1ος στον διαγωνισμο Δοκιμιου του Ιδρυματος Μαριαννα Βαρδινογιαννη ο Θανασης Κιουτσουκης

Ο Κομοτηναίος μαθητής του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής έλαβε το πρώτο βραβείο

Ο Αθανάσιος Κιουτσούκης, μαθητής του 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής έλαβε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δοκιμίου, που διοργάνωσε κατά την περασμένη χρονιά το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020»,

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαρτίου διαδικτυακά, καθώς το Ίδρυμα θέλησε να συγχαρεί τους νικητές καθώς η εκδήλωση βραβεύσεων που είχε προγραμματιστεί δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δοκιμίου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία) και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και είχε ως θέμα «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 2.500 χρόνια μετά. Αποτιμούμε τα γεγονότα ως προς τη σημασία τους για τον σύγχρονο κόσμο και τον πολιτισμό». Απευθυνόταν σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ και Β’ Λυκείου και ήταν αφιερωμένος στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας και Ακαδημαϊκού, Κικής Δημουλά, που υπήρξε Μέλος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους.

Νικητές του Διαγωνισμού αναδείχθηκαν οι μαθητές:

  • Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Αθανάσιος Κιουτσούκης, 1ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής.
  • Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Νικολίτσα Καρβούνη, 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου.
  • Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ: Ελευθέριος Κόκκινος, 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης.

Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Ιδρύματος και της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν: η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Ζέττα Μακρή, και μέλη της Κριτικής Επιτροπής, ο κύριος Γεώργιος Μπαμπινιώτης -Καθηγητής Γλωσσολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πρόεδρος Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων ─ Τοσιτσείων Σχολείων) ως Πρόεδρος της Επιτροπής, η Ακαδημαϊκός Καθ. Χρύσα Μαλτέζου, ο κύριος Κωνσταντίνος Μπουραζέλης – Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κύριος Αμφιλόχιος Παπαθωμάς – Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας-Παπυρολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το δικό του ευχαριστώ για την βράβευσή του έστειλε και ο Θανάσης Κιουτσούκης,

ο οποίος στο δικό του μήνυμα θέλησε να τονίσει πως «πρέπει να πετάμε πάντα ψηλά θέτοντας υψιπετείς στόχους παρά  τα προβλήματά μας και τις δυσκολίες μας».

Αναλυτικά η ομιλία του Κομοτηναίου μαθητή έχει ως εξής:

«Ονομάζομαι Κιουτσούκης Θανάσης και είμαι μαθητής της Γ’ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Κομοτηνής. Αγαπώ την αρχαία ελληνική ιστορία και τη φιλοσοφία και ευχαριστώ την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη που μου έδωσε την ευκαιρία να εκφράσω με τη δική μου οπτική αυτήν την αγάπη γράφοντας το δοκίμιο για το συγκεκριμένο διαγωνισμό που προκήρυξε.  Αφορμή στάθηκε μια διαδικτυακή ανάρτηση τις μέρες του εγκλεισμού: “Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες”. Τις Θερμοπύλες της δημόσιας υγείας! Τιμή, σεβασμός κι ευγνωμοσύνη!  Αφορούσε βέβαια τους λειτουργούς της δημόσιας υγείας, αλλά μου έδωσε το έναυσμα να ασχοληθώ με τη σημασία της μάχης των Θερμοπυλών. Επίσης, κινητήριος δύναμη στάθηκαν και τα βραβεία του διαγωνισμού, κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο έναν άνθρωπο της ηλικίας μου. Αυτό επιβεβαίωσε και τη φράση που λέει ο Περικλής στον Επιτάφιο Λόγο του ότι: “όπου τα βραβεία της αρετής είναι τα πιο μεγάλα, εκεί συγκαταλέγονται και οι πιο γενναίοι άνδρες”.   Το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω είναι ότι κέντρο της ζωής και των δραστηριοτήτων μας πρέπει να είναι ο Άνθρωπος. Ζω σε μια επαρχιακή – ακριτική πόλη. Δεν έχω πολλές ευκαιρίες να παρακολουθήσω θεατρικές παραστάσεις, ούτε και συνέδρια φιλοσοφίας ή ιστορίας. Ξέρω όμως με κάποιο τρόπο  ότι τέχνη και πολιτισμός δεν είναι όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας αυτές τις μέρες. Η τέχνη, η ιστορία και ο πολιτισμός εκφράζουν ένα μόνο πράγμα: την πίστη στον άνθρωπο, στη λογική του ανθρώπου και στις αξίες του, τον αγώνα του ενάντια στον φόβο, στο σκοτάδι , στην άγνοια και στην προκατάληψη. Γι αυτό και σε εποχές σαν τη δική μας είναι ανάγκη να επιστρέφουμε στις Θερμοπύλες και στη Σαλαμίνα. Γιατί σε αυτούς τους τόπους υπάρχει η πίστη στον Άνθρωπο και το άπλετο ελληνικό Φως… Θα ήθελα να κλείσω το μήνυμά μου με έναν στίχο της ποιήτριας Κικής Δημουλά, στην οποία ήταν αφιερωμένος και ο διαγωνισμός.  Γράφει λοιπόν στο ποίημα με τίτλο: “Υπέρβαση”: έχω πολλές φορές ψηλά πετάξει στο βάρος μου δεμένη. Παραφράζοντας θα πω ότι πρέπει να πετάμε πάντα ψηλά θέτοντας υψιπετείς στόχους παρά  τα προβλήματά μας και τις δυσκολίες μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι για αυτήν την εμπειρία και θα ήθελα στο σημείο αυτό να απευθύνω ένα ερώτημα στην κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη: “Τι χαρακτηριστικά και πόσα  αποθέματα αγάπης πρέπει να έχει ένας σπουδαίος άνθρωπος, όπως εσείς, προκειμένου να χρησιμοποιεί τη δύναμή του για το καλό και την προσφορά στον συνάνθρωπο;”

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.