6 νεοι στην Pontevedra της Ισπανιας εξοικειωνονται με το “Zero Waste”

Περιγράφουν στον «ΠτΘ» το ταξίδι τους στον «επίγειο παράδεισο» του κινήματος των μηδενικών απορριμμάτων

Πριν ένα μήνα, το διάστημα 18 έως 27 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον οργανισμό ROES Cooperativa, 6 νέοι από την Ελλάδαη Αντιγόνη, ο Βασίλης,  ο Γιάννος, η Ερμιόνη, ο Θοδωρής και η Μαρία ταξίδεψαν στην Pontevedra, μια πόλη της Γαλικίας της Ισπανίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής νέων σχετικά με το Zero Waste. Υπό την λογική, αλλά και την πίστη ότι η δική τους αξέχαστη όπως την χαρακτηρίζουν εμπειρία, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλους, η Αντιγόνη, ο Βασίλης, ο Γιάννος, η Ερμιόνη, ο Θοδωρής και η Μαρία έγραψαν τις σκέψεις τους για τον «ΠτΘ».

Ο λόγος στους ίδιους…

Συμμετείχαμε λοιπόν σε ένα προγράμματα “Erasmus+” ανταλλαγής νέων, το οποίο όπως όλα τα αντίστοιχα προγράμματα, ανήκει στην μη τυπική εκπαίδευση και επιτρέπει σε νέους από διάφορες χώρες της Ευρώπης να ζήσουν για μερικές μέρες μαζί και να δουλέψουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Στο δικό μας πρόγραμμα συμμετείχαν νέοι από Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η θεματική με την οποία ασχοληθήκαμε ήταν το Zero Waste (Μηδενικά Απορρίμματα) το οποίο αναφέρεται στην προσπάθεια να παράγουμε όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα και στοχεύει στον σχεδιασμό και τη διαχείριση του τρόπου παραγωγής και χρήσης υλικών, ώστε να μην καταλήγει σχεδόν τίποτα στους Χ.Υ.Τ.Α..

Έτσι κατά τη διάρκεια του προγράμματος, εξερευνήσαμε τα 5 “R” του Zero Waste, που δεν είναι άλλα από τα refuse, reduce, reuse, recycle, rot (αρνούμαι, μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω, κομποστοποιώ), μάθαμε για τοπικές δράσεις στην Pontevedra σχετικά με το Zero Waste, δημιουργήσαμε σπορο-βόμβες και, το κυριότερο, γίναμε όλοι/ες μία ομάδα με ενδιαφέρουσα δυναμική.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στο κτήμα του οργανισμού “Boa Vida – Tenda Solidaria” στην Pontevedra, όπου με την βοήθεια πέντε μελών του οργανισμού φτιάξαμε πάνω από 100 σπoρο-βόμβες. Δημιουργήσαμε δηλαδή μικρές μπάλες από σπόρους δέντρων και λουλουδιών, αναμειγμένων με κόκκινο πηλό, κομπόστ, χώμα και νερό, ώστε στη συνέχεια να διασκορπιστούν στο κτήμα και να φυτρώσουν οι σπόροι.

«Πράσινες» ζώνες κομποστοποίησης εντός της πόλης

Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον μας προκάλεσε το σύστημα κομποστοποίησης στην πόλη. Όπως μάθαμε ειδικευμένοι οργανισμοί, εργαζόμενοι, εθελοντές καθώς και οι δημοτικές αρχές διοργανώνουν δωρεάν σεμινάρια στις γειτονιές της πόλης με σκοπό να ενημερώσουν τους πολίτες για τα οφέλη και την διαδικασία της ατομικής και συλλογικής κομποστοποίησης. Αυτό που μας έκανε εντονότερη εντύπωση ήταν οι «πράσινες» ζώνες μέσα στην πόλη, όπου η κομποστοποίηση πραγματοποιείται επί τόπου, ενώ η διαδικασία παρακολουθείται από ειδικούς ώστε να είναι αποτελεσματική.

Εκτός των άλλων, η μικρή πόλη της Pontevedra αποτελεί θα λέγαμε έναν επίγειο «παράδεισο» όσον αφορά το Zero Waste. Επισκεφθήκαμε καταστήματα με χύμα όσπρια και μπαχαρικά, φρούτα, λαχανικά, βιολογικά και οργανικά προϊόντα και βότανα αλλά και καταστήματα με ρούχα «δεύτερου» χεριού (second hand / thrift shops) και αντιληφθήκαμε ότι μεγάλος αριθμός κατοίκων αγκαλιάζουν αυτή την φιλική προς το περιβάλλον καταναλωτική συμπεριφορά και ψωνίζουν σχεδόν εξ ολοκλήρου από επιχειρήσεις που ενστερνίζονται την συγκεκριμένη κουλτούρα.

Στον ελεύθερο μας χρόνο πήγαμε στο γειτονικό χωριό Combarro με την ιδιαίτερη πολιτισμική του κληρονομιά. Το Combarro είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές της Γαλικίας, καθώς είναι γνωστό για τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά υψωμένες σιταποθήκες, τα “hórreos”.

Χτισμένες μεταξύ 18ου και 19ου αι. οι κάτοικοι αποθήκευαν την τροφή για τους δύσκολους και βροχερούς χειμώνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν βρει τρόπο ώστε να μην εισέρχονται σε αυτές τα ποντίκια. Γι’ αυτό ήταν υπερυψωμένες, ενώ μεταξύ των πυλώνων και του αποθηκευτικού χώρου κατασκεύαζαν κάτι σαν δίσκους στους οποίους δεν μπορούσαν να σκαρφαλώσουν τα ποντίκια και έπεφταν στο έδαφος.

«Μοίρασμα» πολιτισμών

Το στοιχείο όμως που έκανε ακόμα πιο ιδιαίτερη την συμμετοχή μας στο πρόγραμμα αυτό, ήταν η γνωριμία και το δέσιμο με άτομα άλλων χωρών. Μέσα από την συμβίωση στον ίδιο χώρο, την καθημερινή επαφή, την εργασία σε ομάδες και το «μοίρασμα» πολιτισμικών στοιχείων δημιουργήσαμε νέες φιλίες. Αξέχαστες θα μας μείνουν οι «πολιτισμικές βραδιές» όπου κάθε ομάδα ανέλαβε να προετοιμάσει ένα δείπνο με παραδοσιακές vegetarian συνταγές από την χώρα της.

Πέρα από το γαστρονομικό ταξίδι από το γαλλικό fondu μέχρι και το ισπανικό γκασπάτσο, κάθε ομάδα είχε την ελευθερία να αναδείξει οτιδήποτε επιθυμούσε και έκρινε αντιπροσωπευτικό της κουλτούρας της χώρας που εκπροσωπούσε. Από την πλευρά μας, φροντίσαμε το ελληνικό μενού να περιέχει πέραν των νόστιμων φαγητών, παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική, όπου συνειδητοποιήσαμε πως μερικά τραγούδια υπάρχουν και στην βουλγαρική παράδοση.

Κλείνοντας θα θέλαμε να παροτρύνουμε νέους και νέες να συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα Erasmus+ , καθώς αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, μέρη, πολιτισμούς και θεματικές που τους ενδιαφέρουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.