17 Νοεμβριου 2001:«Το Ρυμοτομικο σχεδιο του ’33 εξεφρασε και καποιες πολιτικες η κοινωνικες αντιληψεις»

Συνέντευξη με τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργου Πετρίδη

Το σημερινό ένθετο του ΠτΘ στην τουρκική γλώσσα φιλοξενεί συνέντευξη του Αντιδημάρχου Κομοτηνής, κ. Γιώργου Πετρίδη με θέματα που αφορούν τον πλυθυσμ’ο εν συνόλω. Με αφετηρία τις διανοίξεις που έγιναν την τελευταία πενταετία- τέσσερα χιλιόμετρα συνολικά ανοίγει ένας διάλογος επί χάρτου για την λογική του παραλόγου που διέπει την πόλη, το ρυμοτομικό σχέδιο «που κουβαλάμε» από το1933 και ποιες πολιτικές «δεσμεύσεις» το χαρακτηρίζουν, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που εκπονείται και πώς επηρεάζει του συντελεστές δόμησης.

Ο κ. Πετρίδης δίνει πληροφορίες για τις διανοίξεις που σύντομα θα ξεκινήσουν (Σοφούλη, Εγνατίας) για τις αλλαγές που θα επιφέρει το URBAN, αλλά και για την ίδρυση του πρώτου πολυπολιτισμικού παιδικού σταθμού, πίσω από το Κολυμβητήριο.

ΠτΘ: Το θέμα των διανοίξεων είναι σημαντικό για την Κομοτηνή που παρουσιάζει μια άναρχη δόμηση. Ποιες διανοίξεις, σε ποιες περιοχές και με ποια λογική έγιναν τα τελευταία χρόνια;

Γ.Π.: Οι ανάγκες σε διανοίξεις στην πόλη είναι τεράστιες. Η Κομοτηνή έχει ένα ρυμοτομικό σχέδιο το οποίο συντάχθηκε και εγκρίθηκε το 1933. Από τότε ισχύει το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης με κάποιες τροποποιήσεις που έγιναν κατά καιρούς. Οι απαιτήσεις και ο πολεοδομικός σχεδιασμός της πόλης το 1933 ήταν εντελώς διαφορετικές. Γι αυτό το λόγο ο Δήμος προχωράει στην εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου, το οποίο ο κόσμος έχει συνδέσει με την επέκταση της πόλης. Το Γ.-Π.Σ. και η πολεοδομική μελέτη που θα ακολουθήσει της αναθεώρησης του σχεδίου της πόλης στοχεύουν στο να εξορθολογήσουν το ρυμοτομικό σχέδιο κατά συνέπεια τις λειτουργίες της πόλης μας.

Οι διανοίξεις που έγινα την τελευταία πενταετία αφορούν ένα συνολικό μήκος δρόμων περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων και περίπου τρισίμισυ χιλιομέτρων στην τετραετία που πέρασε. Μέσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και διαπλατύνσεις δρόμων, οι οποίοι οριστικοποιήθηκαν στο οριστικό τους πλάτος. Η διασπορά αυτών των δρόμων αφορά σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Τα τελευταία δύο χρόνια η δημοτική αρχή προχωράει σε διανοίξεις βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού, που έχει να κάνει με τις κατευθύνσεις του Γ.Π.Σ. αλλά και τις προβλέψεις της ΔΕΥΑΚ σε σχέση με τα έργα υποδομής που θέλει να πραγματοποιήσει. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να συνδέσουμε δύο βασικούς τομείς της ΔΕΥΑΚ με ύδρευση και αποχέτευση , όταν ο δρόμος που μεσολαβεί ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τομείς είναι κλειστός.

Η δημοτική αρχή έχει δεχτεί κατηγορίες για τον σχεδιασμό, ότι το κάνει για να βολέψει ημετέρους, άνομα συμφέροντα. Όσο βρίσκομαι σε αυτή την θέση – και το προηγούμενο βέβαια διάστημα, γιατί οι ίδιοι άνθρωποι διαχειρίζονται αυτά τα πράγματα και πριν και τώρα δεν έγινε καμιά επιλογή με βάση σκοπιμότητες. Είμαστε στην διάθεση του οποιουδήποτε να συζητήσουμε αναλυτικά, γιατί ανοίξαμε τον έναν η τον άλλον δρόμο.

Για Παράδειγμα ο άμμεσος σχεδιασμός του Δήμου στους επόμενους μήνες για τις διανοίξεις είναι η οδός Σοφούλη, ο δρόμος που περνάει ανάμεσα από το REX, το εργατικό κέντρο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο, η ανάμεσα από την εκκλησία Παναγία και το Βυζαντινό τείχος. Ξεκινάει λοιπόν από εκεί, συνεχίζει και τέμνει την οδό Εγνατίας. Τα 220 εκατομμύρια δραχμές των αποζημιώσεων κατατίθενται μέσα το έτος και μέσα στην καινούργια χρονιά ξεκινάει η διαδικασία διάνοιξης του.

Ένας πολύς βασικός άξονας τον οποίο θα προωθήσουμε προς διάνοιξη , είναι η οδός Εγνατίας από την Λεωφόρο Ηρώων μέχρι την κατάληξη της στην παλιά Καθαριότητα του Δήμου (η σημερινή ΥΕΒ ). Όλοι οι πολίτες της Κομοτηνής, ειδικά οι κάτοικοι της βόρειας περιοχής, αντιλαμβάνονται ποια είναι η μεγάλη σημασία αυτού του δρόμου. Η αποκατάσταση του δρόμου αυτού στην παραδοσιακή του μορφή με κυβόλιθο, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα URBAN. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που σχετίζεται με το έργο της ΔΕΥΑΚ, με τις κυκλοφοριακές ανάγκες του Δήμου, όπως αυτές καταδείχτηκαν με την πρόσφατη κυκλοφοριακή μελέτη και με την λογική του URBAN.

ΠτΘ: Η βόρεια πλευρά της πόλης παρουσιάζει πολλά προβλήματα στην χάραξή της. Τι επεμβάσεις έχουν γίνει και τι παρεμβάσεις δρομολογούνται, προκειμένου για την ανακούφιση των κατοικιών και την διευκόλυνση των διερχομένων;

Γ.Π.: Εκτός από τις τεχνικές και τις πολεοδομικές αντιλήψεις που εξέφρασε το ρυμοτομικό σχέδιο του ΄33, εξέφρασε και κάποιες πολιτικές η κοινωνικές αντιλήψεις της περιοχής δεν πρέπει να κρύψω ότι το σχέδιο που ισχύει σήμερα στην Κομοτηνή Ρυμοτομεί όλα τα τεμένη της πόλης. Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα αλλά αυτό είναι τρανταχτό και κάνει κατανοητή τη λογική του σχεδίου που συντάχθηκε το 1933. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν ο δήμος η οποιαδήποτε διοίκηση επιχειρήσει να κατεδαφίσει τα τεμένη της πόλης, για να εφαρμόσει το ρυμοτομικό σχέδιο. Ακόμη και γι αυτούς, οι οποίοι θα σκεφτόντουσαν ενδεχομένως κάθετα και θα προσπαθούσαν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο, θα ήταν ανεφάρμοστο , πόσο μάλλον για εμάς που διαθέτουμε μια αποδεδειγμένα αυξημένη ευαισθησία απέναντι σε όλη  την κοινωνία της πόλης μας και λαμβάνουμε υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, όπως και της κάθε κοινωνικής ομάδας.

ΠτΘ: εφόσον το URBAN στοχεύει στην ανακούφιση των πληθυσμιακών ομάδων  που μειονεκτούν, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης και κυρίως των κοινωνικών συνθηκών θα ήταν αντικρουόμενο οι όποιες παρεμβάσεις να δημιουργήσουν πρόβλημα σ’ αυτούς τους κατοίκους.

Γ.Π.: Έτσι έχουν τα πράγματα. Η πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης του σχεδίου η οποία θα ακολουθήσει την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού στοιχείου , έχει ως αντικείμενο και την αναθεώρηση του σχεδίου, επομένως αφορά τις κυρίως τις βόρειες περιοχές. Δεν μπορούμε όμως σήμερα να υλοποιήσουμε ρυμοτομικό σχέδιο στις βόρειες περιοχές.

ΠτΘ: Κάποιες όμως διορθωτικές παρεμβάσεις επί του οδοστρώματος , στις γειτονιές της βόρειας περιοχής, θα γίνουν;

Γ.Π.: Ένα έργο έχει δημοπρατηθεί, είναι έτοιμο να ξεκινήσει και αφορά αποκαταστάσεις φθορών οδοστρωμάτων αλλά και παρεμβάσεις είναι έτοιμο να ξεκινήσει και αφορά αποκαταστάσεις φθορών  οδοστρωμάτων αλλά και παρεμβάσεις σε διάφορους κοινόχρηστους χώρους Β.Α. πλευράς της πόλης. Το έργο θα βελτιώσει αισθητά την υφιστάμενη κατάσταση.

ΠτΘ: κ. Πετρίδη να δώσουμε τα οικονομικά στοιχεία των διανοίξεων που έγιναν;

Γ.Π.: Οι αποζημιώσεις που δαπανήθηκαν απ΄το δήμο για τις διανοίξεις εμφανίζουν ένα κόστος της τάξης του 1,5 δις δραχμών, χωρίς τις υποδομές την κατασκευή του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων όπου έχει γίνει. Εάν η Κομοτηνή δεν είχε τις ανάγκες αυτών των διανοίξεων όπως οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδα, θα μπορούσαν να διατεθούν αυτά τα χρήματα για την αποκατάσταση και την βελτίωση των οδοστρωμάτων και γενικότερα της εικόνας των κοινόχρηστών χώρων της πόλης.

Αφήνουμε επομένως στην άκρη κάποια πράγματα και προχωρούμε σε διανοίξεις. Θα μπορούσαμε να διαθέσουμε 1,5 δις δρχ. σε αποκαταστάσεις δρόμων και η πόλη μας είναι χωρίς λακκούβες, με καλύτερες ασφάλτους και πεζοδρόμια. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής

ΠτΘ: Ο πληθυσμός της Κομοτηνής αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και λόγω των φοιτητών. Οι διανοίξεις έρχονται να διευκολύνουν στην ανοικοδόμηση απέναντι στην αυξημένη ζήτηση στέγης. Στο κεφάλαιο της ανοικοδόμησης συγκαταλέγεται το ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δραστηριοποιείται επαγγελματικά- εργολάβοι, τεχνίτες, εργάτες- και ένα μέρος των κατοικιών βρίσκει την κατοικία.

Γ.Π.: Η αύξηση όμως του πληθυσμού της πόλης δεν οφείλεται μόνο στους φοιτητές. Η Κομοτηνή τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει γίνει ελκυστική κι όσο πάει γίνεται ελκυστικότερη, κατ΄ομολογία των επισκεπτών της και όσων διαμένουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους εργαζομένους που έρχονται εδώ ως δημόσιοι η ιδιωτικοί υπάλληλοι αποφασίζουν να εγκατασταθούν και μόνιμα στην Κομοτηνή, εξέλιξη που ενδυναμώνει τον πληθυσμό της πόλης, ποσοτικά και ποιοτικά. Μια άλλη παράμετρος της ελκυστικότητας της πόλης μεταφράζεται στο ότι τραβάει κατοίκους απ την αγροτική η την ημιαστική περιοχή του νομού μας και όχι μόνο. Μπορεί να μην είναι θετικό απέναντι στην ανάπτυξη της υπαίθρου η την αγροτική οικονομία αλλά για την πόλη είναι ευνοϊκό την αναπτύσσει πληθυσμιακά.

ΠτΘ: Η Κομοτηνή ξεπερνάει σταδιακά τη συνήθη πυκνότητα των πόλεων;

Γ.Π.: Δεν πρόκειται να γλυτώσουμε με τις διανοίξεις Με το που γίνεται ο δρόμος γεμίζει με οικοδομές. Οι οικοδομές φέρνουν κόσμο. Ο κόσμος έχει αυτοκίνητα τα αυτοκίνητα δημιουργούν κυκλοφοριακό πρόβλημα και ανάγκες στάθμευσης. Οι  διανοίξεις δεν είναι πανάκεια, αλλά δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πραγματοποιήσαμε κυκλοφοριακή μελέτη, προχωρούμε με πολύ προσοχή το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν αποδοτικότεροι στο αποτέλεσμά του. Προχωρήσαμε, μέσω του Γ.Π.Σ. με γενναιότητα στις επεκτάσεις της πόλης , οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τον υπάρχον πληθυσμό της Κομοτηνής. Εμείς όμως βλέπουμε μακρύτερα. Ο σχεδιασμός μιλάει για μια πόλη των 100.000 κατοίκων. Για να είμαστε ρεαλιστές, για τα επόμενα χρόνια, δεν νομίζω ότι η πόλη θα είναι όπως θα την ήθελε ο κάθε πολίτης της.

 

ΠτΘ: Αυτό σημαίνει ότι θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά χρόνια ακόμη, ειδικά στο θέμα της μετακίνησης και της στάθμευσης;

Γ.Π.: Είναι χαρά μου να συζητάω, γιατί το κυκλοφοριακό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Δεν επιλύεται όμως μ ένα πολυώροφο η υπόγειο παρκινγκ στο κέντρο. Είναι πρακτική της συγκοινωνιακής επιστήμης, την οποία κοινώνησα εν μέρη- ειδικότητα μου ,επαγγελματικά είναι τα συγκοινωνιακά έργα και το λένε όλοι οι ειδικοί ότι δεν είναι λύση η φόρτιση του κέντρου των πόλεων με περισσότερα αυτοκίνητα. Όσο περισσότεροι δρόμοι ανοίγονται τόσο περισσότεροι χώροι στάθμευσης δημιουργούνται το πρόβλημα επιβαρύνεται γιατί έρχονται περισσότερα αυτοκίνητα στο κέντρο.

Εάν κάνουμε ένα πολυώροφο γκαράζ δίπλα στο ‘Ίδρυμα Παπανικολάου από πού θα φεύγουν και από πού θα εισέρχονται τα αυτοκίνητα. Όλοι βιώνιυμε την κατάσταση την Τρίτη με το Παζάρι. Φανταστείτε μια καθημερινή με 700  η 800 αυτοκίνητα.

Η λύση για το κυκλοφοριακό είναι λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο περισσότερα στην περίμετρο του κέντρου (περισσότερες θέσεις πάρκινγκ). Με αυτό τον τρόπο αποθαρρύνουμε τον κάτοικο που κατεβάζει το αυτοκίνητο στο κέντρο για απόσταση 300 με 400 μέτρων. Επιπλέον κατευθυνόμαστε στην ενδυνάμωση των ήπιων μορφών κυκλοφορίας, κυρίως των πεζών. Η Κομοτηνή είναι μια πόλη που μπορεί να περπατηθεί από την μία στην άλλη άκρη.

Αυτό που δεν έχουμε προσέξει και είναι και μια κριτική [που πρέπει να κάνουμε και στον εαυτό μας είναι ο πεζός.

ΠτΘ: Λόγω των έργων που εκτελούνται στην Κομοτηνή το οδόστρωμα είναι προβληματικό και τα πεζοδρόμια επίσης. Κάποια είναι πολύ στενά, ειδικά για ηλικιωμένους ανθρώπους, γυναίκες που μεταφέρουν ψώνια και παιδικά καρότσια. Στην πλατεία και γύρω της, τα περίπτερα και τα μαγαζιά, οι καφετέριες, έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο πεζός είναι παρείσακτος. Χρειάζεται μια μεγάλη προσπάθεια για να διασχίσουμε κάποια σημεία.

Γ.Π.: Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσα μια πρόταση για τα περίπτερα η οποία έγινε δεκτή. Εφόσον γίνει η εφαρμογή της απόφασης θα έχουμε αποτελέσματα .Για να μην κυνηγάμε όμως ανεμόμυλους και μάγισσες, τα περίπτερα μόνο δεν είναι το πρόβλημα είναι και τα διάφορα μαγαζιά που βγάζουν οποιοδήποτε εμπόρευμα, οι εργολάβοι η οι ιδιώτες που εναποθέτουν τα οικοδομικά υλικά, από τις οικοδομές που χτίζουν στο πεζοδρόμιο η στο δρόμο. Ας μην κρυβόμαστε είναι ο ίδιος ο δήμος , η ΔΕΥΑΚ, τα δημόσια έργα τα οποία δεν γίνονται με τον προσήκοντα σεβασμό.

Στην υπηρεσία μας υπάρχει πάγια εντολή, οι επιβλέποντες, εκτός από την ποιοτική και ποσοτική παραλαβή έργων να προσέχουν και να μην επιβαρύνουν την κυκλοφορία του κόσμου και την ασφάλεια του κατά την διάρκεια της εκτέλεσης έργων.

ΠτΘ: Είστε έτοιμοι να επιβάλλεται πρόστιμα;

Γ.Π.: Έχουμε ήδη επιβάλει. Δυστυχώς δεν αρκούν για να συμμορφωθούμε. Το πρόστιμο αφορά μεγάλες τάξεις ανθρώπων. Επομένως για κάποιους είναι υψηλό ενό για άλλους χαμηλό. Δεν μπορούμε να ορίσουμε μεγάλα πρόστιμα γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα χτυπήσουμε και αυτούς που δεν δύνανται να ανταποκριθούν. Η ουσία είναι ότι τα πρόστιμα δεν έδωσαν αποτέλεσμα. Θα προχωρήσουμε σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις: όσοι δεν συμμορφώνονται, είτε είναι εργολάβοι, είτε μαγαζάτορες, είτε περιπτεράδες θα πληρώνουν το κόστος. Να δούμε και την συγκυρία: το θέμα τέθηκε σε προεκλογική περίοδο. Συμφέρει να γίνουμε κακοί με μεγάλες τάξεις επαγγελματιών;

ΠτΘ: θα γίνετε όμως καλύτεροι απέναντι στους πεζούς και διερχομένους.

Γ.Π.: Αυτό συζητιέται. Εμείς όμως αποφασίσαμε να γίνουμε κακοί με κάποιους επαγγελματίες που δεν κατανοούν την αναγκαιότητα αυτών των μέτρων.

ΠτΘ: κ. Πετρίδη να έρθουμε ξανά στα έργα. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων της ΔΕΥΑΚ;

Βάση του χρονοπρογραμματισμού τους κι εφόσον αυτό τηρηθεί, ολοκληρώνεται το 2008. Το 2006 είναι η λήξη του Γ’ Κ.Π.Σ., στο πεδίο είναι ενταγμένα τα έργα της ΔΕΥΑΚ, και με το ν+2 που ισχύει στα κοινοτικά έργα η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2008.

ΠτΘ: Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε σε διάφορα σημεία της πόλης θα ανοίγουν και θα κλείνουν

Γ.Π.: Κι αυτή είναι η δυσκολία για την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι η πρόταση της ΔΕΥΑ Κομοτηνής ήταν η μοναδική σε όλη την περιφέρεια που πέρασε στο Γ’Κ.Π.Σ.

Η ΔΕΥΑΚ γίνεται κατανοητό ότι δεν καθυστέρησε με δική της ευθύνη. Παρ’ όλα αυτά οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα της ΔΕΥΑΚ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπρεπε να είχαν αρχίσει από το 2000. Στο τέλος του 2001 δεν έχει εισρεύσει χρηματοδότηση. Ο δήμαρχος μας , πριν από λίγο καιρό πήρε μια γενναία απόφαση κι αυτήν υλοποιούμε ως Τεχνική υπηρεσία: ακόμη κι εκεί απ όπου πέρασε η ΔΕΥΆΚ και είχε την υποχρέωση αποκαταστάσεως μέσω του Γ΄Κ.Π.Σ. να μπούμε σε αποκαταστάσεις γιατί έρχεται χειμώνας. Αποκαταστάσεις γίνονται από την Ζυμβρακάκη μέχρι την Ιωαννικίου και από Σισμάνογλου μέχρι Κουρτίδου. Προχωρούμε σε ανάλογες αποκαταστάσεις και σε άλλες περιοχές.

ΠτΘ: Πολλά ερωτηματικά προβάλλονται γύρω από τις αλλαγές στους συντελεστές δόμησης, σε ποιες περιοχές αφορούν και σε ποιο βαθμό. Σε σχέση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο τι αλλάζει και πότε αυτές οι αλλαγές θα είναι ανακοινώσιμες;

Γ.Π.: Το Γ.Π.Σ. προκειμένου να συνταχθεί έλαβε υπόψιν κάποιες παραδοχές. Μία από αυτές ήταν οι συντελεστές της δόμησης στο υφιστάμενο σχέδιο πόλης δεν θα τροποποιηθούν. Υπάρχει όμως η νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι εκεί που εκπονείται Γ.Π.Σ., μετά την δημοσίευση του και μέχρι τη σύνταξη, έγκριση, έγκριση και δημοσίευση της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης και αναθεώρησης του σχεδίου είναι ένα μεσοδιάστημα που μπορούμε να το ορίσουμε στα δύο χρόνια από την έγκριση- υποχρεωτικά ισχύουν σ’ αυτό το μεσοδιάστημα, για τις πολεοδομικές γειτονιές της πόλης οι μέσοι συντελεστές δόμησης. Στις πολεοδομικές γειτονιές που προτείνονται από το Γ.-Π.Σ. υπάρχουν περιοχές με διαφορετικούς συντελεστές δόμησης, 2,4,1,8,1. Υπάρχει περιοχή που έχει και τους τρείς συντελεστές. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις εξάγεται ο μέσος συντελεστής, ο οποίος θα ισχύσει το μεσοδιάστημα και θα αφορά σε αυτούς τους που έχουν μεγαλύτερο συ-ντελεστή. Αυτοί που έχουν μικρότερο δεν θα έχουν το ευεργέτημα να χτίζουν με το μέσο. Είναι ένα αναγκαίο κακό που προκύπτει απ’ τη νομοθεσία.

Για να γίνει η πολεοδομική μελέτη προαπαιτούνται άλλες μελέτες οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν μετά την έγκριση του Γ.-Π.Σ.  Πρώτον ξεκίνησαν από παλαιότερα, επί αντιδημαρχίας του κ. Ευστρατίου, και έχουν πλέον ολοκληρωθεί στο 40%. Στο φετινό όπως και στο επόμενο τεχνικό πρόγραμμα που συντάσουμε μπαίνει ένα υπόλοιπο τμήμα αυτών μελετών. Επομένως, με την έγκριση του Γ.Π.Σ. θα έχουμε ένα σημαντικό κομμάτι των προμελετών που απαιτούνται. Είναι βέβαια πράγματα που δεν φαίνονται και ίσως δεν φανούν ποτέ.

ΠτΘ: κ. Πετρίδη τι συμβαίνει στην πόλη μας και τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον;

Γ.Π.: Για τους επόμενους μήνες θα συμβούν τα εξής: Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η ανάπλαση του πάρκου της περιφέρειας. Θα γίνουν γενναίες παρεμβάσεις στην φυτοτεχνική ανάπλαση του χώρου. Δημοπρατήθηκε το έργο για την ανάπλαση περιμετρικών, περιφερειακών πλατειών της πόλης:  πλατεία Ομονοίας, Δομεστίχου η πλατεία πίσω από το 3ο Δημοτικό και η πλατεία Βιζυηνού. Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που αφορούν αποκαταστάσεις κυβολιθοστρώτων και πεζοδρομίων, θα τοποθετηθούν ράμπες σε πολλά σημεία της πόλης, όπως και  εσοχές για τους κάδους. Μέσα στο χειμώνα ξεκινάει και θα παραδοθεί πείπου σε διάστημα δύο μηνών η διαμόρφωση πάρκινγκ δίπλα στο ίδρυμα Παπανικολάου. Η μελέτη είναι σχεδόν έτοιμη, προβλέπεται ασφαλτόστρωση, δίκτυα απορροής ομβρίων, δενδροφύτευση. Η στάθμευση θα είναι ελεγχόμενη , πιθανώς με διαγράμμιση και κάρτες στάθμευσης.

ΠτΘ: Πόσων θέσεων θα  είναι;

Γ.Π.: Η αρχική μελέτη μιλούσε για 290 θέσεις. Με κάποια τεχνικά τερτίπια θα αυξήσουμε την χωρητικότητα. Στοχεύουμε στην άνετη κυκλοφορία εντός του χώρου, καθορισμένη είσοδο κι έξοδοκι επιπλέον θα εκλείψει αυτή η άσχημη κατάσταση με τη σκόνη και τις λάσπες.

ΠτΘ: Ποια άλλα έργα δρομολογούνται;

Γ.Π.: Στη χρονιά που έρχεται ξεκινάει το δεύτερο ΚΑΠΗ της πόλης, στην περιοχή Ανατόλια. Εντάχθηκε στο URBAN κι αυτό σημαίνει: αποδεσμεύουμε κονδύλια τα οποία μας είναι απαραίτητα για την παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε στον οικισμό των νεοπροσφύγων στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Επίσης μέσω του URBAN , θα γίνει κάτι καλύτερο λειτουργικότερο όσο αφορά την χρηστικότητα και την καινοτομία του κτιρίου. Επικαιροποιούμε με τη μελέτη που είχαμε αρχικά συντάξει για να ανταποκρίνεται σε νέες βιοκλιματικές αντιλήψεις σε ότι αφορά στην εξασφάλιση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Στόχος μας είναι αυτό το κτίριο που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις να έχει ενεργειακή αυτονομία, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών.

ΠτΘ: Συνήθως αυτά τα έργα είναι οικονομικά κατά την λειτουργία τους αλλά δαπανηρά στην κατασκευή τους.

Γ.Π.: Είναι ενδεχομένως επειδή το έργο εντάχθηκε στο URBAN με συγκεκριμένο προϋπολογισμό να χρειαστεί κάποια  χρηματοδότηση απ’ το Δήμο Κομοτηνής. Δεν γνωρίζουμε αν θα είμαστε η δημοτική αρχή που θα παραλάβει και θα παραδώσει το έργο στον κόσμο της πόλης αλλά θα παραδοθεί κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό στην πόλη μας. Στην ίδια περιοχή, πίσω από τις εργατικές κατοικίες του κολυμβητηρίου , έχουμε χωροθετήσει  την ίδρυση ενός πολυπολιτισμικού παιδικού σταθμού, τον οποίο έχει ανάγκη η πόλη μας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη μιας υποβαθμισμένης περιοχής και να τολμήσει να φέρει σε επαφή σε αυτή την κρίσιμη ηλικία τα παιδιά όλων των κοινωνιών της πόλης μας.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.