Agro news

Πράσινο χοιρινό (green pork) και μυρμήγκια αντί για φάρμακα και εντομοκτόνα

Πράσινο χοιρινό (Green Pork) από το ΤΕΙ Ηπείρου, το ΑΠΘ, τη ΒΙΚΗ και Πανεπιστήμιο της Κίνας

Παραγωγή χοιρινού κρέατος με τεχνικές και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον (μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος) με διακριτές ιδιότητες, περατώθηκε τον Οκτ. 2015, από το ΤΕΙ Ηπείρου (καθ Γ. Σκούφος), το Α.Π.Θ. (καθ. Π. Φλώρου-Πανέρη), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Huzhong Κίνας (καθ. S. Peng) και την Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου ΒΙΚΗ (κ. Ν. Παπαγιάννης). Η παραγωγή χοιρινού κρέατος σε βιομηχανική κλίμακα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει διακριτή για να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά και να μειώσει τις δυσμενείς περιβαλλοντικές της επιδράσεις.
 
Πηγή: meatplace.gr, 9/12/2015 

Στο Βιετνάμ με μυρμήγκια αντί εντομοκτόνων οι αγρότες αύξησαν τα εισοδήματά τους έως και κατά 71%

Στο Βιετνάμ οι αγρότες δεν χρησιμοποιούν φάρμακα & εντομοκτόνα, για να εξολοθρεύσουν τα έντομα που απειλούν τις καλλιέργειές τους, αλλά μυρμήγκια-φρουρούς του γένους Oecophylla (από Αφρική & Ασία) τα οποία προστατεύουν αποτελεσματικά τις σοδειές τους τρώγοντας ή απομακρύνοντας τα επιβλαβή έντομα. Έτσι οι αγρότες είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται έως και κατά 71%.
 
Σε τέσσερεις από τις έξι παλαιότερες μελέτες, η τελευταία το 2008, που εξέταζαν τη σχέση απόδοσης-κόστους, τα μυρμήγκια αποδείχθηκαν ανώτερα από τις συμβατικές μεθόδους καταπολέμησης. Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Applied Ecology», οι δανοί ερευνητές κάνουν μάλιστα λόγο για «την καλύτερη καταγεγραμμένη περίπτωση αποτελεσματικού βιολογικού ελέγχου σε ανοιχτά συστήματα καλλιέργειας». Πριν από 1700 χρόνια, κινέζοι αγρότες αγόραζαν αποικίες τέτοιων μυρμηγκιών. Η πρακτική εγκαταλείφθηκε με την εμφάνιση των χημικών εντομοκτόνων. Ήδη δύο ευρωπαϊκές εταιρείες σχεδιάζουν την προσφορά έτοιμων αποικιών μυρμηγκιών για γεωργική χρήση, ενώ ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Δανία δημιουργεί εκτροφεία μυρμηγκιών στην Αφρική.
 
Πηγή: Econews, 4/9/15 

Τούβλα από πλαστικές σακούλες στην Ινδία


Η Δανή φοιτήτρια Lise Fuglsang Vestergaard κατάφερε να υλοποιήσει το project, που προέκυψε από μια καινοτομική ιδέα στο φοιτητικό διαγωνισμό «Πράσινη Πρόκληση», στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Δανίας-DTU, να μετατρέπει τις άπειρες πλαστικές σακούλες από τα απορρίμματα της Ινδίας σε τούβλα, ανθεκτικά για την κατασκευή σπιτιών. Η ιδέα γεννήθηκε στην εξαιρετικά φτωχή πόλη Joygopalpur (Δυτική Βεγγάλη, Ινδίας) όταν η Vestergaard μελετούσε το 2013, το σύστημα απορριμμάτων και είδε πως διαλύονταν τα πλίνθινα σπίτια των Ινδών από του μουσώνες. Τα πλαστικά τούβλα της Vestergaard γίνονται σε απλό φούρνο και αντέχουν πίεση 6 τόνων. Έτσι έλυσε δύο πολύ σημαντικά προβλήματα.
 
Πηγή: enallaktikos.gr, 17/3/2015

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.