Terra Incognita η ποιητικη και λογοτεχνικη παραγωγη της ελληνικης διασπορας

Η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας των ΔΠΘ και Πανεπιστημίου του Σικάγο Ζωή Γαβριηλίδου με αφορμή τη φετινή θεματική της 7ης Ποιητικής Ισημερίας που διοργανώνεται σήμερα

Αφιερωμένη στην ποιητική «παραγωγή» της ελληνικής διασποράς, που ναι μεν είναι πλούσια αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και πεδίο ανεξερεύνητο, είναι αφιερωμένη η 7η Ποιητική Ισημερία που διοργανώνεται σήμερα διαδικτυακά, από το Εργαστήριο Γλωσσολογίας «+Μόρφωση» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε σύμπραξη φέτος με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Η φετινή θεματική δεν είναι διόλου τυχαία, δεδομένης και της διοργανωτικής συνεργασίας ΔΠΘ και Πανεπιστημίου του Σικάγο. Διόλου τυχαία όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 20 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του ΤΕΦ κ. Ζωή Γαβριηλίδου και δεδομένης του «μυστηρίου» που συνεπάγεται με το ανεξερεύνητο των ποιητών της διασποράς.

Η ιδέα προέκυψε όπως τόνισε με την ανακάλυψη της πολύ ενδιαφέρουσας ποιητικής συλλογής υπό τον τίτλο “Pomegranate seeds”, ελληνιστί «Οι σπόροι του Ροδιού» που περιλαμβάνει 43 ποιήματα Ελληνοαμερικάνων που διαβιούν στην Αμερική. Η «ανακάλυψη» αυτή και η παραδοχή της ελάχιστης γνώσης, εγχώρια, που υπάρχει για την λογοτεχνική και ποιητική παράδοση της διασποράς, αποτέλεσαν την αφορμή και τελικά και την αιτία της επιλογής της εν λόγω θεματικής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όπως έκανε γνωστό η ίδια αναμένεται να ακουστούν ποιήματα από δημιουργούς όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων και δύο μαθητών ενός σχολείου από την Στουτγάρδη που ζήτησαν την συμμετοχή τους που έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αλλά και ώριμων και κατασταλαγμένων ποιητών, όπως ο Άγγελος Άκης.

Μια εκδήλωση αφορμή για την συλλογή των ελληνικών ποιητικών φωνών της διασποράς

Βασική άλλωστε επιδίωξη των διοργανωτών είναι η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει «βήμα ώστε να ακουστούν όλες αυτές οι διαφορετικές φωνές και αυτό να καταστεί θεσμός, ήτοι να δοθεί η δυνατότητα να συλλέξουμε τέτοια ποιήματα, να γίνουν ποιητικές συλλογές που καταγράφουν και τεκμηριώνουν την παρουσία των ελληνικών ποιητικών φωνών στη διασπορά».

Ανάμεσα σε αυτά που θα ακουστούν εμπεριέχονται και δημοτικά τραγούδια της ξενιτιάς, θεματική, που, όπως έσπευσε η ίδια να επισημάνει, είναι χαρακτηριστική των θεματικών που επιλέγονται από τους ποιητές της διασποράς.

«Αχαρτογράφητα» τα Κέντρα Ελληνικών Σπουδών σε όλον τον κόσμο

Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο η «παραγωγή» αυτή να αποτελέσει «προϊόν» έρευνας σε μεταπτυχιακό ή ακόμα και σε διδακτορικό επίπεδο η ίδια αποκρίθηκε θετικά, τονίζοντας ωστόσο πως αυτό θα έπρεπε να αποτελεί κατ’ εξοχήν έργο των διαφορετικών κέντρων ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο. «Εμπόδιο» στη συγκεκριμένη περίπτωση στέκεται το γεγονός ότι υπάρχει άγνοια σε σχέση με τον ακριβή αριθμό αυτών αλλά και την τοποθεσία τους, δεδομένου ότι αρμόδια για τη «χαρτογράφηση» του πεδίου αυτού είναι τρία διαφορετικά Ελληνικά Υπουργεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Ένα τέτοιο δίκτυο όλων των κέντρων ελληνικών σπουδών που θα μπορούν με συντονισμένες προσπάθειες και συμπληρωματικά το ένα με το άλλο, να προσφέρουν  την συνδρομή τους ακριβώς στην ανάδειξη τέτοιων ερευνητικών ζητημάτων θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμο» τόνισε η κ.Γαβριηλίδου υπογραμμίζοντας την ανάγκη εκκίνησης έστω της προσπάθειας αυτής. Ίσως η έναρξη της διαβούλευσης από πλευράς της κυβέρνησης του προγράμματος για την διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη διασπορά αποτελέσει όπως τόνισε μια καλή ευκαιρία, για να καταλήξει επισημαίνοντας την αποτελεσματικότητα αυτού και ως «τον καλύτερο τρόπο ήπιας διπλωματίας για τη χώρα μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.