4ο Συμποσιο Ομαδων Εργασιας της Ελληνικης Εταιριας Χειρουργων Θωρακος- Καρδιας-Αγγειων στην Αλεξανδρουπολη

Στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή και το Σάββατο, 11 και 12 Μαΐου αντίστοιχα, φιλοξενήθηκε το 4ο Συμπόσιο Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων. Το Συμπόσιο, που αποτελεί το δεύτερο τη τάξη σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός της Εταιρίας, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Χειρουργική Κλινική Καρδιάς-Θώρακος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο των συναντήσεων του Συμποσίου, οι συμμετέχοντες καρδιοχειρούργοι και θωρακοχειρούργοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε επιστημονικά ζητήματα και τρέχουσες εξελίξεις, καθώς επίσης και να συζητήσουν για επαγγελματικά και εκπαιδευτικά θέματα της ειδικότητάς τους. Συνολικά οργανώθηκαν 5 στρογγυλές τράπεζες για τις αντίστοιχες 5 ομάδες εργασίας. Συγκεκριμένα, για τις ομάδες εργασίας Χειρουργικής Θώρακος, Χειρουργικής Συγγενών Καρδιοπαθειών, Χειρουργικής Επίκτητων Καρδιοπαθειών, Νέων Τεχνολογιών και Εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι το «παρών» στο Συμπόσιο έδωσαν και πολλοί φοιτητές του τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου, που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν πληρέστερα για μια σειρά από θέματα, τα οποία διδάσκονται.

Χρήστος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος Καρδιάς Αγγείων: «Δεν υστερούμε στην παρακολούθηση της τεχνολογίας»

Στη συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες εστίασε ιδιαίτερα, μιλώντας στον «ΠτΘ», ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, κ. Χρήστος Παπακωνσταντινου. «Φαίνεται ότι η τεχνολογία βοηθάει τη θωρακοχειρουργική και την καρδιοχειρουργική», υποστήριξε, «καμιά φορά γίνεται λίγο ακριβή, αλλά είναι αναγκαία». «Δεν μπορούμε να πούμε ότι υστερούμε από πλευράς παρακολούθησης της τεχνολογίας», προσέθεσε, «αυτό όμως δεν ξέρουμε πώς θα μεταβληθεί στο μέλλον, διότι κάποια πράγματα θα πρέπει να περιοριστούν». «Δεν ξέρουμε, λόγω της κρίσης αν θα είμαστε από τους πρώτους που θα τρέχουμε από πίσω από τη νέα τεχνολογία», συνέχισε, σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα ήμασταν καλά, καμιά φορά και λίγο υπερβολικά».

«Οι νεότεροι είναι τυχεροί γιατί αποκτούν πολλές γνώσεις, είναι άτυχοι όμως γιατί από πλευράς αποκατάστασης δυσκολεύονται»

Σχολιάζοντας το επαγγελματικό περιβάλλον, που έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν οι νέοι επιστήμονες του χώρου του, και συγκρίνοντας τον με παλαιότερες εποχές, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρχικά υποστήριξε ότι «οι νεότεροι είναι τυχεροί γιατί αποκτούν πολλές γνώσεις, είναι άτυχοι όμως γιατί από πλευράς αποκατάστασης δυσκολεύονται». «Εμείς ήμασταν τυχεροί γιατί βρίσκαμε πιο εύκολα δουλειά», σημείωσε. «Σίγουρα σήμερα υπάρχουν περισσότεροι γιατροί από όσους χρειαζόμαστε», συνέχισε, «κάτι που συμβαίνει σε πολλά επαγγέλματα και είναι λογικό να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα. Απαγορευτικές ελλείψεις, είτε σε υποδομές είτε σε οποιοδήποτε άλλο υλικό, δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα. Δεν ξέρω αν στο μέλλον υπάρξουν. Λέω απαγορευτικές- δε σημαίνει ότι όλες ήταν ιδεωδώς επαρκείς. Αλλά σίγουρα δεν ήταν απαγορευτικές και φαίνεται από το ότι οι Έλληνες έχουν μακροζωϊα».

«Πρέπει να μάθουμε να συνομιλούμε ο ένας με τον άλλο»

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε την αναγκαιότητα να αλλάξουν πολλές καταστάσεις, από αυτές που ισχύουν σήμερα στο χώρο της υγείας. «Σίγουρα πάρα πολλά πράγματα, αν θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα, πρέπει να μπουν σε βάση άλλη», υπογράμμισε. «Και δεν έχει να κάνει αυτό με την οικονομία και με τα λεφτά», διευκρίνισε, «έχει να κάνει με μια αναδιοργάνωση, μια καλύτερη και αποδοτικότερη οργάνωση. Πρέπει-κι αυτό ισχύει για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία-να μάθουμε να συνομιλούμε ο ένας με τον άλλο, να αποδεχόμαστε τη γνώμη του άλλου όταν έχει δίκιο ή αν έχουμε δίκιο εμείς να το διεκδικούμε μέσα σε επιτρεπτά όρια. Και η σημερινή συγκυρία ίσως μας υποχρεώσει να συμπεριφερθούμε λίγο πιο λογικά».

«Οι πολιτικοί τουλάχιστον μέχρι τώρα άκουγαν αυτά που ήθελαν να ακούν και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε»

Κατά πόσον όμως μέχρι σήμερα ακολουθούταν μια τέτοια λογική από την ελληνική πολιτεία στις σχέσεις της με το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. «Οι πολιτικοί τουλάχιστον μέχρι τώρα άκουγαν αυτά που ήθελαν να ακούν και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε», παρατήρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Έκαναν ότι μας άκουγαν», σημείωσε, «όμως εμείς αυτά που λέγαμε, τα λέγαμε μετά από ώριμη σκέψη και μελέτη. Ίσως δεν απαιτήσαμε στο βαθμό που έπρεπε την εφαρμογή αυτών που λέγαμε. Τα οποία ήταν ομολογουμένως πολλές φορές δύσκολα, όμως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν έστω μερικώς ή έστω με μια μακρύτερη διάρκεια. Αν το τελικό συμπέρασμα δεν είναι θετικό, δηλαδή δε γινόταν πάντοτε εφαρμογή και δεν γίνονταν ακουστά και σεβαστά αυτά που εμείς εισηγούμασταν, δεν μπορεί κανένας να αποδώσει ευθύνη ούτε στον ένα ούτε στον άλλο. Όλοι μας έχουμε ευθύνη, αλλά δεν είναι καιρός τώρα να μοιράσουμε ευθύνες, να δούμε λιγάκι πώς μπορούμε να μην επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα στο μέλλον. Γιατί η αδιαφορία, ο εφησυχασμός και το «δε βαριέσαι» και «θα δούμε» μας οδήγησαν σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν έχουμε περιθώρια να λεμέ «άστο για αύριο»».

Γιώργος Μπουγιούκας «Πρόβλημα οι ελλείψεις σε προσωπικό, αλλά δεν το βάζουμε κάτω»

Ο οικοδεσπότης της επιστημονικής εκδήλωσης, κ. Γιώργος Μπουγιούκας, διευθύνει από την ίδρυσή της την Καρδιοχειρουργική Κλινική της Αλεξανδρούπολης, Κλινική διεθνώς αναγνωρισμένη για το έργο της, με σταθερό αριθμό περιστατικών ετησίως περί τις 310 βαριές επεμβάσεις καρδιάς και θώρακα, πέραν των ήσσονος βαρύτητος επεμβάσεων. «Τα αποτελέσματά μας είναι θετικά», μας είπε, μιλώντας για την Κλινική του «προχωρούμε σταθερά και παράλληλα γίνεται και επιστημονικό έργο». Όπως σημείωσε, βέβαια, ένα υπαρκτό πρόβλημα στην τρέχουσα συγκυρία είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις που εντοπίζονται άλλωστε και σε άλλες κλινικές. Οι ελλείψεις αφορούν κατά κύριο λόγο το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και το ιατρικό. «Ένα πρόβλημα, που αρχίζει σιγά-σιγά κι αυτό να γίνεται μείζον», σημείωσε ο κ. Μπουγιούκας, αναφερόμενος στις ελλείψεις που παρουσιάζονται στο ιατρικό προσωπικό. «Παρόλα αυτά δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε», επισήμανε.

«Ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν μέλλον, με τη βοήθεια των μηχανημάτων υποβοήθησης της καρδιάς αυξάνουν την επιβίωσή τους κατά 6-7 χρόνια»

Μιλώντας για τη θεματολογία του Συμποσίου, στάθηκε και ο ίδιος στις νέες τεχνολογίες, ειδικότερα μάλιστα στα μηχανήματα υποβοήθησης της καρδιάς για περιστατικά καρδιακής ανεπαρκείας. «Ασθενείς οι όποιοι δεν είχαν μέλλον, δεν είχαν επιβίωση», σημείωσε, «με τη βοήθεια αυτών των μηχανημάτων αυξάνουν την επιβίωσή τους κατά 6-7 χρόνια. Αρχίζουν να «τρέχουν» διαφορές πολυκεντρικές μελέτες από κέντρα του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας. Να πούμε ότι υπάρχουν και προβλήματα με αυτά τα συστήματα υποβοήθησης, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία σε τούτο έχει συμβάλει, στο να έχει ελαττώσει σημαντικά το βαθμό των επιπλοκών».

Η θέση της σύγχρονης τεχνολογίας στη σημερινή οικονομική κατάσταση

Βέβαια, εξαιρετικό ενδιαφέρον στο Συμπόσιο είχε η συζήτηση για τη θέση της σύγχρονης τεχνολογίας στη σημερινή οικονομική κατάσταση. Γιατί όπως είναι λογικό οι νέες τεχνολογίες έχουν μεγάλο κόστος κι από την άλλη μεριά, όπως σημείωσε ο κ. Μπουγιούκας, «υπάρχει πρόβλημα σήμερα με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς». «Δεν ξέρω αυτό το ζήτημα πού θα οδηγηθεί», προσέθεσε. «Ας ελπίσουμε ότι ο καλός θεός της Ελλάδας», συνέχισε, «όπως είπαν κι άλλοι, οι πολιτικοί, ότι θα βοηθήσει τον τόπο να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα».

 

Τα συμπεράσματα από το 4ο Συμπόσιο Ομάδων Εργασίας

Αναλυτικά τα συμπεράσματα από το 4ο Συμπόσιο Ομάδων Εργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος – Καρδίας – Αγγείων έχουν ως εξής:

1. Έγινε εκτενής συζήτηση για τα νέα δεδομένα στον τομέα της τεχνητής καρδιάς και των συστημάτων μηχανικής υποστήριξης της ανεπαρκούσης καρδιάς. Παρουσιάσθηκαν οι νέες βελτιωμένες συσκευές μηχανικής υποστήριξης οι οποίες αναμένεται να παρατείνουν σημαντικά το χρόνο ζωής του αρρώστου.
2. Έγινε συζήτηση για τη χρησιμοποίηση των βλαστοκυττάρων στους ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και τονίσθηκε ιδιαίτερα ο συνδυασμός της χορήγησης των βλαστοκυττάρων με την εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποβοήθησης. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα όσον αφορά την αναδιαμόρφωση και την ενίσχυση του πάσχοντος μυοκαρδίου.
3. Ελπιδοφόρα μηνύματα έδωσε και η νέα τεχνολογία που εφαρμόζεται για την προστασία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, σε εγχειρήσεις αντικατάστασης εκτεταμένων ανευρυσμάτων της ανιούσης αορτής, του τόξου καθώς και της κατιούσης θωρακικής αορτής.
4. Παρουσιάσθηκαν τα συγκριτικά αποτελέσματα 4 χρόνων μεγάλης Πολυκεντρικής Μελέτης μεταξύ στεφανιαίας χειρουργικής (Bypass) και της αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι), η οποία (μελέτη) καταδεικνύει την σαφή υπεροχή της Χειρουργικής έναντι της αγγειοπλαστικής σε ασθενείς με εκτεταμένη στεφανιαία νόσο.
5. Επίσης έγινε συζήτηση για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και τα προβλήματα που αναφύονται στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας.
6. Όσον αφορά στην εκπαίδευση του νέου Θωρακο- καρδιοχειρουργού στην Ελλάδα, συζητήθηκαν οι αδυναμίες για παροχή καλύτερης συνολικά εκπαίδευσης, τόσο στον τομέα της Θωρακοχειρουργικής όσο και στον τομέα της Καρδιοχειρουργικής. Αυτό έχει στενή σχέση με τον μεγάλο αριθμό των ειδικευομένων ιατρών στη χώρα μας σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που χειρουργούνται κατά έτος στο Δημόσιο τομέα, όπου γίνεται η εκπαίδευση.
7. Έγινε συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου περί ειδικοτήτων, το οποίο προβλέπεται να τροποποιήσει σημαντικά τον τρόπο χορήγησης ιατρικών ειδικοτήτων στη χώρα μας.

 

Ποιος είναι ο Χρήστος Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, έκανε την ειδικότητα του στην ίδια πόλη και την εξειδίκευση στη Γερμανία και τη Σουηδία. Μετά από σύντομα διαστήματα στην Αμερική, επανήλθε στη Θεσσαλονίκη, όπου διάγραψε μια λαμπρή καριέρα τα τελευταία 30 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τα 5 τελευταία χρόνια διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής του Πανεπιστημίου. Στο τιμόνι της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργών Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων βρίσκεται επίσης την τελευταία 5ετία. Η Εταιρία, εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των ελλήνων θωρακοχειρουργών και καρδιοχειρουργών. Κάθε δυο χρόνια διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής και κάθε χρόνο στο ενδιάμεσο διοργανώνει ένα Συμπόσιο, που αναλάμβανε να το διοργανώσει ένας καθηγητής σε μια επαρχιακή πόλη. Τα Συνέδρια γίνονται Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, ενώ τα Συμπόσια κατά κόρον στην περιφέρεια. Τα μεν Συνέδρια έχουν έναν χαρακτήρα περισσότερο επιστημονικό, με πρόσκληση και ξένων διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ στα Συμπόσια συμμετέχουν κυρίως έλληνες επιστήμονες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.