ΑΜΘ: Ημεριδα ληξης για το εργο «Υποστηρικτικες παρεμβασεις σε κοινοτητες ΡΟΜΑ»

Ωφελήθηκαν συνολικά 640 παιδιά και έφηβοι

Στην Κομοτηνή, έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης, και συγκεκριμένα στο Τσανάκλειο Μέγαρο, όπου μεταξύ άλλων στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2023 η ημερίδα λήξης του Έργου «Υποστηρικτικές παρεμβάσεις σε κοινότητες ΡΟΜΑ για την ενίσχυση της πρόσβασης και μείωση της εγκατάλειψης της εκπαίδευσης από παιδιά και εφήβους στην ΠΑΜ-Θ» που υλοποιεί έως και τον προσεχή Σεπτέμβριο από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στους οικισμούς Ρομά της περιοχής Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη, του Αλάν Κογιού και του Αναχώματος στην Κομοτηνή και του Δροσερού στην Ξάνθη.

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε ο απολογισμός του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του Έργου από την επιστημονική του επιτροπή. Μέλη της ομάδας των συνεργατών, δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και επιμορφωτές παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο πεδίο. Επίσης, στελέχη της εκπαίδευσης διαβουλεύτηκαν σχετικά με την σχολική φοίτηση των Ρομά και προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο αποτυπώνει τη ματιά των συντελεστών του Έργου αλλά και των ωφελούμενων γονέων Ρομά. Στον αύλειο χώρο του Τσανάκλειου Μεγάρου φιλοξενήθηκε φωτογραφική έκθεση εφήβων μαθητών Ρομά, ωφελούμενων του Έργου, με τίτλο «Μέσα από το βλέμμα μου, ο τόπος».

Την ημερίδα άνοιξε ο επιστημονικός υπεύθυνος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τ.Ι.Ε. του Δ.Π.Θ., κ. Ευθύμιος Λαμπρίδης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του Συμβουλίου Διοίκησης του Δ.Π.Θ. απηύθυνε η Καθηγήτρια κα. Μαρία Μιχαλοπούλου, η οποία εξήρε την υλοποίηση του Έργου την οποία παρακολούθησε στενά ως πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΔΠΘ.

Το Έργο εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2020 και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 789.916,46 ευρώ και μέχρι τη λήξη του η απορρόφηση κονδυλίων αναμένεται να φτάσει στο 91,4%.

Στη διάρκεια υλοποίησης του Έργου ωφελήθηκαν συνολικά 640 παιδιά και έφηβοι Ρομά, ενώ στις  δράσεις γραμματισμού και ενισχυτικής διδασκαλίας συμμετείχαν συνολικά 400 μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού (κυρίως) και του Γυμνασίου. Από τις δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής ωφελήθηκαν συνολικά 390 οικογένειες Ρομά (κυρίως μητέρες). Επίσης, διαμορφώθηκε ένα δίκτυο 36 συνεργαζόμενων σχολικών μονάδων στις τρεις περιοχές παρέμβασης.

Info

Δείτε περισσότερα για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου στην ιστοσελίδα www.duthroma.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.