Αμεση ληψη μετρων απο την Περιφερεια για την αποτροπη εξαπλωσης της Οζωδους Δερματιτιδας

Στον Έβρο τη Δευτέρα ο Παναγιώτης Σγουρίδης

Στη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής προχώρησε χθες η Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφέρειας μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων Οζώδους Δερματίτιδας στην περιοχή των Φερών.
 

Αναλυτικότερα, για τη αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου οι αρμόδιεες υπηρεσίες της ΠΕ Έβρου και της ΠΑΜ-Θ έλαβαν τα ακόλουθα μέτρα:

 
 
· Άμεση θανάτωση όλων των ζώων των θετικών εκτροφών,
· Δημιουργία μιας ζώνης προστασίας που περιλαμβάνει όλο το Δέλτα του ποταμού Έβρου
· Δημιουργία μιας ζώνης επιτήρησης (σε ακτίνα 20 περίπου χλμ από τις εστίες)
· Διατήρηση της ζώνη αυξημένης επιτήρησης, 10χλμ κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων
· Κλινική Επιτήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα   όλων των βοοειδών μέσα στις παραπάνω ζώνες
· Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση της νόσου
· Απαγόρευση εξόδου ζώντων ζώων και προϊόντων Ζωικής Προέλευσης από την Π.Ε Έβρου , προς την υπόλοιπη Περιφέρεια και τη λοιπή χώρα 

Για την μείωση των πληθυσμών των εντόμων  και την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου 

· Ένταση των ψεκασμών από αέρος και εδάφους από την Περιφέρεια σε υδατοσυλλογές και ορισμένες περιοχές υψηλού κινδύνου
· Ψεκασμοί με εντομοκτόνα στις σταβλικές εγκαταστάσεις  και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα  από τους κτηνοτρόφους
· Λειτουργία των απολυμαντικών τάφρων όπου χρειαστεί 

Ενίσχυση σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό και εμβολιασμό των ζώων ζητά η Κτηνιατρική Υπηρεσία από το υπουργείο

Επίσης με επείγον έγγραφο της προς το αρμόδιο υπουργείο η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας διατύπωσε αίτημα για εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής, παρότι στο έδαφος της ΕΕ η μέθοδος αντιμετώπισης που επί του παρόντος εφαρμόζεται είναι η εκρίζωση (θανάτωση όλων των ζώων των θετικών εκτροφών) και επιπλέον ζητά την ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της ΠΑΜΘ σε προσωπικό, υλικά και μέσα αλλά και την κατ’ εξαίρεση χωρίς περιορισμούς κινήσεις των οχημάτων και του προσωπικού για την διερεύνηση και αντιμετώπιση του νοσήματος (κλινική διερεύνηση, απολυμάνσεις, θανατώσεις των ζώων κλπ).
 
Η απάντηση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν άμεση με τον υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη να ανακοινώνει τη μετάβαση του στον Έβρο τη Δευτέρα όπου θα επισκεφθεί τις πληγείσες εκτροφές και τη λήψη μέτρων όπως
1. Εγκατάσταση Τοπικού Κέντρου Ασθένειας στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής  Π. Ε. Έβρου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό των ενεργειών, την διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης και την κλινική εξέταση των ζώων όλων των εκτροφών από κτηνιάτρους. Το Τοπικό Κέντρο Ασθένειας θα ενημερώνει διαρκώς την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.
2. Εμβολιασμός όλων των βοοειδών των εκτροφών της ευρύτερης περιοχής και διενέργεια απολυμάνσεων και ψεκασμών για την καταπολέμηση των εντόμων.
Ακόμη ο Υφυπουργός έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του επιδιώκοντας τον συντονισμό των Υπηρεσιών των δύο χωρών στον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου εκατέρωθεν των συνόρων. Ταυτόχρονα έδωσε εντολή στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου να ενημερώσει την Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η χώρα μας.
 
Τέλος, επειδή η έγκαιρη διάγνωσή της Οζώδους Δερματίτιδας  είναι κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της, η Κτηνιατρική Υπηρεσία παρακαλεί για την επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων(κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων, επαγγελματιών του χώρου), τη συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και υπενθυμίζει την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις  Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.