Ζητησατε τις επιχειρησεις

Της έκδοσης

Επέκταση του ΒΙΟΠΑ Καβάλας κατά 150 στρέμματα ζητούν οι επαγγελματίες της Καβάλας, μιας και πλέον το Πάρκο γέμισε, και χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να πούμε ότι η είδηση μας εξέπληξε ευχάριστα, μιας και δείχνει ότι τουλάχιστον υπάρχει μια κινητικότητα στην επιχειρηματικότητα της περιοχής μας.

Άλλωστε το ΒΙΟΠΑ ουσιαστικά αποτελούσε μια έκταση που δεν είχε καταφέρει να λειτουργήσει μέχρι πρόσφατα (δημιουργήθηκε το 2005 και οι εργασίες κράτησαν μέχρι την αρχή της κρίσης, όταν και υπήρξαν νέες δυσκολίες, με την εγκατάσταση επιχειρήσεων να επιταχύνεται ουσιαστικά τα τελευταία χρόνια), και κατάφερε να γεμίσει, σε αντίθεση με την ΒΙΠΕ Κομοτηνής, όπου όπως είναι γνωστό… αδειάζουμε.

Βέβαια το κατόρθωμα της πληρότητας μετριάζεται κάπως όταν υπολογίσει κανείς πως το ΒΙΟΠΑ Καβάλας εκτείνεται σε μια έκταση 130 στρεμμάτων (για αναφορά, η ΒΙΠΕ Κομοτηνής εκτείνεται σε 4.342 στρέμματα, και μόνο η Σέλμαν, που περιμένουμε να επαναλειτουργήσει, εκτείνεται σε 297 στρέμματα, που χωρά τόσο το υφιστάμενο ΒΙΟΠΑ, όσο και την αιτούμενη επέκτασή του κατά 150 στρέμματα).

Το θετικό επίσης για το ΒΙΟΠΑ είναι ότι δεν κουβαλάει στην πλάτη του τις αμαρτίες του παρελθόντος, όπως η ΒΙΠΕ στην Κομοτηνή, όπου τα περισσότερα «κουφάρια» αποτελούν μέρος πτωχευμένων βιομηχανιών που ανήκουν σε αυτές (ή συνδίκους κτλ.).

Οι ελεύθερες εκτάσεις λοιπόν που έχουν απομείνει στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής είναι σχετικά λίγες, (η πληρότητα της ήταν στο 82% το 2017, και αυτό πριν την εγκατάσταση της ΤΕΡΝΑ για το εργοστάσιο Φυσικού Αερίου) και το κυριότερο βρίσκονται κατακερματισμένες, αλλά η αλήθεια είναι πως η πρόοδος στον ΒΙΟΠΑ Καβάλας δεν οφείλεται μόνο στη νεότητά του ή την διαθεσιμότητα των εκτάσεων, αλλά και στην διοίκησή του.

Βλέπετε ο ΒΙΟΠΑ, ανήκει κατά 51% στην ΠΑΜΘ, 29% στο Δήμο Καβάλας και 20% στο Επιμελητήριο Καβάλας, τρεις φορείς, που παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχουν μεταξύ τους, θεωρούμε πως μπορούν να συντονιστούν αρκετά για να «τραβήξουν» προς την ίδια κατεύθυνση.

Η ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ανήκει στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η οποία διαχειρίζεται αρκετές άλλες Βιομηχανικές Περιοχές, με αυτή της Κομοτηνής την μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα εκτός Θεσσαλονίκης, και δυστυχώς δεν θεωρούμε πως έχει επιδοθεί σε κάποιο κυνήγι επενδυτών.

Ίσως εδώ να είναι η διαφορά…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.