Ακυρωσεις απο Ελληνες τουριστες σε ξενοδοχεια και καταλυματα της Σαμοθρακης

Επιστέγασμα μιας άσχημης χρονιάς για όλους τους επαγγελματίες του νησιού - Σώζουν την παρτίδα οι ξένοι τουρίστες - Κάθετη πτώση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού

Σε αρνητική τροχιά κινείται η τουριστική κίνηση στη Σαμοθράκη, με αισθητά μεγάλη μείωση κρατήσεων από εγχώριους επισκέπτες του νησιού αλλά και ακυρώσεις από ξένους τουρίστες σε ξενοδοχεία και καταλύματα στην περιοχή. Η αυξημένη κίνηση του Μαΐου και του Ιουνίου, σε ποσοστό περίπου στο 20% συγκριτικά με την περσινή χρονιά την ίδια περίοδο, ενέτεινε την αισιοδοξία στους τοπικούς επαγγελματίες  για την εξέλιξη της καλοκαιρινής σεζόν. Μεσούσης της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας, οι επιχειρήσεις της Σαμοθράκης, μετρούν απώλειες στον τουρισμό και στην οικονομία της περιοχής, ως απότοκο της κλιμάκωσης της κρίσης στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, με τον επαγγελματικό κόσμο να εκφράζει ανησυχία.

Ο κ. Γιάννης Γλήνιας, Πρόεδρος Επαγγελματιών και Ξενοδόχων Σαμοθράκης, επισημαίνει ότι από την άνοιξη τα ποσοστά των κρατήσεων στις τοπικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, διέγραφαν ανοδική πορεία, της τάξης του 20-30%, σε σχέση με την περσινή χρόνια. Με την πληρότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα, λειτούργησαν τα καταλύματα κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Αναλογική αύξηση παρουσίαζαν κι οι κρατήσεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου στα καταλύματα του νησιού, «ώσπου ήρθαν τα πολιτικά γεγονότα, για να επιφέρουν αναταράξεις», όπως διαπιστώνει.

Ρουμάνοι, Τούρκοι και Βούλγαροι κυρίως, συνθέτουν το πάζλ των ξένων επισκεπτών του νησιού, τροφοδοτώντας το βασικό τουριστικό ρεύμα στο νησί, όπως περιγράφει ο κ. Γλίνιας. Η Σαμοθράκη αποτελεί τουριστικό προορισμό για Δυτικοευρωπαίους, Γάλλους, Βέλγους, Ιταλούς αλλά και Γερμανούς.

Η αναγγελία του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών, προκάλεσαν  ακυρώσεις από Έλληνες ως- επί το πλείστον- τουρίστες σε όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής. Ο Πρόεδρος των Επαγγελματιών και Ξενοδόχων της Σαμοθράκης εκτιμά ότι η κάμψη της ζήτησης ανήλθε στο 30-35% στις κρατήσεις μόνο των εγχώριων τουριστών, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι πολύ λιγότεροι ήταν οι ξένοι τουρίστες που προχώρησαν σε ακυρώσεις, κυρίως «τρομαγμένοι» από τη φημολογία σχετικά με την εξυπηρέτησή τους από το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Γλήνιας υποστηρίζει ότι η κάμψη της τουριστικής κίνησης, επέφερε «μεγάλη ζημιά» στις επιχειρήσεις του κλάδου και κυρίως στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων που δέχονται τους Έλληνες τουρίστες αλλά δεν λειτουργούν με προκρατήσεις, όπως τα ξενοδοχεία. Μεγάλη πτώση στο τζίρο τους, παρατηρούν συγχρόνως κι οι εμπορικές επιχειρήσεις στη Σαμοθράκη.

Παρά τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, που αποτυπώνονται στην πληρότητα των τοπικών ξενοδοχείων, δεν διαφαίνεται προς το παρόν, τάση για σημαντική διόρθωση του δείκτη της ζημιάς στον τουρισμό που ξεπερνά το 30% με βάση και τα περσινά στοιχεία. Ωστόσο οι επαγγελματίες διατηρούν ελπίδες έστω και για μερική αντιστροφή του κλίματος τον Αύγουστο.

Ο κ. Γλήνιας τονίζει επιπλέον και την προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων μετά και τις αλλαγές στο ΦΠΑ κυρίως όμως «ενόψει του τσουνάμι φόρων και μέτρων» .

«Δημοψήφισμα και capital control πάγωσαν τις κρατήσεις»

Οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Σαμοθράκης από το χειμώνα, προοιώνιζαν μια θετική χρονιά για τον τουρισμό στην περιοχή, αναφέρει στον «ΠτΘ» ο κ. Δημήτρης Μισίρης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μαρίβα», παρατηρώντας προοδευτική αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί και στην ίδια επιχείρηση, τα προηγούμενη δύο έτη.

«Η αναγγελία του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών πάγωσε το ρυθμό των κρατήσεων» προσθέτει, σημειώνοντας ότι παρότι στο ξενοδοχείο  δεν δέχθηκαν κλήσεις για ακυρώσεις, ωστόσο η ζήτηση για νέες κρατήσεις μειώθηκε ιδιαίτερα. 

«Ανακόπηκε η κίνηση των Ελλήνων τουριστών επηρεάστηκε όμως κι η κίνηση των ξένων,  καθώς πολλοί ξένοι επέλεξαν να στραφούν σε άλλους προορισμούς», εξαιτίας της κατάστασης στη χώρα, περιγράφει.

Ο κ. Μισίρης εστιάζοντας στη διαφοροποίηση του προφίλ των τουριστών της Σαμοθράκης τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ότι πλέον το νησί υποδέχεται κυρίως Ρουμάνους, Βούλγαρους και λιγότερο Έλληνες επισκέπτες. Τα ακριβά ναύλα για την μετακίνηση, λειτουργούν απαγορευτικά για τουρίστες με χαμηλά βαλάντια για διακοπές, οι οποίοι κατά συνέπεια να κατευθύνονται σε άλλους προορισμούς.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη λειτουργία των κάμπινγκ στην περιοχή, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Σαμοθράκης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της ελεύθερης κατασκήνωσης.

Μόνο ακυρώσεις από Έλληνες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

«Βουτιά» στις κρατήσεις των Ελλήνων τουριστών , επιβεβαιώνει ο κ. Στρατής Τηγανούριας, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων στο νησί. «Δουλεύουμε με Έλληνες τουρίστες, κατά 80% .Όσοι έκλεισαν για φέτος, ανακάλεσαν τις κρατήσεις τους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Επηρεάστηκαν από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, το πιο μεγάλο κακό το έκαναν οι τράπεζες» αναλύει ο ίδιος.
Η κίνηση τις τελευταίες ημέρες στο νησί φαίνεται να μη διαφέρει από «ένα συνηθισμένο απόγευμα του Οκτωβρίου» ακόμη και κατά τους εορτασμούς για τον Προφήτη Ηλία, που συγκέντρωναν το ενδιαφέρον τόσο των ντόπιων αλλά των τουριστών της περιόδου, όπως μεταφέρει.

Ο κ. Τηγανούριας σημειώνει πως άλλες χρονιές, αυτή την εποχή, δεν υπήρχε διαθεσιμότητα δωματίων, καθώς  «μέχρι τέλη Ιουλίου είχαμε πληρότητα στο 100%». «Ήταν αναπάντεχο αυτό που συνέβη, δεν το περιμέναμε» καταλήγει. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.