα και ενημερώθηκαν για την δειγματοληψία μυελού των οστών  μαθητές και σπουδαστές από το Πειραματικό ΔΙΕΚ Κομοτηνής, το ΣΔΕ Κομοτηνής και το Εσπερινό ΕΠΑΛ σε μία κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Εσπερινού ΕΠΑΛ-Πειραματικού ΔΙΕΚ Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, τον Σύλλογο Καρδιοπαθών και Φίλων Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και  την υποστήριξη της Νοσοκομειακής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Όπως εξήγησε  η  Αιμιλία Καζάκου διευθύντρια Πειραματικού Δημοσίου ΙΕΚ Κομοτηνής «χάρη στην γόνιμη συνεργασία που έχουμε με το εσπερινό ΕΠΑΛ Κομοτηνής για ακόμη μία χρονιά πραγματοποιείται η εθελοντική αιμοδοσία καθώς και η δειγματοληψία με νέους δότες μυελού των οστών. Η διαδικασία αυτή μας χαροποιεί και ιδίως η συμμετοχή και των μαθητών αλλά και των σπουδαστών του πειραματικού ΙΕΚ Κομοτηνής και είναι κάτι το οποίο έχουμε επαναλάβει και με την έναρξη του εξαμήνου μας στις 17 Οκτωβρίου σε συνεργασία πάλι με τον σύλλογο καρκινοπαθών νομού Ροδόπης Δύναμη Ψυχής έγινε αντίστοιχη ενημέρωση και δειγματοληψία που συμμετείχαν πολλοί σπουδαστές μας και έδωσαν δείγμα μυελού των οστών. Σαν στόχο έχουμε πέρα από της γνώσεις  οι σπουδαστές μας να αποκομίσουν και στάσεις και αξίες ζωής και αυτό το επιδιώκουμε και το αποδεικνύουμε άλλη μια φορά σήμερα με την συμμετοχή των παιδιών».

Δεν είναι ενημερωμένοι για την δωρεά μυελού των οστών οι νέοι

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» κ. Ροδούλα Κοκκινάκη ανέφερε πως «δυστυχώς οι νέοι δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι και μάλιστα το βλέπουμε και σε όλες τις ενημερώσεις οι περισσότεροι έχουν την παλιά αντίληψη ότι για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι κάτι πολύ δύσκολο. Δεν γνωρίζουν ότι πλέον γίνεται από την φλέβα, όπως ακριβώς γίνεται και η αιμοδοσία και ότι είναι πολύ πιο εύκολο και ανώδυνο». Η κ. Κοκκινάκη έκανε κάλεσμα προς όλους να γίνουν δότες μυελού των οστών υπογραμμίζοντας πως «δότες μυελού των οστών μπορούν να γίνουν όλοι όσοι είναι υγιείς από 18 έως 45 ετών. Υπάρχει ενδιαφέρον για ενημέρωση και οι περισσότεροι που απευθυνόμαστε  είναι νέα παιδιά, είναι φοιτητές που είναι στην πόλη μας για αυτό εμείς ξεκινήσαμε και μία δράση σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο που τιτλοφορείται “Ξεκινώ την νέα μου Ζωή Δίνοντας Ζωή”. Πρόκειται για μια ενημερωτική δράση που την ξεκινήσαμε και πηγαίνουμε στις σχολές και ενημερώνουμε τους φοιτητές προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερώσουν και άλλους φοιτητές ώστε αυτό όλο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο να  προχωρήσει και με την δήλωση μαθημάτων οι φοιτητές να ενημερώνονται και να επιλέγουν αν θέλουν  να γίνουν δότες μυελού των οστών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.