Το προγραμμα εορτασμου της 104ης Επετειου Απελευθερωσης της Κομοτηνης

Τη Δευτέρα η έπαρση της Ιστορικής Σημαίας

Το πρόγραμμα των θεσμικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ελευθερίων της Θράκης έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 104ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Κομοτηνής,  θα πραγματοποιηθούν στις 13 και 14 Μαΐου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, Τραπεζών και όλων των οικιών της πόλης, των κωμοπόλεων και των οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, από την ανατολή της 13ης Μαΐου μέχρι και τη Δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024.

Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 12ης, 13ης και 14ης Μαΐου 2024.

Κυριακή, 12 Μαΐου 2024

08:00 Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής της XXI ΤΘΤ και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

10:30 Επίσημη έπαρση της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής στο χώρο του Ηρώου, παρουσία Αρχών με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου.

11.10 Κατάθεση στεφάνων από τους σπουδαστές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.

Στεφάνι επίσης μπορούν να καταθέσουν εκπρόσωποι λοιπών συλλόγων και φορέων εκτός αυτών που αναφέρονται στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας.

Η παρουσία των σχολείων αφορά μόνο στο σημαιοφόρο, τους παραστάτες και τον/την επικεφαλής εκπαιδευτικό.

Ώρα προσέλευσης των εκπροσώπων των σχολείων: 10:45π.μ.

Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τις δημόσιες Υπηρεσίες, και τα ΝΠΔΔ.

18:00 Επίσημη υποστολή της Ιστορικής Σημαίας από τον Δήμαρχο Κομοτηνής με τη συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

18:30 Υποδοχή της Σεπτής Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φανερωμένης από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Βαθυρύακος, έμπροσθεν του Δημαρχιακού Μεγάρου Κομοτηνής όπου θα μεταφερθεί με μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί Ιερά Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας με τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, του Ιερού Κλήρου, Στρατιωτικών Τμημάτων, Οργανώσεων, Φοιτητικής – Μαθητικής Νεολαίας, Συλλόγων, Σωματείων και λαού για την περιφορά της Ιερής Εικόνας από το Δημαρχείο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δια των οδών Ορφέως, Δημοκρίτου και Σοφούλη, όπου θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της εορτής.

Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών, οι δε φιλαρμονικές του Δήμου Κομοτηνής, και της ΧΧΙ ΤΘΤ θα περιέλθουν σε κεντρικές οδούς της πόλης της Κομοτηνής παιανίζοντας τον εωθινό και εμβατήρια.

07:00 Όρθρος, Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, στον οποίο θα συλλειτουργήσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστόφορος.

10:30 Επίσημη δοξολογία για την Απελευθέρωση της Κομοτηνής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και θα συγχοροστατήσουν οι προσκληθέντες Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, και ο Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ.κ. Χριστόφορος.

Τέλος προσέλευσης σημαιοφόρων σχολείων 10:00 π.μ.

Τέλος προσέλευσης επισήμων, 10:20 π.μ.

Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Ιωάννη Γκαράνη.

11:15 Επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος στο χώρο του Ηρώου.

Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ΠΑΜΘ, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ. Στεφάνι επίσης θα καταθέσουν εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, οργανισμών και ιδρυμάτων, των εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων που εδρεύουν στην Περιφέρεια και εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης οι εκπρόσωποι των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων της ΠΑΜΘ.

Ώρα προσέλευσης: 10:45 π.μ.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.

Τιμές θα αποδώσει τιμητικό στρατιωτικό άγημα και η στρατιωτική μουσική.

12:00 Παρέλαση των πολιτιστικών – αθλητικών οργανώσεων, της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας, των σωμάτων Ελλήνων προσκόπων και Ελληνίδων οδηγών, των ενόπλων δυνάμεων, της ελληνικής αστυνομίας κ.λ.π.

Χώρος παρέλασης ορίζεται η Λεωφόρος Δημοκρατίας και η οδός Ορφέως.

Χώρος συγκέντρωσης των τμημάτων ορίζεται ο χώρος πίσω από την ΛΑΦΚ.

Τέλος προσέλευσης πολιτιστικών, αθλητικών συλλόγων και φορέων 11:15 π.μ.

Τέλος προσέλευσης μαθητών και μαθητριών των σχολείων 11:15 π.μ.

19:50 Υποστολή της Σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.