13 Σεπτεμβριου 2008: Η Εγνατια των πολιτισμων και των γευσεων

Πρόταση Ν. Κουρκούτα ανάδειξη τοπικών προϊόντων στους σταθμούς εξυπηρέτησης

«Πρέπει να αναδειχθεί η διαφορετικότητα του νομού Ροδόπης»

Ο νομάρχης του νομού Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης εξήγησε ότι πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία του νομάρχη Ξάνθης. «Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των νομαρχιών που διατρέχει η Εγνατία, στοχεύοντας να σχηματοποιήσουμε έναν θεσμικό οργανισμό. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη. Στόχος μας η αξιοποίηση του οδικού άξονα που συνδέει τν ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων που διατρέχει την Μακεδονία και τη Θράκη, με την ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα προκύψουν οι σχετικές μελέτες οι οποίες θα συγκεκριμενοποιήσουν τις δράσεις αυτής της τουριστικής αξιοποίησης.

Ο Μ. Αθανσιάδης επικεφαλής της αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «η Εγνατία Οδός δε θα πρέπει να είναι απλά ένα συγκοινωνιακό έργο και μόνο να διέρχονται οι ταξιδιώτες και τα προϊόντα αλλά θα πρέπει να αποκομίσουμε αναπτυξιακά τουριστικά οφέλη» και μίλησε για έργα που θα βελτιώσουν την εικόνα του νομού. « Το σημαντικό για εμάς δεν είναι η προγραμματική σύμβαση για την τουριστική αξιοποίηση της Εγνατίας αλλά τα έργα που πρέπει να γίνουν στο εσωτερικό του νομού μας, προκειμένου οι διερχόμενοι να έχουν την δυνατότητα να τα επισκέπτονται .

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια εικόνα της Ροδόπης που θα ταξιδεύει μέσα από την Εγνατία. Η εικόνα όμως θα πρέπει να είναι πραγματική έτσι ώστε όταν έρχονται εδώ οι επισκέπτες να διαπιστώνουν ότι η εικόνα που βλέπουν στα φυλλάδια είναι σύμφωνη με την πραγματικότητα και να μην απογοητεύονται όταν έρχονται στο νομό Ροδόπης και αντιλαμβάνονται ότι είναι διαφορετική η πραγματικότητα από τα φυλλάδια, δηλαδή το να μην βλέπουν αξιοποίηση των υγροτόπων των αξιοθέατων όπως και ότι δεν υπάρχει πρόσβαση. Η έλλειψη συγκοινωνιακών έργων στην περιοχή μας είναι μεγάλη και δημιουργεί πρόβλημα τουριστικής ανάπτυξης στο νομό Ροδόπης κατέληξε.

Σταθμοί με τοπική φυσιογνωμία

Ο Νίκος Κουρκούτας νομαρχιακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης έδωσε μια εικόνα των σταθμών εξυπηρέτησης που ήθελε να συναντάει ως ταξιδιώτης στην Εγνατία οδό . Αν οι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινήτων είναι πανομοιότυπα κτήρια σε όλη την διαδρομή , ο διερχόμενος επισκέπτης θα αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται στο Μέτσοβο η το Τυχερό μόνο από τις πινακίδες. Θεωρώ ότι ο σταθμός που θα δημιουργηθεί σε κάθε περιοχή αποτελεί μια μικρογραφία της Αρχικά να είναι κτισμένο αρχιτεκτονικά σύμφωνα με τα πρότυπα της περιοχής και επιπλέον να είναι εφοδιασμένο με τα προϊόντα της περιοχής. Όταν ανοίγει τον κατάλογο ο ταξιδιώτης για να επιλέξει ένα φαγητό αυτός να περιλαμβάνει και ορισμένες τοπικές συνταγές όπως επίσης να υπάρχει και ένας χάρτης και πληροφορίες από την ιστορία της περιοχής.

Ο κάθε σταθμός να αποπνέει ένα χρώμα και γεύσεις του τόπου, με στόχο να παρακινεί τον επισκέπτη να βγεί από τον κόμβο και να επισκεφθεί την περιοχή γιατί όχι και να μείνει κάποιες ώρες η και για ένα βράδυ

Το πλεονέκτημα του νομού μας είναι η διαφορετικότητα και αυτή πρέπει να αναδειχθεί». Ο κ. Κουρκούτας εξήγησε ότι σε αυτή την πρωτοβουλία που προτείνει μπορούν να συμμετέχουν επιμελητήρια του κάθε νομού. «Οι άνθρωποι της αγοράς ν αναλάβουν να στήσουν τους σταθμούς εξυπηρέτησης με σκοπό να λειτουργούν διαφημιστικά για την περιοχή μας σε ότι αφορά στη Ροδόπη το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι δεν υπάρχουν γυναικείοι συνεταιρισμοί όπως για παράδειγμα στον Έβρο που να κατασκευάζουν και να συσκευάζουν και να διακινούν τοπικά διατροφικά προϊόντα αν κι αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την πρόταση του Ν. Κουρκούτα «Αν προχωρούσε αυτό το εγχείρημα θα φτάναμε να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στους νομούς για παράδειγμα τι κάνει ο Έβρος και να παραδειγματιστούμε. Στη Ροδόπη θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε συνταγές και από μουσουλμάνους συμπολίτες μας και από Χριστιανούς. Ο νομός μας διαθέτει το μωσαϊκό των διαφορετικών πολιτισμών κι αυτή είναι η υπεροχή του εξήγησε ο Ν. Κουρκούτας.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.