Τρεξιμο η βαδισμα; Ποια ειναι η καλυτερη επιλογη;

Το τρέξιμο είναι μια πολύ διαδεδομένη ανθρώπινη φυσική δραστηριότητα και τα τελευταία χρόνια μία από τις πλέον αγαπημένες αθλητικές συνήθειες, σε όλο τον κόσμο. Άλλοι τρέχουν στην ύπαιθρο και στα βουνά, στα δάση, άλλοι στα γήπεδα, άλλοι στις πόλεις μέσα και άλλοι σε κυλιόμενους διαδρόμους στα γυμναστήρια. Καθώς πλέον είναι πλήρως αποδεκτά, από όλους, τα οφέλη της ανθρώπινης κίνησης για την υγεία και την ποιότητα  ζωής του ανθρώπου, ο αριθμός των κάθε είδους δρομέων καθημερινά αυξάνεται συνεχώς.                                 
 
Όμως δεν είναι δυνατόν όλοι οι άνθρωποι να είναι σε θέση να υποστούν την ένταση και την καταπόνηση της γρήγορης κίνησης, και ενδεχομένως δεν θέλουν να το κάνουν.  Πολλοί καταφεύγουν σε πιο ήπια δραστηριότητα, στο συνεχόμενο περπάτημα, προσδοκώντας με έναν πιο ήπιο τρόπο να αποκομίσουν ένα καλό κομμάτι από τα οφέλη της ανθρώπινης κίνησης. Έτσι λοιπόν άλλοι περπατούν καθημερινά και άλλοι τρέχουν.                                         
 
Υπάρχει όμως και ακόμη μια στρατηγική, ένας ακόμη τρόπος ανθρώπινης κίνησης – άσκησης, που καθημερινά κερδίζει όλο και περισσότερους αθλούμενους, καθώς βλέπουν και γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν, σ’ αυτόν.  Η Εναλλαγή Τρεξίματος – Βαδίσματος !                                                                         
 
 Συχνά ο συνδυασμός αυτών των δύο, είναι εκείνος που βελτιώνει την απόδοσή του ατόμου και την υγεία του, έχοντας μάλιστα το μεγάλο πλεονέκτημα της εύκολης προσαρμογής κάθε ανθρώπου σ’ αυτόν, είτε είναι αθλητής είτε όχι. Μία μορφή διαλειμματικής προπόνησης  για όλους δηλαδή.                                                                                                                                                                  
Ο άνθρωπος που ανέδειξε την αξία αυτού του τρόπου αερόβιας άσκησης, ο Αμερικανός προπονητής μεγάλων αποστάσεων Τζεφ Γκάλογουεϊ ( Ολυμπιακή Ομάδα των ΗΠΑ – 1972 ), τον δοκίμασε σε αθλητές, αλλά  και σε συνηθισμένους ανθρώπους και βλέποντας τα άριστα αποτελέσματα και τα πολλά πλεονεκτήματα του, τον κατέγραψε και τον καθιέρωσε. Με τον τρόπο αυτό, τα διαλείμματα με περπάτημα κάνουν το τρέξιμο λιγότερο κουραστικό και περισσότερο ανεκτό σε πολλούς ανθρώπους. Επίσης μειώνουν κατά πολύ τις καταπονήσεις του σώματος και των ποδιών, καθώς και τους διάφορους τραυματισμούς, αφού σε τακτά χρονικά διαστήματα δίνουν στους μυς την ευκαιρία να ξεκουραστούν, τις αρθρώσεις να αποσυμφορηθούν  και ταυτόχρονα βοηθούν ψυχολογικά το άτομο στην αποφυγή του στρες του δρομέα και του άγχους της απόστασης η της διάρκειας.   
 
Η τεχνική τρέξιμο – περπάτημα, αποτελεί καλή λύση για τους αρχάριους, τους νεαρούς ερασιτέχνες αθλητές, τους μεγάλης ηλικίας δρομείς, τους υπέρβαρους, και πολλούς ακόμη που θέλουν να ξεκινήσουν κάποια αθλητική δραστηριότητα, που διαφορετικά θα τους ήταν απαγορευμένη. 
 
Παράλληλα η τεχνική αυτή αποδεικνύεται χρήσιμη και για τους βετεράνους ή ερασιτέχνες δρομείς, που θέλουν να βελτιώσουν τους χρόνους τους, χωρίς να απαιτείται καθημερινή προπόνηση, αφού η τεχνική αυτή τους επιτρέπει να αθροίζουν τα χιλιόμετρα που θέλουν δίχως να υποβάλλουν τα πόδια τους και το σώμα τους στην πίεση του καθημερινού τρεξίματος.
 

Ο Μιχαήλ Πολυτσάκης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Γ.Β.Ε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.