22 Οκτωβριου 2011:Ενδυναμωση της συνεργασιας μεταξυ δημου Κομοτηνης και Ελληνικου Ανοιχτου Πανεπιστημιου

Εγκαθίσταται προσεχώς η δομή «Πύλη-πόλος» στην Κομοτηνή

Στο πλαίσιο της παρουσίας τους στην Κομοτηνή για την συμμετοχή στην σύνοδο των Πρυτάνεων, που λαμβάνει χώρα στην πόλη μας ο πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, κ. Χάρης Κοκκώσης, ο αντιπρόεδρος, κ. Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος και ο γ.γ. του ιδρύματος, κ. Χαράλαμπος Ροδόπουλος , επισκέφτηκαν χθες τον Δήμαρχο  Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, με τον οποίο συζήτησαν την προοπτική ενδυνάμωσης της μέχρι σήμερα καλής συνεργασίας των δύο φορέων. Θυμίζουμε ότι η Κομοτηνή αποτελεί ήδη ένα από τα 9 περιφερειακά του ΕΑΠ σε όλη την Ελλάδα, όπου οι φοιτητές του από την ευρύτερη περιφέρεια απολαμβάνουν υπηρεσίες του και δίνουν τις εξετάσεις τους. Η διοίκηση του ΕΑΠ  πλέον «τρέχει» την δημιουργία μιας νέας  δομής που φέρει την ονομασία «πύλη-πόλος», και περιλαμβάνει καινοτόμες δράσεις που αποσκοπούν αφενός μεν στην βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών, που προσφέρει το Ίδρυμα στους φοιτητές του, κι αφετέρου δε το «άνοιγμα» και την προσφορά του στις τοπικές κοινωνίες.

Ένα από τα 9 Περιφερειακά  κέντρα  του ΕΑΠ η Κομοτηνή

Θυμίζουμε ότι το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα φιλοξενεί 33.000 φοιτητές και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για φοιτητές από κάθε άκρη της χώρα και, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι και έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν εξ αποστάσεως. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έχει 6 προπτυχιακά και 26 μεταπτυχιακά προγράμματα, τα πιο ισχυρά εκ των οποίων θεωρούνται οι «Σπουδές  στον Ελληνικό Πολιτισμό», οι «Σπουδές στον ευρωπαϊκό πολιτισμό η «Διοίκηση Επιχειρήσεων» κ.α. Σε κάθε περιφερειακό κέντρο οι φοιτητές από την ευρύτερη περιφέρεια έχουν την ευχέρεια να συναντιούνται με τους καθηγητές τους, για να έχουν την απαιτούμενη συστηματική παρακολούθηση και υποστήριξη, αλλά και για να δώσουν τις εξετάσεις τους.

 

Δράσεις διττού περιεχομένου απευθυνόμενες προς φοιτητές και προς την τοπική κοινωνία

Σε ότι αφορά την δομή «πύλη-πόλος», που ήδη ξεκίνησε πιλοτικά στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπως εξήγησε ο πρόεδρος, κ. Κοκκώσης, περιλαμβάνει δράσεις διττού περιεχομένου που απευθύνονται στους φοιτητές , αλλά και στην τοπική κοινωνία. «Είναι μια «πύλη» των φοιτητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου προς την γνώση», σημείωσε , «όπου αναβαθμίζουμε τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες , που τους παρέχονται ώστε να μπορούν δηλαδή να κάνουν τηλεδιάσκεψη με ένα άλλο περιφερειακό κέντρο, να μπορούν να έχουν την άμεση πρόσβαση στους τόμους και στο εκπαιδευτικό υλικό του ανοιχτού πανεπιστημίου κ.α.». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι αν κάποιος από τους φοιτητές δεν διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή,  έχει την δυνατότητα πλέον να ενημερώνεται από ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για τις εργασίες, που κάνει και για άλλες ανάγκες της φοίτησης του. Από την άλλη μεριά το δεύτερο σκέλος της ονομασίας της δομής, η λέξη «πόλος», έρχεται να καταδείξει την πρόθεση του ΕΑΠ να δημιουργήσει έναν πόλο ενδιαφέροντος για την τοπική κοινωνία.

Γιώργος Πετρίδης: «Φαίνεται πως εδώ υπάρχει μια προφανής προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία»

Από την μεριά του ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Πετρίδης, αφού εξέφρασε την χαρά του για την συνέχιση και την ενίσχυση της συνεργασίας του δήμου με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, εκτίμησε ότι αυτή είναι προϊόν της επιτυχημένης προσπάθειας του δήμου να πείσει το Δ.Σ. του ΕΑΠ, ότι έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει και να υποστηρίξει ακόμη μεγαλύτερες, πολύπλοκες, καινοτόμες δομές από αυτήν». Σε ότι αφορά συγκεκριμένα την «πύλη-πόλος», χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επιγενόμενη εγκατάσταση της στην Κομοτηνή, γιατί όπως διευκρίνισε, «όχι επειδή έρχεται στην πόλη μας μια ακόμη δομή και κερδίζουμε έναν ακόμα πόντο σε αυτό το ενδοπεριφερειακό παιχνίδι, που έχει να κάνει με την προσέλκυση σημαντικών δομών σε κάθε πόλη η σε κάθε δήμο, αλλά κυρίως επειδή φαίνεται πως εδώ υπάρχει μια προφανής προστιθέμενη αξία για την τοπική κοινωνία». Εν αναμονή της κατάρτισης ενός μνημονίου συνεργασίας με το ΕΑΠ, ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει ο δήμος τα όσα συμφωνηθούν για την υλοποίηση της δημιουργίας της «πύλης- πόλος» στην Κομοτηνής.

Βάσει αυτού η «πύλη – πόλος» πρόκειται να παρέχει στην τοπική κοινωνία πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα από γνώσεις, αλλά και να υλοποιήσει μια σειρά δράσεων, όπως ανοιχτά σεμινάρια, διαλέξεις και συναντήσεις, με αντικείμενο επίκαιρα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Όπως σημείωσε ο κ. Κοκκώσης «από τη στιγμή που έχουμε διδάσκοντες και μια πρώτη ομάδα φοιτητών μας, μπορούμε γύρω τους να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για κατοίκους της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μας, να μπουν σε μια βιβλιοθήκη, να παρακολουθήσουν μια διάλεξη, να έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικές υπηρεσίες

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.