30 ομιλητες και 265 γιατρους απο ολη την Ελλαδα

Έφερε στην Κομοτηνή το 9ο Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας

Λίγο πριν συμπληρώσει μία δεκαετία ζωής, το Ετήσιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας, το οποίο γεννήθηκε και διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Κομοτηνή, δείχνει να έχει κερδίσει την αναγνώριση για το υψηλό επιστημονικό του επιπέδου από τον ιατρικό κόσμο της χώρας μας. Ενδεικτικό είναι ότι στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Arcadia», όπου διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο το 9ο κατά σειρά μετεκπαιδευτικό σεμινάριο, συνέρευσαν 265 γιατροί και επιστήμονες από το χώρο της υγείας, προερχόμενοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
 
Η προηγούμενη διοργάνωση είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον 215 συνέδρων, μέγεθος που επίσης κρίνεται εντυπωσιακό, ακόμα και για παρόμοια σεμινάρια, με εξειδικευμένο αντικείμενο και δύσκολη θεματολογία, που λαμβάνουν χώρα στα αστικά κέντρα. Ένα ακόμα πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες ήταν παρόντες και προσηλωμένοι στις ομιλίες, τις αναλύσεις και τις συζητήσεις.
 
Φέτος το θέμα του σεμιναρίου ήταν οι διαταραχές οξεοβασικής ισορροπίας και στα 6 θεματικά στρογγυλά τραπέζια, που περιλάμβανε, έγιναν 30 παρουσιάσεις από ισάριθμους ομιλητές. Είχε προηγηθεί το Κλινικό Φροντιστήριο από τον Διευθυντή του Νεφρολογικού Τμήματος του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, κ. Κωνσταντίνο Μαυροματίδη, που είχε θέμα την ερμηνεία των αερίων του αίματος και αποδέκτες τους νεότερους γιατρούς.

Κωνσταντίνος Μαυροματίδης «Σκοπός μου ήταν να κάνω τους ανθρώπους του χώρου μου πιο φιλικά προσκείμενους προς το αντικείμενο, ώστε να κάνουμε λιγότερα λάθη και θα σώζουμε περισσότερους»

Ο κ. Μαυροματίδης, που έχει πρωτοστατήσει στη διοργάνωση και καθιέρωση του Σεμιναρίου, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση που έχει πετύχει η πρωτοβουλία σε πανελλαδικό επίπεδο και για τη διαρκώς αυξανόμενη ανταπόκριση των συναδέλφων του. Ο στόχος της πρωτοβουλίας, όπως εξήγησε, είναι να κατανοηθούν και να αποσαφηνιστούν στον ιατρικό κόσμο τα σύνθετα, πλην όμως κρίσιμα θέματα, γύρω από τα υγρά, του ηλεκτρολύτες και την οξεοβασική ισορροπία, προκειμένου να αναβαθμιστεί και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς. «Αυτό που θα κερδίσει ο ασθενής», παρατήρησε, «είναι ότι όσο πιο πολλοί γιατροί κατανοήσουν τα θέματα των υγρών, των ηλεκτρολυτών και της οξεοβασικής ισορροπίας, τόσο λιγότερα λάθη θα γίνονται κατά τη νοσηλεία του». «Γιατί αυτό το θέμα ακουμπάει τη νοσηλεία όλων των αρρώστων», συνέχισε, «αφού όταν μπαίνει κάποιος στο ΤΕΠ και του βάζουν έναν ορό, από εκεί και πέρα αρχίζει μια διαδικασία, που υπόκειται στο πεδίο αυτών των γνώσεων. Δηλαδή ποιο υγρό θα βάλεις, σε ποια ποσότητα θα το βάλεις, με τι ροή θα πηγαίνει αυτό, τι ζημιά και τι καλό μπορεί να κάνει… Αυτά όλα περιλαμβάνονται στα υγρά και τους ηλεκτρολύτες. Επομένως, αυτός που του δίνει μια οδηγία πρέπει να ξέρει γιατί τη δίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στο 85-90% δεν ξέρει. Σκοπός μου λοιπόν ήταν να κάνω τους ανθρώπους του χώρου μου, τους νεφρολόγους και γενικά τους γιατρούς, πιο φιλικά προσκείμενους προς το αντικείμενο. Κι αυτό από ό,τι φαίνεται στην πορεία του χρόνου το κατάφερα. Οπότε ο άρρωστος θα δέχεται τις οδηγίες ενός καλύτερου γνώστη του αντικειμένου και άρα θα κάνουμε λιγότερα λάθη και θα σώζουμε περισσότερους».
 
Δεν είναι τυχαίο ότι το κατά γενική ομολογία καλύτερο νεφρολογικό σεμινάριο στη χώρα μας φιλοξενείται κάθε χρόνο στην Κομοτηνή. Αυτό αντανακλά και το κύρος του Νεφρολογικού Τμήματος του Σισμανόγλειου, που επίσης θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα, παρότι ανήκει σε νοσοκομείο επαρχιακής πόλης. Ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Μαυροματίδης, ότι το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε τη δυνατότητα χορήγησης από τον ίδιο πλήρους ειδικότητας νεφρολογίας. «Σήμερα μου ήρθε το έγγραφο, που μου επιτρέπει να δίνω πλήρη ειδικότητα νεφρολογίας», εξήγησε, «κάτι που δε γίνεται εύκολα σε πόλης της επαρχίας και επομένως καταδεικνύει την αναγνώριση από το Υπουργείο Υγείας ότι μπορούμε πράγματι κάποιον και να τον κάνουμε νεφρολόγο». «Επίσης, σαν το συγγραφικό έργο, που έχουμε σαν τμήμα και εγώ προσωπικά, δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα», παρατήρησε κλείνοντας ο διευθυντής του τμήματος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.