Υπαρχει δρομος ακομα στον αγωνα για την εξαλειψη της βιας κατα των γυναικων

Εκδήλωση της ΧΕΝ Κομοτηνής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Να αναδείξουν την ανάγκη ευαισθητοποίησης, ώστε να αντιμετωπιστεί πραγματικά το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, θέλησαν τα μέλη της ΧΕΝ Κομοτηνής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Για αυτό και πραγματοποιήσαν εκδήλωση σε συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό και συγγραφέα Έφη Γουντουδάκη το απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου

Η εκδήλωση αυτή τους έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουν για τις συνέπειες της βίας στην ζωή των γυναικών, τα έμφυλα στερεότυπα και τους τρόπους διαφυγής από μια κακοποιητική σχέση, δίνοντας χώρο σε όλα τα μέλη τους αλλά και όσους επιθυμούν να ενημερωθούν να ευαισθητοποιηθούν και να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για το θέμα σημείωσε η πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής κ. Άννα Μακρίδου.

Η ΧΕΝ, ως παγκόσμια γυναικεία εθελοντική οργάνωση που έχει στο επίκεντρό της τη γυναίκα και τα ζητήματα που την αφορούν και την ενδυνάμωσή της, ασχολείται με κάθε θέμα που την απασχολούν, για αυτό και η ΧΕΝ Κομοτηνής φροντίζει να δίνει το παρόν τόσο για το θέμα της κακοποίησης, αλλά και με δράσεις και συνηγορία για όλα τα γυναικεία ζητήματα.

Η κ.  Γουντουδάκη, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Όσα ήθελα να πω» τόνισε πως έχουν μια όμορφη συνεργασία με την ΧΕΝ, που την έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή της έκδοσης του βιβλίου, για αυτό και αποδέχτηκε να κάνουν τις δράσεις-ομιλίες για τα δικαιώματα του παιδιού και για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, που βασίστηκαν σε ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, και είναι εμπνευσμένες από πραγματικά περιστατικά.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, ως πολίτες, αν δούμε ένα περιστατικό, να το αναγνωρίζουμε και να το καταγγέλλουμε»

Σχολιάζοντας την πρόοδο που έχει γίνει στο θέμα της βίας κατά των γυναικών, η κ. Γουντουδάκη τόνισε πως συγκριτικά με το παρελθόν, αυτά τα γεγονότα αναδεικνύονται πιο εύκολα, μιας και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περισσότερα ώστε να γίνονται γνωστά αυτά τα περιστατικά.

Οι γυναίκες, τόνισε, πλέον μιλούν πιο εύκολα, αλλά υπάρχει ακόμα δρόμος γιατί τα στερεότυπα σε σχέση με τον ρόλο των φυλών υπάρχουν, και σίγουρα ομιλίες όπως αυτή της Τετάρτης που εστιάζουν σε τέτοια ζητήματα, είναι πολύ σημαντικές, καθώς η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα εν λόγω θέματα βοηθούν να σπάσει η σιωπή, όχι μόνο από τις γυναίκες που κακοποιούνται, αλλά και από τον κοινωνικό περίγυρο.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, ως πολίτες, αν δούμε ένα περιστατικό, να το αναγνωρίζουμε και να το καταγγέλλουμε» τόνισε. Στα 21 χρόνια που εργάζεται στο χώρο έχει συναντήσει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν δεχτεί βία, ενώ τα τελευταία 11 χρόνια, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής που αφορά μόνο γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα βίας, οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές.

Ο φορέας όμως δεν έχει καταγγελτικό χαρακτήρα, και αυτό που προσπαθούν να κάνουν και με τον επαγγελματικό τους ρόλο και ως πολίτες είναι να αναγνωρίσουν αυτό που τους συμβαίνει και να τις προτρέπουν να μιλούν, να μην διστάζουν, γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που μπορούν να τους ακούσουν και υπηρεσίες και φορείς στους οποίους έστω μπορούν να μιλήσουν και να ακουστούν, ακόμα και όταν δεν είναι έτοιμες να κάνουν κάτι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.