Η Κομοτηνη γιορταζει τη Ρωμαικη της ταυτοτητα

Μια ιδιαίτερα σημαντική ψηφίδα προστίθεται από σήμερα το βράδυ στο παζλ της ιστορίας της πόλης μας, το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της οποίας  μέχρι τώρα στην κοινή μας μνήμη ήταν ότι επρόκειτο για μια πόλη που γεννήθηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Α’(379-395), ήταν έτσι  στον νου μας μια πόλη που η ιστορία της αρχίζει  περί τον 4ο αιώνα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σήμερα όμως εμπλουτίζει τη δημόσια ιστορία της πόλης με τη διοργάνωση της διημερίδας με τίτλο «Ρωμαϊκή Κομοτηνή: σαρκοφάγος και μιλιάρια».

Εγκαινιάζοντας από σήμερα την περιοδική έκθεση μνημείων της Ρωμαϊκής περιόδου, ήτοι μιας  μαρμάρινης σαρκοφάγου των μέσων του 3ουμ.χ. αιώνος και 5 μιλιαρίων(μιλιοδεικτών),  ένα είδος πινακίδων δρόμου επί της Ρωμαϊκής Εγνατίας Οδού(ViaEgnatia), κατασκευασμένων  από μάρμαρο ή πέτρα, που έφεραν  επιγραφές με τεχνικά στοιχεία   που αφορούσαν  επισκευές ή βελτιώσεις  του δρόμου,  αλλά και  αφιερωματικές επιγραφές σε αυτοκράτορες που είχαν συνδέσει το όνομά τους με  σημαντικά έργα κοινής ωφέλειας  στις περιοχές απ’ όπου περνούσε η Εγνατία Οδός.

Τα εξαιρετικά  αυτά μνημεία  ─σαρκοφάγος και μιλιάρια─ που έχουν ήδη στηθεί  στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, συνοδευόμενα από τις  δίγλωσσες, στα ελληνικά και αγγλικά,  επεξηγηματικές πινακίδες,  ανοίγουν την ομότιτλη περιοδική έκθεση, την οποία αναμέναμε από τα χρόνια του αειμνήστου περιφερειάρχη Γεωργίου Παυλίδη, που  είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκθεσή τους, και εξ αυτού του λόγου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του.

Κομοτηναίοι και επισκέπτες της πόλης μας μπορεί έτσι πλέον να τα αποθαυμάζουν περιηγούμενοι  στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, απολαμβάνοντας το διευρυμένο πλέον  ιστορικό παρελθόν της πόλης, που και άλλα καλά ίσως μας επιφυλάσσει.

η επεξηγηματική πινακίδα της ρωμαϊκής σαρκοφάγου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.