Ο νεος νομος για τα πανεπιστημια στο επικεντρο της 104ης Συνοδου Πρυτανεων

Κ. Πιερρακάκης: «Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι προτεραιότητα και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η 104η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων που διεξήχθη από τις 12 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023 στο Καβούρι Αττικής. Η Σύνοδος διοργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με προεδρεύοντα τον πρύτανη καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη και με τη συμβολή των υπόλοιπων μελών του προεδρείου, στο οποίο συμμετέχουν ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Φώτης Μάρης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας.

Στο πλαίσιο της Συνόδου και στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα.

Στις εργασίες της Συνόδου μετείχαν, μεταξύ άλλων, η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Παυλίνα Καρασιώτου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Κιρμικίρογλου, η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Περικλής Μήτκας, η πρόεδρος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης Αννα Ροκοφύλλου και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας.

Η Σύνοδος συζήτησε διεξοδικά ζητήματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια, όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από το προεδρείο της Συνόδου στο ΥΠΑΙΘΑ, η απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και η έγκριση των νέων Οργανισμών των ΑΕΙ, που αποτελεί προτεραιότητα.

Η Σύνοδος επισήμανε ως επιτακτικά και μόνιμα προβλήματα την υποστελέχωση των πανεπιστημίων σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, διεκδικώντας τουλάχιστον την άμεση και χωρίς καθυστέρηση αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού, που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκαν οι δυσλειτουργίες που δημιούργησε η εφαρμογή του νόμου στις διαδικασίες εκλογής πρύτανη και προτάθηκε η επανεξέταση του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου. Τη Σύνοδο απασχόλησαν θέματα σίτισης και στέγασης, που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες.

Ο υπουργός ανακοίνωσε στη Σύνοδο την ενίσχυση των ΑΕΙ μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης, με δράσεις όπως Πανεπιστήμια Αριστείας, Διεθνοποίηση, Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας κ.λπ.

Στη συζήτηση με τους Πρυτάνεις με αφορμή την 104 Σύνοδό του αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας πως «ο διάλογός μας είναι διαρκής, κάτι που θα αποτυπωθεί και στον νόμο για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, υιοθετώντας τις περισσότερες προτάσεις των ΑΕΙ».

Η ανάρτηση Πιερρακάκη

«Η 104η Σύνοδος Πρυτάνεων αποτέλεσε μία εξαιρετική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με τα πρυτανικά σχήματα των πανεπιστημίων μας. Εξάλλου, ο διάλογός μας είναι διαρκής, κάτι που θα αποτυπωθεί και στον νόμο για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, υιοθετώντας τις περισσότερες προτάσεις των ΑΕΙ.

Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκαν οι θεσμικές αλλαγές και οι απλουστεύσεις διαδικασιών που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ευελιξίας των πανεπιστημίων, αλλά και προτάσεις σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την πρόβλεψη επιπλέον πόρων για τη διεθνοποίηση των ιδρυμάτων, άλλα και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που καθιερώνουμε, εξασφαλίζουμε την οικονομική υποστήριξη της λειτουργίας και της ανάπτυξης των ΑΕΙ.

Με τον νέο νόμο, εισάγουμε μεταρρυθμίσεις για την απλούστευση και την ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στα Πανεπιστήμια. Στόχος μας είναι να πετύχουμε άμεσα την απογραφειοκρατικοποίηση και την αποδέσμευση των ιδρυμάτων από αγκυλώσεις και περιττά διοικητικά βάρη.

Ενισχύουμε περαιτέρω το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων σύμφωνα με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό έμπρακτα τον ρόλο των ίδιων των ιδρυμάτων και της ΕΘΑΑΕ στην ίδρυση και την κατάργηση τμημάτων.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, με στόχο τη χάραξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής στρατηγικής. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι προτεραιότητα και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.