Αγνωστες ακομα, αλλα με πολλους κινδυνους οι επιπτωσεις της συγκρουσης στη Μεση Ανατολη

Τον κίνδυνο επέκτασης της σύρραξης, αλλά και της έντασης της γενικότερης αστάθειας ανά την υφήλιο αναδεικνύει ο Γιώργος Τζογόπουλος, διδάσκων Διεθνών Σχέσεων ΔΠΘ

Η σύγκρουση απομακρύνει ακόμα περισσότερο την εύρεση μόνιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή

Κακή εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρεί την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, διδάσκων Διεθνών Σχέσεων ΔΠΘ και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, κυρίως λόγω του κινδύνου εξαγωγής της κρίσης προς την Ανατολική Μεσόγειο, και τις επιπτώσεις στον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, εξέφρασε την άποψη πως η συγκεκριμένη σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ απομακρύνει ακόμα περισσότερο την εύρεση λύσης για την ειρήνη στην Παλαιστίνη, αλλά και την ανησυχία του για την αστάθεια που επεκτείνεται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το άγνωστο το βασικό χαρακτηριστικό της επόμενης ημέρας

ΠτΘ: κ. Τζογόπουλε, η σύγκρουση Χαμάς και Ισραήλ μετρά ήδη πέντε ημέρες, και έχει τις ρίζες της και σε ιστορικές εδαφικές διαφορές, ακόμα και σε πολιτικές διαφορές και εμπλοκές του παρελθόντος.

Γ.Τ.: Πράγματι, το μεσανατολικό πρόβλημα, το παλαιστινιακό, για να το πούμε πιο σωστά, είναι το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μου, των διεθνών σχέσεων και ένα από τα αγκάθια για τα οποία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Αυτό που βιώνουμε από τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι μια καινούργια κατάσταση ανάφλεξης, η οποία ξεκίνησε από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, μια επίθεση πολύ καλά οργανωμένη και μελετημένη, που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε πολλούς ανθρώπους και πολλούς τραυματίες και ταυτόχρονα έχει οδηγήσει το Ισραήλ στην απόφαση να προχωρήσει σε μια αντεπίθεση έτσι ώστε να προσπαθήσει με τρόπο στρατιωτικό να εξασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. 

Συνεχίζει και η Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους κατά του Ισραήλ και το άγνωστο είναι το βασικό χαρακτηριστικό για την επόμενη μέρα.

Πολύ δύσκολο να επιτευχθεί η ειρήνευση

ΠτΘ: Ωστόσο υπάρχει μια διαμορφωθείσα κατάσταση, οι χιλιάδες αμάχων και στρατιωτών από αμφότερες τις πλευρές ήδη νεκροί, μιλάμε και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Γ.Τ.: Η κατάσταση είναι δραματική. Οποτεδήποτε γίνεται ένας πόλεμος, και τις δυο πλευρές υπάρχει θρήνος, υπάρχει αγωνία, όμως δεν υπάρχει η παραμικρή προοπτική αυτή τη στιγμή να υπάρξει μια σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Δηλαδή και οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας να μπορούνε να ζούνε με αξιοπρέπεια, και οι ισραηλινοί πολίτες να μπορούν να ζουν με ασφάλεια.

Από τη μια πλευρά το Ισραήλ αντιλαμβάνεται τη δική του ασφάλεια με τρόπο ο οποίος πολύ συχνά οδηγεί σε ανάλογη χρήση βίας. Από την άλλη πλευρά η Χαμάς έχει στόχο της να καταστρέψει το Ισραήλ.  Άρα καταλαβαίνουμε αποκλειστικά και μόνο αυτό πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί μια ειρήνευση, η οποία να διαρκέσει. Και νομίζω ότι αυτό δεν θα γίνει, γιατί είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό, έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες, δεν έχει επιτευχθεί καμία λύση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και πλέον τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με το παρελθόν.

Η 11η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ

ΠτΘ: Τι άλλαξε τώρα και έχουμε αυτή την εξέλιξη;  Από πλευράς της Χαμάς φαίνεται ότι υπάρχει ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο επίθεσης, πώς δεν το πήρε κανένας χαμπάρι;

Γ.Τ.: Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δημόσια σφαίρα. Νομίζω ότι όταν γίνονται τέτοιου είδους επιθέσεις πάντα απορούμε εκ των υστέρων. Ο δράστης πάντοτε καταστρώνει ένα σχέδιο για να αιφνιδιάσει τη χώρα όπου θέλει να επιτεθεί. Έχει ξαναγίνει αυτό σε μεγαλύτερη κλίμακα με την 11η Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα έλεγα ότι μπορούμε να μιλήσουμε για την 11η  Σεπτεμβρίου  του Ισραήλ, γιατί αιφνιδιάστηκε πραγματικά το Ισραήλ. Μπορεί να είναι περίεργο, αλλά πράγματι γίνεται διότι ο στόχος του επιτιθέμενου, της τρομοκρατικής οργάνωσης τη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ακριβώς αυτό, να αιφνιδιάσει.

ΠτΘ: Υπήρχε διαφορετική επιλογή κατά την άποψή σας από πλευράς του Ισραήλ, που δεσμεύτηκε ότι θα κλιμακώσει την απάντησή του στην επίθεση; 

Γ.Τ.: Από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η επίθεση νομίζω ότι ήταν απολύτως αναμενόμενο  να αντιδράσει με τον τρόπο αυτό το Ισραήλ. Το θέμα είναι γιατί έχουν αποτύχει όλες οι προηγούμενες μεσολαβητικές προσπάθειες οι  οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στο μεσανατολικό και αν από τα λάθη τα οποία έχουνε γίνει, ενδεχομένως μπορούν να  βγουν ορισμένα διδάγματα, να δημιουργηθεί μια μικρή προοπτική για ειρήνη, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος.

Έγιναν λάθη και από τις δυο πλευρές αλλά προφανώς σήμερα είναι πολύ χειρότερο να συνεχίζεται ο πόλεμος.

Πολλές οι πλευρές της σύρραξης

ΠτΘ: Ποιον ευνοεί αυτή η σύρραξη;

Γ.Τ.: Από έναν πόλεμο είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει κάποιος κερδισμένος πολιτικά. Ακόμα και αν το Ισραήλ καταφέρει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα, που είναι πολύ πιθανόν γιατί η ισχύς των δυνάμεών του είναι αδιαμφισβήτητη, είναι πολύ δύσκολο μετά από ένα τέτοιου είδους αποτέλεσμα, να επιτύχει αυτά τα οποία θα ήθελε έτσι ώστε να είναι σε ειρήνη με τους γείτονές του.

Στο ευρύτερο πλαίσιο επίσης θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε εάν κάποιος ευνοείται, διότι είναι πολλές οι άγνωστες παράμετροι του πώς θα εξελιχθεί αυτή η σύρραξη, όπου ενδεχομένως θα εμπλακούν και άλλες χώρες, όπως ίσως ο Λίβανος ή η Συρία.

Άρα θα έλεγα ότι όλες οι μεγάλες χώρες, η Αμερική, η Ρωσία και η Κίνα, παρακολουθούν αυτή τη στιγμή με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις, νομίζω το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει κατάπαυση του πολέμου όσο το δυνατόν συντομότερα, παρόλο που ακόμα κι αυτό να γίνει δεν πρόκειται να πάμε σε ειρήνευση.

Επικίνδυνη αστάθεια παγκοσμίως

ΠτΘ: Ποιο είναι το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί;

Γ.Τ.: Δυστυχώς βλέπουμε ότι ο πόλεμος πλέον έχει γίνει στοιχείο της καθημερινότητας γενικότερα. Έχουμε την Ουκρανία, το μεσανατολικό, νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό ο κόσμος οδηγείται προς μια αστάθεια, αβεβαιότητα, που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ χειρότερα πράγματα.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να μπει στο τραπέζι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ειρήνης σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό όλων, ότι ενδεχομένως, δρώντες και στους δυο πολέμους να διασυνδέσουν τα μέτωπα.

Άρα πρέπει οι  διαπραγματεύσεις ειρήνης και ο διάλογος να επανέλθουν επιτέλους στο προσκήνιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φανταστούμε συνθήκες για ένα κόσμο  πιο  ειρηνικό και πιο σταθερό.

Για την Ελλάδα ο πόλεμος είναι πολύ κακή εξέλιξη, διότι δεν πρέπει  να αποκλείουμε εξαγωγή της κρίσης και προς την ανατολική Μεσόγειο, και ορισμένες επιπτώσεις και για τον ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή προγνωστικά καθώς συνεχίζει ο πόλεμος, πρέπει όμως να βλέπουμε λεπτομερώς το  πώς εμπλέκονται περιφερειακοί παίκτες, εκτός από τους παγκόσμιους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.