7o Δημοτικο Σχολειο Κομοτηνης: Οταν οι μαθητες εντυπωσιαζουν με το αποτελεσμα της ερευνας τους
1922 – 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Μια επέτειος που βρίσκει τη χώρα μας να υποδέχεται πρόσφυγες από πληττόμενες περιοχές του πλανήτη. Γι΄ αυτό κι αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, με την παρότρυνση των εκπαιδευτικών τους Γεωργακοπούλου Έλενας και Τριανταφυλλίδου Ιουλίας, συζήτησαν με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους κι έψαξαν να βρουν την καταγωγή τους. Αυτοί τους μίλησαν για τις δικές τους θύμισες από τους γονείς και τους παππούδες τους: από πού ξεκίνησαν, πώς φτάσαν στην Ελλάδα, ποια ήταν τα επαγγέλματα τους και ποιες οι δυσκολίες που συνάντησαν, αν μορφώθηκαν, τι έθιμα και συνταγές φέραν μαζί τους. Ταυτόχρονα, η κα Κοσμίδου Μαριγούλα, Δ/ντρια Δ/θμιας Εκ/σης Ν. Ροδόπης και συγγραφέας του βιβλίου «Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στη Ροδόπη» επισκέφτηκε το σχολείο, ενημέρωσε τα παιδιά και τους παρουσίασε το πλούσιο υλικό της για το θέμα. Τέλος, τα παιδιά περιηγήθηκαν στην πόλη, παρατήρησαν και φωτογράφισαν προσφυγικές κατοικίες στη Ρέμβη, στο Σταθμό κι αλλού.
Το υλικό των αφηγήσεων που συγκέντρωσαν μαζί και με αποσπάσματα από τις ιστορίες οικογενειών δασκάλων τους προσφυγικής καταγωγής, εμπλουτισμένο με φωτογραφίες των προγόνων, προσφυγικών κατοικιών, αντικειμένων που ήρθαν από την πατρίδα, ακόμα και ηχητικών αποσπασμάτων από παραδοσιακά κάλαντα ή φράσεων σε διαφορετικές διαλέκτους συγκεντρώθηκε σε μία παρουσίαση με τίτλο «Είμαστε όλοι Πρόσφυγες».
Την Πέμπτη 9/6/2022 σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου τα παιδιά, με παρουσιάστρια τη δασκάλα Έλενα Γεωργακοπούλου, μοιράστηκαν με το κοινό το αποτέλεσμα της μικρής τους έρευνας. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από τραγούδια υπό τη διδασκαλία του καθηγητή Μουσικής του σχολείου κ. Μιχάλη Μιχαλούδη, ο οποίος συνόδευε με το αρμόνιο του τόσο τη χορωδία όσο και τους αναγνώστες. Εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι δύο μαθητές συνόδευαν με τις φλογέρες τους, με τις οποίες πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή φέτος στο ΜΟΝΟΩΡΟ μάθημα της Μουσικής. Η ωραιότερη έκπληξη ήταν στο τέλος και ξεσήκωσε τους θεατές: μαθητές χόρεψαν 4 χορούς έναν από την Καππαδοκία, τα «Κουτάλια», έναν από τον Πόντο, ένα από την Ανατολική Ρωμυλία κι έναν από την Κωνσταντινούπολη. Η διδασκαλία των χορών έγινε από την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής του σχολείου κα Δέσποινα Γκαϊτατζή κι ήταν αξιοσημείωτος ο συγχρονισμός των χορευτών.
Η εκδήλωση πήρε πολύ καλά σχόλια και προκάλεσε συγκίνηση αλλά και ενθουσιασμό στους θεατές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.