32 επιστημονες της ειδικης αγωγης απο 4 χωρες συναντωνται στην Κομοτηνη

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Language Education and speech therapy for people with special education needs” - Ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κατάρτισης «ICT- assisted diagnosis, teaching and therapy for people with Special Education Needs»

Ένα πενταήμερο πρόγραμμα κατάρτισης που απευθύνεται σε επιστήμονες και εκπαιδευτικούς που εργάζονται στον χώρο της ειδικής αγωγής πραγματοποιεί από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου στην Κομοτηνή η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 
Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά δραστηριοτήτων που θα υλοποιηθούν στις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Ιταλία, στο πλαίσιο του προγράμματος “Language Education and speech therapy for people with special education needs”, στο οποίο η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ συμμετέχει ως εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών στο κομμάτι της ειδικής εκπαίδευσης.
 
Η Ελλάδα επιλέχτηκε να ξεκινήσει τις εκδηλώσεις αυτές, με το πρόγραμμα κατάρτισης που θα λάβει χώρα στην Κομοτηνή, το διάστημα 7 έως 11 Μαρτίου, με 32 συνολικά συμμετέχοντες από το σύνολο των προαναφερθεισών χωρών. 

Ελευθερία Παπαδάκη «Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων του εκπαιδευτικού προσωπικού που εργάζεται με παιδιά με ειδικές ανάγκες» 

Όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης η κ. Ελευθερία Παπαδάκη, πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα που αφορά στις τεχνολογίες, την πληροφορία και την επικοινωνία, το τρίπτυχο, ICT και το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βελτίωση της γλωσσικής διδασκαλίας και στη λογοθεραπεία σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Ο στόχος του, όπως εξήγησε η ίδια, «είναι πιο εξειδικευμένος και αφορά κυρίως στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων στη χρήση των ΤΠΕ του εκπαιδευτικού προσωπικού που εργάζονται με παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας των εκπαιδευτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών».
 
Όπως έκανε γνωστό, οι καταρτιζόμενοι από την Ελλάδα,  είναι στο σύνολό τους επαγγελματίες του χώρου της ειδικής αγωγής, έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια, βασικό εκ των οποίων αποτελεί η γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται στο σύνολό του στα αγγλικά.  «Το πρόγραμμα αυτό εμπεριέχει συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, με συγκεκριμένους χώρους και συγκεκριμένους καταρτιζόμενους ακριβώς γιατί διοργανώνεται ως καθαρά εκπαιδευτική διαδικασία» τόνισε η κ. Παπαδάκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο μέλλον θα δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης αντίστοιχου προγράμματος, ανοιχτό στο ευρύ κοινό.
 
Η κ. Παπαδάκη εξήγησε πως βασικός στόχος του εν λόγω αλλά και αντίστοιχων προγραμμάτων – συμπράξεων είναι και η διάχυση  των αποτελεσμάτων αυτών. Το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό όπως εξήγησε καλύπτει το θεωρητικό πλαίσιο μέσα στην αίθουσα αλλά και σε πρακτικό, καθότι οι καταρτιζόμενοι θα συμμετέχουν όλοι σε βιωματικές και ομαδικές δράσεις, «που σημαίνει πως οτιδήποτε αναφέρεται στο θεωρητικό πλαίσιο θα το δουλέψουμε, πρακτικά». Εκτός αυτού οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν και  δομές ειδικής αγωγής στις περιοχές της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, ούτως ώστε να γνωρίσουν από κοντά τους χώρους και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
 
Παράλληλα με το πρόγραμμα της κατάρτισης, όπως έκανε γνωστό η κ. Παπαδάκη, στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ θα υπάρξει συνάντηση των υπευθύνων της κάθε χώρας, με σκοπό τον περαιτέρω συντονισμό και την οργάνωση των δραστηριοτήτων του προγράμματος.
 
Η ίδια χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός της υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανταλλαγής καλών πρακτικών για όλους τους εμπλεκομένους. «Ό,τι περισσότερο μάθουμε και όσα περισσότερα δούμε από άλλες χώρες είναι κέρδος για όλους μας» τόνισε και επισήμανε τα πολλαπλά παράλληλα οφέλη του προγράμματος, που έχει να κάνει με την γνωριμία των καταρτιζομένων με την Κομοτηνή, την καθημερινότητά της  και τον πολιτισμό της. 

Κάλεσμα προς τα σχολεία για την «εκμετάλλευση» των ευρωπαϊκών προγραμμάτων 

Στο πλαίσιο αυτό, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής αλλά και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ η κ. Παπαδάκη κάλεσε και το σύνολο των σχολικών μονάδων της περιοχής να «μην φοβηθούν να εμπλακούν στη διαδικασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων» καλώντας τους να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις και επισημαίνοντας ως «η  Περιφερειακή Διεύθυνση είναι ανοικτή, μπορεί να βοηθήσει σε ό,τι χρειαστούν και θεωρώ ότι μπορούν όλοι να συνεισφέρουν, ο καθένας από το δικό του πόστο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.