Το «λενε» και οι αριθμοι

Της έκδοσης

Το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας Αττικής στην Κομοτηνή σήμανε εκ νέου συναγερμό στους διοικούντες και εκπροσώπους φορέων της περιοχής μας, οι οποίοι και μέσα από διάφορες τοποθετήσεις τους έσπευσαν να εξηγήσουν το «κακό προηγούμενο» που αυτό θα δημιουργήσει για την περιοχή μας αλλά και το σε τι «συνεπάγεται» η απόφαση αυτή σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της περιοχή μας.

Η αλήθεια είναι ότι η αντίδραση αυτή είναι λογική, δεδομένου ότι στην περιοχή μας, υπάρχει ήδη κακό προηγούμενο κυρίως σε ό,τι αφορά το «ξήλωμα» τραπεζικών καταστημάτων, αλλά και καίριων υπηρεσιών, έως και σήμερα ωστόσο στους οικισμούς, αν και στην Κομοτηνή έχουμε «χάσει» στο πρόσφατο παρελθόν τραπεζικά καταστήματα. Υπενθυμίζουμε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας τον χώρο του οποίου σήμερα κοσμεί εμπορικό κατάστημα καθώς και το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην δημοτική αγορά που παραμένει ακόμα άδειο.

Η Ροδόπη ωστόσο δεν είναι η μοναδική περιοχή που βαίνει προς την τραπεζική «απογύμνωση» καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την τετραετία, 2019-2022 το τραπεζικό σύστημα της χώρας έκλεισε περισσότερα των 500 καταστημάτων και περισσότερες των 10.000 θέσεων εργασίας.

Το ολοένα και συρρικνούμενο δίκτυο καταστημάτων όπως και η μείωση προσωπικού ξεκίνησε επί οικονομικής κρίσης, την περίοδο 2009-2010 ωστόσο μόλις την τελευταία τετραετία αυτό γιγαντώθηκε μιας και η αναντίστοιχη αύξηση του αριθμού των ΑΤΜ, δείχνουν μια ξεκάθαρη τάση των τραπεζών που λέει ότι τα ATM αντικαθιστούν τα υποκαταστήματα και…τους υπαλλήλους.

Επίσης λογικό αν σκεφθεί κανείς με καθαρά «τεχνοκρατικά» κριτήρια μιας σύμφωνα πάντα με την έκθεση η συρρίκνωση δικτύου και εργαζομένων αντισταθμίστηκε από την έκρηξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς πάνω από το 90% των πληρωμών στις τράπεζες το 2022 πραγματοποιήθηκε μέσω Ιντερνετ και mobile banking.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ωστόσο, που φανταζόμαστε θα αποτελεί και βασικό επιχείρημα των «τραπεζικών» που αποφαίνονται σχετικά με το κλείσιμο των καταστημάτων και την μείωση των θέσεων εργασίας, δεν γίνεται σαφές, ούτε προκύπτει λογικά αν η «στροφή» των πολιτών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυτό που θα επέλεγαν όπως και να ‘χει ή αναγκαίο κακό μιας και πλέον δεν έχουν καταστήματα να εξυπηρετηθούν ή η ποιότητα της εξυπηρέτησης είναι τόσο απογοητευτική που από το να χάσουν την ψυχική τους ηρεμία παλεύοντας με τα «γρανάζια» των τραπεζών προτιμούν το “tet a tet” με τα αυτοματοποιημένα συστήματα εξυπηρέτησης.

Οι παραπάνω αριθμοί πάντως αποδεικνύουν πως η πρακτική του κλεισίματος των καταστημάτων όχι απλά ήρθε αλλά θα μείνει και θα ακολουθηθεί και στην συνέχεια, ανεξαρτήτως του στελεχιακού δυναμικού που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων «εξαναγκάζεται» σε παραίτηση.

Κοινώς το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Αττικής μπορεί να μην το προλάβαμε, ως κοινωνία εννοούμε, ωστόσο θα ακολουθήσουν κι άλλα για τα οποία ίσως θα πρέπει να επιδείξουμε ταχύτερα και συλλογικότερα αντανακλαστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.