20 Σεπτεμβριου 2011:Επισκεψεις Γιωργου Πεταλωτη στο Παλιο Δικαστικο Μεγαρο και στη Στρατολογικη Υπηρεσια ΑΜ-Θ

  • Επισκέψεις Γιώργου Πεταλωτή στο Παλιό Δικαστικό Μέγαρο και στη Στρατολογική Υπηρεσία ΑΜ-Θ
  • Για μουσείο δικαιοσύνης προορίζεται το Παλιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής
  • Τροχοπέδη στις διαδικασίες ο χαρακτηρισμός του ως διατηρητέο κτίριο

Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησε χθες στην Κομοτηνή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Πεταλωτής. Συνοδευόμενος από τον κ. Αργύρη Μπούμα της «θέμιδος» και από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κ. Γιώργο Κιμπαρίδη, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του παλιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, συζητώντας με τους συνομιλητές του την ανάγκη επίσπευσης της αποκατάστασής του κτιρίου. Δεύτερος σταθμός του ήταν τα γραφεία της στρατολογικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου μαζί με τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη ενημερώθηκαν εκτενώς από τα στελέχη της Υπηρεσίας για τη λειτουργία των νέων γραφείων. Τέλος επισκέφτηκε το ΙΕΚ Κομοτηνής, όπου ενημερώθηκε από την διευθύντρια του κ. Σταθόπουλου για τη λειτουργία του και τις νέες ειδικότητες, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Γιώργος Κελεσίδης.

Γιώργος Πεταλωτής

«Υπάρχει η πολιτική απόφαση να ολοκληρωθεί η επισκευή»

Κατά την επίσκεψή του στο παλιό δικαστικό μέγαρο τόνισε στις δηλώσεις του την ιστορική αξία του κτιρίου για την περιοχή αφού όπως είπε «είναι ταυτισμένο με την περιοχή και με την ιστορία της χώρας μας, μιας και φιλοξενούσε και την πρώτη διοίκηση της ελεύθερης Θράκης». Το κτίριο όμως από το 2004 βρίσκεται ανενεργό και χρήζει επισκευών προκειμένου να δοθεί σε χρήση για οποιοδήποτε σκοπό. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, δημιουργεί τυπικές δυσκολίες για την αποκατάσταση του. Όπως τόνισε όμως ο κ. Πεταλωτής, υπάρχει η πολιτική απόφαση να ολοκληρωθεί η επισκευή του, με τα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται, λόγω της ιδιότητας του ως διατηρητέου κτιρίου». «θα πρέπει να δούμε άμεσα», συνέχισε , τη λειτουργία που θα έχει από εδώ και πέρα . Εκεί που προσανατολιζόμαστε και είναι μια πρώτη σκέψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι , πέρα από τη στέγαση κάποιων γραφείων του Εφετείου Θράκης, να αποτελέσει, και λόγω της ιστορικής αξίας, ένα μουσείο δικαιοσύνης, που δεν υπάρχει στη χώρα μας. Θα είναι δυνατόν να συγκεντρωθεί ένα αρχειακό υλικό, για να αποκτήσει την αξία, που πρέπει να έχει ένα τέτοιο δικαστικό μέγαρο». Επίσης ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να καταστήσει το χώρο επισκέψιμο στους πολίτες να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία

Ως προς το οικονομικό κομμάτι ο κ. Πεταλωτής εκτίμησε ότι οι ανάγκες των επισκευών μπορούν να καλυφθούν από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης , αλλά και από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων. Να σημειωθεί επίσης υπάρχει απόφαση ώστε η «Θεμίς Κατασκευαστική» να συγχωνευτεί με άλλες κατασκευαστικές δομές του Δημοσίου αλλά σύμφωνα με το κ. Πεταλωτή «οι συγχωνεύσεις θα προσφέρουν μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ταυτόχρονα με μια κλίμακα οικονομίας που πραγματικά θα θεραπεύει το δημόσιο συμφέρον».

Αργύρης Μπούμας

Ασάφεια ως προς το χρονοδιάγραμμα επισκευής, λόγω των πολύπλοκων διαδικασιών

Από την μεριά του, ο κ. Αργύρης Μπούμας προϊστάμενος του γραφείου «Θέμις Κατασκευαστική» Βορείου Ελλάδος, τόνισε ότι έχει γνώση των χαρακτηριστικών του κτιρίου από τότε που έγινε η μετακόμιση των δικαστηρίων στο νέο κτίριο και εξέφρασε την πίστη ότι δεδομένου πως υπάρχει πολιτική βούληση και απόφαση το κτίριο θα αποδοθεί στους πολίτες και στο δικαστικό σώμα. Σε ότι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα , που απαιτείται για την ολοκλήρωση  των επισκευών, ο κ. Μπούμπας δεν έθεσε σαφή χρονικό σημείο για το λόγο ότι πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, που απαιτείται πολύπλοκες διαδικασίες

Στην Κομοτηνή η Στρατολογική Υπηρεσία ΑΜ-Θ

Από τα ΚΕΠ η εξυπηρέτηση των πολιτών στις άλλες περιφερειακές ενότητες

Στις εγκαταστάσεις της Στρατολογικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ, όπου συγχωνεύτηκαν τα στρατολογικά γραφεία των 5 περιφερειακών ενοτήτων, ο κ. Πεταλωτής, μαζί με το δήμαρχο κ. Πετρίδη και τον ταξίαρχο Αθανάσιο Ζάχο είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το προσωπικό αλλά και από το διευθυντή υπηρεσία ,αντισυνταγματάρχη κ. Παναγιώτη Δαχτυλούδη, για την πρώτη μέρα λειτουργίας της υπηρεσίας. Η νέα στρατολογική υπηρεσία θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους του πολίτες της περιφέρειας ΑΜ-Θ χωρίς όμως να καλούνται να έρχονται από άλλες πόλεις στην Κομοτηνή , αλλά μέσω των ΚΕΠ των πόλεων τους. Ικανοποίηση εκφράστηκε από τον κ. Δαχτυλούδη για την υλικοτεχνική υποδομή της υπηρεσίας, σημειώνοντας όμως ότι εκκρεμούν κάποιες λεπτομέρειες, που αφορούν το στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο ανέρχεται στα 24 άτομα

Γιώργος Πεταλωτής

«Άψογη η λειτουργία της Στρατολογικής Υπηρεσίας, με νέους εκπαιδευμένους ανθρώπους και ικανούς να φέρουν σε πέρας τις στρατολογικές ανάγκες της χώρας»

Στις δηλώσεις του ο κ. Πεταλωτής στάθηκε στην δυνατότητα εξυπηρέτησης πολιτών μέσω ΚΕΠ , ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Δήμο Κομοτηνής, αλλά και το σώμα των Ελλήνων Προσκόπων , που ουσιαστικά παραχώρησε τη χρήση του κτιρίου. Στις διαπιστώσεις του για τη λειτουργία της υπηρεσίας εκτίμησε ότι αυτή είναι άψογη, με νέους εκπαιδευμένους ανθρώπους και ικανούς να φέρουν σε πέρας τις στρατολογικές ανάγκες της χώρας. « Η περιφερειακότητα είναι μια κατάσταση την οποία θα βιώσουμε και σε άλλους χώρους του Ελληνικού Δημοσίου» κατέληξε , «γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με διασπαρμένες υπηρεσίες, όπως γίνονταν στο παρελθόν. Ειδικά με την στρατολογία, όπου υπάρχει μια δικτύωση σε όλους τους τομείς της Άμυνας, πιστεύουμε ότι ο πολίτης θα εξυπηρετείται καλύτερα».

Γιώργος Πετρίδης

Καλωσόρισμα στο προσωπικό, αισιοδοξία για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Ο κ. Πετρίδης από τη μεριά του χαρακτήρισε καθοριστική και τη συμβολή του Υφυπουργού Δικαιοσύνης στην έκβαση αυτής της υπόθεσης και υπογράμμισε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δημοτών όλων των υπολοίπων πόλεων, αφού θα γίνεται ηλεκτρονικά. Όπως σχολίασε «παρόλο που η διαφορετικότητα κατακτάται μέρα με τη μέρα στον τόπο μας –και σε αυτό συμβάλει φυσικά και ο Καλλικράτης –ήταν λογικό στην προοπτική της λειτουργίας μιας μόνο στρατολογικής υπηρεσίας στην περιφέρεια μας να θέλουν όλες οι πόλεις να είναι έδρα της».

Τέλος δεν παρέλειψε να καλωσορίσει τα στελέχη του Στρατού, που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν με αυτήν την ενοποίηση και να έρθουν στην Κομοτηνή. «Μπορεί να μην έρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές», σημείωσε «αλλά η Κομοτηνή περιμένει αυτούς και τις οικογένειες τους να εγκατασταθούν εδώ, εφόσον το επιλέξουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.