23 Αυγουστου 1999: Μπρος στην συνδεση τι ειναι το οικοσυστημα;

Δημοπρατείται το φθινόπωρο η δημιουργία Οδικού δικτύου σύνδεσης Ιμέρου – Γλυφάδας

Μπρός στην σύνδεση, τι είναι το οικοσύστημα;

Α. Γιαννακίδης «Θέλουμε το οικοσύστημα να είναι προσιτό σε κάθε κάτοικο σε κάθε τουρίστα»

Οικολογική Ομάδα Ροδόπης «από την στιγμή που θα κατασκευαστεί ο δρόμος, καταργούνται, όσα μέτρα προστασίας έχουν παρθεί»

Μέσα σε ευρύτερο σχεδιασμό την Νομαρχίας Ροδόπης που αφορούσε στις ήπιες μορφές τουρισμού εντάχθηκε η δημιουργία οδικού δικτύου για την σύνδεση του Ίμερου Γλυφάδα, ένας δρόμος, όμως που αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ των υπεύθυνων της Νομαρχίας  και εκπροσώπων οικολογικών ομάδων με αποτέλεσμα να ζητηθεί από αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια οικονομοτεχνική μελέτη και μια μελέτη σκποπιμότητας την περίοδο του 1997.

Η τεχνική μελέτη έχει ολοκληρωθεί δηλώνει ο βοηθός του Νομάρχη κ. Άρης Γιαννακίδης, εξηγώντας ότι αναμένονται το μήνα Σεπτέμβριο οι εγκρίσεις των περιβαλλοντικών ορών που θα σημάνουν και την δημοπράτηση σύνδεση αυτών των δύο περιοχών, ο κ. Γιαννακίδης την παρουσιάζει ως αίτημα των όμορων δήμων Μαρωνείας, Αιγείρου «πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός Νομός ο οποίος δεν έχει παραλιακά διασυνδεθεί», τονίζει  και εξηγεί ότι με την υλοποίηση  του έργου, αλλά και με την υλοποίηση του δρόμου Πλατανίτη – Όρια Ν. Έβρου  (υπήρξαν και εδώ εντάσεις από την Αρχαιολογία) θα επιτευχθεί πλήρη παραλιακή σύνδεση του Νομού Ροδόπης με τον Νομό Έβρου. «Θέλαμε να συγκεράσουμε και την ιδιαιτερότητα της παραλιακής διασύνδεσης, αλλά και την ανάδειξη του οικοσυστήματος»  απαντά στο ερώτημα γιατί η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θεωρείται αναγκαία, κάνοντας, παράλληλα λόγο για ανάδειξη του οικοσυστήματος  απαντά «Θέλουμε να είναι γνωστό αυτό το οικοσύστημα σε οποιοδήποτε κάτοικο της περιοχής αλά και σε οποιοδήποτε τουρίστα».

Έργα περιβάλλοντος χώρου…

Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφονται μια σειρά από έργα που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν στην διαμόρφωση κυρίως του περιβάλλοντος χώρου. Καταρχήν, η σήμανση στο πεδίο των ορίων των Ζωνών Α’ και Β’ και κατασκευή δικτύου ενημερωτικής σημασίας , η προστασία παράχθιου δάσους βόρεια γης λίμνης Ισμαρίδας, η κατασκευή τάφρου απομόνωσης περιοχής Ν.Δ της λίμνης Ισμαρίδας , η κατασκευή παρατηρητηρίων στην λίμνη Αλυκής Ιμέρου , η δημιουργία χώρων στάθμευσης στην λίμνη Ισμαρίδα και Λιμνοθάλασσα Πτέλεα , η δημιουργία νησίδας με αποκοπή του λαιμού επικοινωνίας της με την παραλιακή ζώνη της λίμνης Πτελέας η χάραξη των μονοπατιών μήκους εξυπηρέτησης  παρατηρητηρίων στην λίμνη Ισμαρίδα λιμνοθάλασσα Αλυκής Ιμέρου, στον λόφο των Αγίων Αποστόλων και στην και στην λιμνοθάλασσα Πτελέα και τέλος η κατασκευή αναψυκτηρίου στην περιοχή κοντά στο Γλυκονέρι.  «Προσπαθούμε να γνωστοποιήσουμε , να αναδείξουμε και να κάνουμε προσπελάσιμο το οικοσύστημα σε κάθε ενδιαφερόμενο, κάτι το οποίο τώρα δεν ισχύει» καταλήγει ο κ. Γιαννακίδης, γνωρίζοντας , ότι το όλο εγχείρημα έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκκρεμεί η έγκριση του Υπουργείου Γεωργίας , έγκριση την οποία θα ακολουθήσει η σύνταξη του τεχνικού δελτίου σύμφωνα με περιβαλλοντικούς όρους, με τελικό στάδιο την δημοπράτηση του έργου. «Μέσα στο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η όλη η διαδικασία»

Αντιδρούν δικαίως οι Οικολόγοι

Για αδράνεια της κρατικής μηχανής και για αγωνιώδεις προσπάθειες να απορροφηθούν κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά ταμεία κάνει λόγο η οικολογική ομάδα Ροδόπης. «Πολύ συχνά οδηγούνται σε άστοχες και πρόχειρες αποφάσεις των οποίων οι επιπτώσεις μελλοντικά μπορεί να είναι καταστροφικές». Ως τέτοια χαρακτηρίζουν την απόφαση σύνδεσης του Ιμέρου με το Φανάρι «Σύμφωνα με την χάραξη που έχει γίνει, το δεύτερο πλήγμα του  δρόμου, διέρχεται από την Α’ ζώνη προστασίας σε μήκος 4.12 χλμ» υποστηρίζουν και εξηγούν ότι  το υπάρχον νομικό πλαίσιο (ΚΥΑ’96) χαρακτηρίζει την διάνοιξη του δρόμου μέσα από την ζώνη Α’ παράνομη.  Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 2 της ΚΥΑ αναφέρει τα εξής: «Επιτρέπεται η συντήρηση των υφιστάμενων έργων υποδομής εφόσον δεν αποψιλωθούν η εκχερσωθούν νέες εκτάσεις δεν δημιουργηθούν νέες εκτάσεις δεν δημιουργηθούν νέοι άξονες προσπέλασης δεν αποτίθενται στην περιοχή προϊόντα εκσκαφών η οικοδομικά υλικά, δεν εγκαθίσταται εργοτάξιο». Έτσι, σύμφωνα με την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης για να κατασκευαστεί αυτό τμήμα του δρόμου η θα πρέπει μα καταργηθεί η ΚΥΑ να παρανομήσει το υπουργείο Γεωργίας, δίνοντας την άδεια για το συγκεκριμένο έργο. Το βέβαιο είναι ότι από την στιγμή που θα κατασκευαστεί ( νόμιμα η παράνομα ο δρόμος) ουσιαστικά καταργούνται όλα τα προστατευτικά μέτρα που έχουν παρθεί, αφού τα χωράφια θα μετατραπούν σε οικόπεδα εξοχικές κατοικίες. Έργα αναβάθμισης και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος , όπως παρατηρητήρια , κέντρο πληροφόρησης , πεζόδρομος , ποδηλατόδρομος, ενημερωτικές πινακίδες , αλλά και πρόσληψη φυλακών και ξεναγών, θα αποτελούσαν την καλύτερη λύση αφού θα μπορούσαν να προσελκύσουν επισκέπτες και να μετριάσουν τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις των διατάξεων της ΚΥΑ.

Παρ’ όλες τις ανησυχητικές αντιδράσεις των μελών της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης ο κ. Γιαννακίδης κάνει λόγο για την συνέχιση της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει στο παρελθόν και θα συνεχίσει να υπάρχει κυρίως στην διαμόρφωση των προτάσεων του Γ’ Κ.Π.Σ που θα αφορούν έργα ανάδειξης του οικοσυστήματος .

Κάλιο αργά…

Όσον αφορά, τέλος, το ιστορικό της υπόθεσης της Οικολογικής προστασίας και ανάδειξης αξίζει να σημειωθεί ότι επί είκοσι δύο χρόνια εκκρεμούσε στην χώρα μας το θέμα της προστασίας των υγροτόπων Δ. Νέστου , Π. Λάγους – Βιστωνίδας  και Λίμνης Ισμαρίδας , οι οποίες από το 1974 αναγνωρίστηκαν ως διεθνούς σημασίας υγροβιότοποι σύμφωνα με την σύμβαση Ραμσάρ, την Κοινοτική Οδηγία 79/409 την 92/43/ΕΟΚ (Natura 2000). Πριν από τρία περίπου χρόνια στις 16/9/96 με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 854/16-9-96) χαρακτηρίστηκε η συνολική περιοχή των παραπάνω υγροτόπων Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αυτή ήταν και η καθυστερημένη απάντηση της χώρας μας στην υποχρέωση της να λάβει μέτρα προστασίας για τους υγροτόπους αυτούς, σύμφωνα με  τις διεθνείς συμβάσεις και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μια απάντηση  που  η δημοπράτηση του έργου σύνδεσης για την δημιουργία `Οδικού δικτύου Ιμέρου-Γλυφάδα, απ΄ ότι φαίνεται, (είναι θέμα χρόνου), της προσδίδει διττό χαρακτήρα.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.