Αλλαζει η Κομοτηνη προς το καλυτερο και πως;

Το θέμα της ανάπλασης της Πλατείας και του Πάρκου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Το θέμα των παρεμβάσεων που θα γίνουν στην πλατεία Ειρήνης και το Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Γραβάνης, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Με αφορμή αυτή την κεντρική παρέμβαση, η συζήτηση επεκτάθηκε σε όλες τις παρεμβάσεις που σκοπεύει να κάνει ο Δήμος, όσο αφορά τη στάθμευση, τους δρόμους του κέντρου, αλλά και άλλες παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

Τα περισσότερα έργα βρίσκονται στη φάση των μελετών και του σχεδιασμού, με τις περισσότερες παρεμβάσεις να αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τα ΣΒΑΑ, τα οποία όμως αναμένεται να ανοίξουν στα μέσα του 2022.

Έλλειψη πρασίνου, πάρκων και παρατημένες γειτονιές

Ο κ. Γραβάνης, λαμβάνοντας αφορμή τη συζήτηση για την ανάπλαση του πάρκου και της πλατείας, σημείωσε προς το συμβούλιο πως στο πλαίσιο αυτής θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις στη στάθμευση, ένα χρόνιο πρόβλημα στο οποίο μπορούν να δοθούν ανάσες μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Την ίδια στιγμή στάθηκε και στις παρατημένες υπόλοιπες γειτονιές της πόλης, επισημαίνοντας πως ο Δήμος θα πρέπει να σχεδιάσει, παρουσιάσει και υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων και για τους δημόσιους χώρους και πάρκα στις γειτονιές της πόλης. «Η κατάσταση είναι πολύ κακή, δεν υπάρχουν χώροι αναψυχής, ενώ είναι κακή η κατάσταση στους χώρους πρασίνου και στις κατασκευές για παιδιά» ανέφερε, καυτηριάζοντας την έλλειψη λουλουδιών και χώρων πρασίνου, σε αντίθεση με αυτά που έχουν πετύχει άλλες πόλεις.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε και τους μικρούς κοινόχρηστους χώρους που έχουμε διάσπαρτους σε πολλές γειτονιές, όπως έκαναν πολλοί Δήμοι με τα πάρκα τσέπης, προσπαθώντας να δώσουν πνοή σε μικρούς χώρους που θα απολαμβάνουν οι Δημότες» ανέφερε, ζητώντας να μάθει για τις λύσεις που μελετώνται.

Υπενθύμισε δε πως ακόμα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε υπάρξει σκέψη για υιοθεσία πάρκων, που όμως δεν προχώρησε, και ζήτησε να υπάρξει πιο έντονη προσέγγιση συλλόγων και τοπικών ομάδων από το Δήμο για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Γραβάνη έχει ως εξής:

«Στην τοπική επικαιρότητα επανήλθε τις τελευταίες ημέρες το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Κομοτηνής και του Άλσους της Αγίας Παρασκευής,

Η παράταξη «Σύμπραξη Προοπτικής» αναγνωρίζει την μεγάλη αναγκαιότητα της ανάπλασης των δύο κεντρικότερων τοπόσημων της πόλης μας, δηλώνοντας την σύμφωνη γνώμη της και με την λογική της αισθητικής και λειτουργικής «ενοποίησής» τους. Ανάγκη που κατά την άποψή μας προκύπτει από την υφιστάμενη τραγική κατάσταση τόσο της πλατείας όσο και του Άλσους της Αγίας Παρασκευής, που χαρακτηρίζεται από την πλήρη «παραίτηση» των αρμοδίων, δηλαδή της δημοτικής αρχής.

Η απουσία χώρων πρασίνου, η κατάσταση των υφιστάμενων ελαχίστων χώρων πρασίνου και αναψυχής που έχουν αφεθεί στην φθορά του χρόνου,  η ελλιπέστατη καθαριότητα στην κυριολεξία αποπνέουν «άρωμα» παραίτησης και αδιαφορίας. Σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ που χαρακτηρίζει αμφότερα τα σημεία, καθιστούν αναγκαία αυτή την παρέμβαση.

Παρέμβαση όμως η οποία θα γίνει στο πλαίσιο ενός ρεαλιστικού και κυρίως λειτουργικού σχεδιασμού με στόχο:

  • την παράδοση στους δημότες δύο χώρων λειτουργικών, που θα εξυπηρετούν πρωτίστως τις δικές τους ανάγκες για χαλάρωση και εκτόνωση,
  • την δημιουργία ενός σημείου κατατεθέν για την πόλη και τους επισκέπτες.

Κατά την άποψή μας οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που θα αποτυπωθούν και στην τελική  μελέτη του έργου ανάπλασης θα πρέπει επίσης να απαντούν σε καίρια ζητήματα πέραν των προαναφερθέντων όπως:

  • το ζήτημα της δημιουργίας μιας ενοποιημένης διαδρομής και με τους εμπορικούς δρόμους της πόλης (στα πρότυπα των open mall)
  • καθώς και λύσεις σε αυτό της στάθμευσης που αποτελεί τον μεγάλο «βραχνά» από νέες θέσεις περιμετρικά όσο και ορθή διαχείριση της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Αντιλαμβανόμαστε όμως και την αντίδραση πολλών δημοτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και την αγανάκτηση τους για τις τελείως παρατημένες γειτονιές της πόλης.

Για μας εξίσου σημαντικό είναι η υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Παρεμβάσεων, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και σε γειτονιές της πόλης, ανάλογες με την φυσιογνωμία της αλλά και τις επιθυμίες – ανάγκες των πολιτών της.

Το Ολοκληρωμένο Σχέδιο παρεμβάσεων  θα πρέπει να περιλαμβάνει: 

  • ανάπτυξη χώρων αναψυχής και κοινωνικοποίησης,
  • βελτίωση το φωτισμού σε γειτονιές και δρόμους,
  • καθαριότητα,
  • δημιουργία και περιποίηση χώρων πρασίνου
  • Αισθητική αναβάθμιση δημοσίων χώρων με λουλούδια και φυτά,
  • φιλικές κατασκευές για παιδιά,
  • δημιουργία σημείων αναμονής σε εισόδους σχολείων,
  • αξιοποίηση των μικρών κοινόχρηστων χώρων και τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, συνάντησης, έκφρασης και εθελοντισμού (pocket parks).

Οι κοινόχρηστοι χώροι και στις γειτονιές είναι σε κάκιστη κατάσταση, ενδεικτικά αναφέρω το Πάρκο της περιφέρειας και πολλά άλλα που είναι παρατημένα, βρώμικα και χωρίς καμία αισθητική. Επισημαίνω ότι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα αναβαθμίζουν τους κοινόχρηστους χώρους με λίγες και όμορφες κατασκευές, ήπιες παρεμβάσεις και πολλά λουλούδια και φυτά.

Προτείνουμε και επαναφέρουμε το θέμα «υιοθεσίας πάρκων» από φορείς, όπου θα έχουν την δυνατότητα Σύλλογοι και ιδιώτες να φροντίζουν και να περιποιούνται πάρκα και Δημόσιους χώρους, και αυτό θα αξιολογείται θετικά ως προσφορά από τον Δήμο Κομοτηνής.

Ως προς το πάγιο ζήτημα της χρηματοδότησης, να ενημερώσουμε για την εκ νέου ενεργοποίηση των Προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) όπου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης προβλέπεται χρηματοδότησης της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, που το καθιστούν «χρυσή ευκαιρία» για τον Δήμο Κομοτηνής για την υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Με τη βοήθεια των πολιτών οι όποιες παρεμβάσεις

Απαντώντας ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή δήλωσε πως δεν θα κάνει έργα στην πόλη, χωρίς να αφουγκραστεί τις απόψεις των πολιτών.

Όλες οι προτάσεις τους, σημείωσε, έχουν την ενοποίηση του κέντρου και πέριξ του κέντρου, με σημαντικές παρεμβάσεις.

Όσο για τα πάρκα τσέπης, σημείωσε, πως αυτά γίνονται σε διάφορες περιοχές των πόλεων, με τη βοήθεια όμως των πολιτών. Οι υπηρεσίες βοηθούν να στηθεί και οι πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο, ανέφερε ο κ. Γκαράνης, επισημαίνοντας πως είναι θετικοί στην πρόταση για την υιοθεσία πάρκων.

«Το εθελοντικό κίνημα θα πρέπει να βοηθήσει. Οι υπηρεσίες μας όλα αυτά τα χρόνια αιμορραγούν από προσωπικό. Δεν μπορεί η υπηρεσία πρασίνου να κάνει την εργασία σε όλα τα σημεία τόσο εντός της πόλης όσο και στους οικισμούς» ανέφερε ο κ. Γκαράνης, που έκανε έκκληση στους πολίτες να είναι συμμέτοχοι στη διαδικασία για να στηρίξουν το έργο της Δημοτικής αρχής, αλλά και να προσέξουν τους ήδη υφιστάμενους χώρους πρασίνου, που πολλές φορές καταστρέφονται.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για την πόλη

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Δημήτρης Καρασταύρου παραδέχθηκε πως το Πάρκο και η Πλατεία είναι ένας δύσκολος χώρος, στο οποίο έχουν γίνει πολλαπλές προσπάθειες για την διαμόρφωσή τους, από διάφορες δημοτικές αρχές.

Για αυτό και στράφηκαν στην λύση του αρχιτέκτονα κ. Κοσμίδη για κατευθυντήριες γραμμές, και πήραν και τις απόψεις των πολιτών για να διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

Στόχευσή τους ήταν να μην επέμβουν σε σημεία που έχει γίνει ήδη παρέμβαση, αλλά να διαμορφώσουν και να προσθέσουν κατασκευές και χρώμα, και άλλα ζητήματα τα οποία εξετάζονται, γίνεται επεξεργασία από την τεχνική υπηρεσία, ώστε να έρθει, είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε σε διαβούλευση, η τελική μορφή που θα μελετηθεί και θα υλοποιηθεί. Ελπίδα τους είναι να γίνει συμμέτοχη η κοινωνία της πόλης στους σχεδιασμούς, ώστε να διαμορφωθεί η τελική μορφή.

Με δεδομένο ότι η τεχνική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, και πρέπει να τρέξει πολλαπλά έργα και προγράμματα, η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνο και βοήθεια. Το έργο θα συνδυαστεί με την ολοκληρωμένη μελέτη για το ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, που θα κρατήσει τις εργολαβίες που έχουν γίνει στο κέντρο της πόλης, που περικλείεται από Λεωφόρο Ηρώων, Χαριλάου Τρικούπη, Σοφούλη και Νικολάου Ζωΐδη, και θα έχει παρεμβάσεις στους εναπομείναντες 22 δρόμους, ενώ σε αυτό θα κουμπώσουν παρεμβάσεις στη Δημοτική Αγορά, αλλά και άλλους δρόμους της πόλης.

Το σύνολο όλων αυτών των μελετών θα κατατεθούν προς ένταξη στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπου θα «κουμπώσουν» οι σχεδιασμοί σε άλλα σημεία, όπως το πάρκο της Περιφέρειας που έχει υποβληθεί ως πρόταση στο Αντώνης Τρίτσης, και η ανάπλαση στο κάστρο της πόλης που συνεχίζεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.