Το Τμημα Φιλολογιας του ΑΠΘ εκφραζει την αντιθεση του στη συγχωνευση των Τμηματων της ΣΚΑΣ

Καλεί τη διοίκηση του Πανεπιστημίου να εμπλακεί σε παραγωγικό διάλογο με τα τρία Τμήματα

Την αντίθεσή της εκφράζει η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατόπιν εκτενούς συζητήσεως για τη σχεδιαζόμενη από το Συμβούλιο του Ιδρύματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συγχώνευση των Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, Ιστορίας και Εθνολογίας και Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ.

Σε ψήφισμα που εξέδωσε επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Η συγχώνευση των τριών Τμημάτων είναι επιστημονικά και ακαδημαϊκά ατεκμηρίωτη. Καταργεί τη διάκριση των επιστημονικών κλάδων, καθώς είναι αδύνατον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του μελλοντικού αυτού Τμήματος να σπουδάσουν και τα τρία αυτά αντικείμενα (φιλολογία, ιστορία, εθνολογία, πολιτισμό Παρευξεινίων περιοχών). Δημιουργεί, παράλληλα, ασάφεια ως προς την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων στον κλάδο Π.Ε. 02, καθώς με το σχεδιασμό αυτό ενδέχεται να προστεθούν στον ήδη πολυπληθή κλάδο των φιλολόγων υπό διορισμό και οι απόφοιτοι του Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη επιστημονική γνώση.

Η Συνέλευση του Τμήματος Φιλολογίας εκφράζει την έντονη αντίθεση της στη μονομερώς σχεδιαζόμενη από το Συμβούλιο του Ιδρύματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης συγχώνευση των τριών Τμημάτων χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η θέση των ίδιων των Τμημάτων απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο. Καλεί το Συμβούλιο Ιδρύματος του Δ.Π.Θ. να δείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στην ελληνική περιφέρεια και ειδικά στη Θράκη, αναθεωρώντας τη στάση του, που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του υγιούς Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (το οποίο διακρίνεται για την πολύ ικανοποιητική του επιλεξιμότητα, τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του και διαθέτει ακαδημαϊκό προσωπικό εγνωσμένου κύρους) και στη δημιουργία ενός Τμήματος με ασαφή και επιστημονικά ανυπόστατο προσανατολισμό. Το Συμβούλιο Ιδρύματος του Δ.Π.Θ. καλείται να εμπλακεί σε παραγωγικό διάλογο με τα τρία Τμήματα, προκειμένου να προκύψει μία επιστημονικά και ακαδημαϊκά πρόσφορη λύση του ζητήματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.