21 Οκτωβριου 1999: Οι δρομοι της αναπτυξης –δρομοι διαλογου

Με θέμα την αναπτυξιακή πολιτική της Θράκης στο γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της ημερίδας «Ελλάς- Βαλκάνια – Παρευξενίες  χώρες. Οι δρόμοι της Ανάπτυξης». Έτσι σε ένα πάνελ αποτελούμενο από εκπροσώπους των κομμάτων  στην πλειοψηφία τους και με προεδρεύων τον διευθυντή της ΕΡΑ, τον κ. Γιάννη Τζανετάκο, αναλύθηκε το γενικό σκηνικό της περιοχής, κατατέθηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις των κομμάτων χωρίς να λείψουν και οι υψηλοί τόνοι της αντιπολίτευσης.

Με την θέση ότι η διεθνής εξέλιξη άλλαξε και τον ρόλο της Θράκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι το δημογραφικό ζήτημα» ανέφερε εξηγώντας ότι ενώ ο μέσος όρος της εθνικής αύξησης του γενικού πληθυσμού είναι 0,82% η Θράκη είναι εκείνη η περιοχή η οποία παρουσιάζει μείωση. «Αν ακολουθούσε τους εθνικούς όρους αύξησης θα έπρεπε να είχε 530 χιλιάδες πληθυσμό κι όχι 338 χιλιάδες». Ως αιτία αναφέρθηκε η μετανάστευση και η αστυφιλία, αλλά και ως αίτιο της μετανάστευσης η ανεργία και η ποιότητα ζωής. Η αναποτελεσματική διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων , η κατάργηση του αναπτυξιακού νόμου («η πολιτεία επικαλείται τη δική της ανικανότητα να κοντρολάρει την σωστή εφαρμογή των κινήτρω») από την ελληνική πολιτεία είναι σύμφωνα με τον κύριο Στυλιανίδη κάποιοι από εκείνους τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν την περιοχή στον μαρασμό, ωστόσο, όπως σωστά τόνισε «υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης» η οποία θα υλοποιηθεί μέσα από την πραγματοποίηση μιας σειράς προτάσεων, όπως να αποκατασταθούν τα πρόσθετα κίνητρα και μα προβληθούν στο εξωτερικό. Να εξελιχθεί το Δημοκρίτειο να διευρυνθεί και να μετεξελιχθεί σε διαβαλκανικό κέντρο αλλά και να δοθεί η δέουσα σημασία στην οικολογική διάσταση της ανάπτυξης της περιοχής. «Στόχος θα είναι να παρουσιαστεί η Θράκη ως ένα πρότυπο αναπτυξιακό μοντέλο, αλλά και ένα μοντέλο πρότυπης ανοιχτής κοινωνίας η οποία θα  σέβεται τους ανθρώπους της «. Ως απαραίτητη προϋπόθεση όλων αυτών αναφερθεί η συμμετοχή της Θράκης στα κέντρα της εξουσίας μπορεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ να υπάρχει η αναγκαία βούληση από την πλευρά της πολιτείας για την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, ωστόσο , δεν συνοδεύεται με τα αναγκαία αποτελέσματα.

«Υπάρχει ανάγκη ενός συνολικού και έγκυρου σχεδιασμού» τόνισε ο κ. Δέλκος , για να αναφερθεί στην συνέχεια σε τέσσερις κατηγορίες προβλημάτων. «Θεωρούμε αναγκαία την υλοποίηση προγραμμάτων ταχύρυθμης ανάπτυξης για να είναι όσον το δυνατόν συντομότερο το μεταβατικό στάδιο» δήλωσε εν πρώτοις, προτείνοντας, ταυτοχρόνως, να γίνει μεγαλύτερη κατανομή πόρων η πολιτική απέναντι στις μειονότητες είναι ένα άλλο σημείο στο οποίο μπορεί η περιοχή να διαδραματίσει το δικό της ρόλο ευρύτερο, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη αυτό που ονομάζουν γέφυρες φιλίας. Τέλος ως έναν άλλο τρόπο να εισέλθει η περιοχή στην οικονομία ανέφερε την περιβαλλοντική πρόνοια και τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό «Υπάρχουν και οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες να ξεπεραστούν οι δυσκολίες», κατέληξε.

Την γλώσσα του κόμματος χρησιμοποίησε το μέλος  της κεντρικής επιτροπής του Κ.Κ.Ε.               κ. Δημήτρης Κρέωνας, τονίζοντας αρχικώς, ότι «Με ειρηνικά η στρατιωτικά μέσα τα οποία εναλλάσσονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προωθούν την διανομή και αναδιανομή των αγορών των στα Βαλκάνια. Ο πόλεμος αυτός αποτέλεσε την πιο ολοκληρωμένη εφαρμογή του νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ». Εκείνο το οποίο τόνισε ο κ.Κρεωνάς ήταν η ανησυχία του Κ.Κ.Ε. ιδιαίτερα από την προώθηση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Θα συνοδευτεί από μεγαλύτερη συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων για όλους τους λαούς.

Η ΑΜΘ σαν αναπόσπαστο τμήμα Ελληνικής επικράτειας υφίσταται της επιδράσεις της πολιτικής που ασκείται στην χώρα μας και η οποία επιδίωκε μέσα στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών μεγαλύτερα κέρδη για την ελληνική ολιγαρχία. Με βάση τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις μας η θέση των εργαζομένων έχει επιδεινωθεί». Όσον αυτό αφορά την πρόταση τους, αυτή σύμφωνα με το κ. Κρεωνά  επιδιώκει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας και της περιοχής. Πλούσιος ορυκτός πλούτος γεωργικές εκτάσεις, αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. « οι πολιτικές των επιχορηγήσεων είναι πολιτικές υφάρπαγης ψήφων» τόνισε στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ κ. Νίκος Ιωαννίδης για να ζητήσει στην συνέχεια ο επαναπροσδιορισμό ευθυνών «Πότε υπήρξε πολιτική για την Θράκη;» αναρωτήθηκε για να προσθέσει «Τον Σημίτη τον ενδιαφέρει να ξέρεις που βρίσκεται η ΟΝΕ και όχι η Θράκη. Συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θράκης δεν υπάρχει». Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη δεν υπήρχε και δεν υπάρχει βαλκανική πολιτική στην κυβέρνηση για να καταλήξει «Δεν μπορεί  να υπάρξει βαλκανική πολιτική αν μείνει απέξω από την Ρωσία».

Στον ημερήσιο περιφερειακό τύπο, τέλος και στην συμβολή του στην οικονομική και πολιτιστική περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας αναφέρθηκε ο διευθυντής του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων κ. Αντώνης Σκαμνάκης . «Οι νόμοι δεν αρκούν για να περιορίσουν τις ασύδοτες τάσεις συγκέντρωσης εάν δεν προβλεφθούν παράλληλες μορφές ενίσχυσης θεσμών οικονομικής αποκέντρωσης, οι οποίοι θα είναι βιώσιμοι και θα διασφαλίζουν την δημοκρατική λειτουργία της αγοράς τον πλουραλισμό στην κοινωνία και τον κοινωνικό έλεγχο στο παραγόμενο πολιτικό προϊόν». Ετσι σύμφωνα με τον κ. Σκαμνάκη  οικονομικά ανεξάρτητες τοπικές εφημερίδες και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης αποτελούν εγγύηση για μια τέτοια λειτουργία, η οποία θα διασφαλίζει με την σειρά της την αρχή της «Ελευθερίας του Τύπου». Οι κοινές διακρατικές ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές, οι ειδικές σελίδες και τα ένθετα για τις μειονότητες, οι ανταλλαγές δημοσιογράφων οι κοινές συναντήσεις εκδοτών, τα βαλκανικά σεμινάρια με θέματα επικαιρότητας, οι αδελφοποιήσεις εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και τέλος η ίδρυση και η λειτουργία διαπεριφερειακών κέντρων και Ινστιτούτων τύπου είναι μια σειρά από ενέργειες η υλοποίηση των οποίων θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση στην ανάπτυξη, στις συνεργασίες των λαών.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.