Το κυνηγι του χωρου για το ΔΠΘ στο Διδυμοτειχο εμας κατι μας θυμιζει…

Της Έκδοσης

Σε πολύ μπλεγμένη υπόθεση εξελίσσεται το θέμα της στέγασης του νέου Τμήματος Ψυχολογίας του ΔΠΘ στο Διδυμότειχο (καθώς και του Τμήματος Νοσηλευτικής, το οποίο παραμένει στο Διεθνές πανεπιστήμιο, και είναι ακόμα μια πονεμένη ιστορία από μόνο του).

Αφενός το πανεπιστήμιο θέλει χώρο εγκατάστασης για 5 έτη τουλάχιστον, ώστε να υπάρχει μια ροή στην ακαδημαϊκή διαδικασία, όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν εγκαταστάσεις, πέρα του 1ου Γυμνασίου και Παραρτήματος Γενικού Λυκείου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου.

Και παρά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται και από πρόσφατη επιστολή του Πρύτανη κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, το ΔΠΘ προτιμά το Γυμνάσιο, ο Δήμαρχος κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, απευθυνόμενος στο πανεπιστήμιο φέρεται να επιμένει στη στέγαση για ένα χρόνο στο 3ο Δημοτικό, και στη συνέχεια σε παλιές αποθήκες της ΕΑΣ στην περιοχή, που για το Πανεπιστήμιο θεωρούνται ακατάλληλες λόγω θέσης, ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κατάστασης και υψηλού κόστους αποκατάστασης, που θα πάρει κατά ελάχιστο 3-4 χρόνια, πέρα του ότι η εγκατάσταση τμήματος σε αποθήκες, είναι ατόπημα ακαδημαϊκό υποβαθμίζει το νέο Τμήμα.

Ήδη οι αντιδράσεις από τους γονείς του 3ου Δημοτικού έχουν γίνει γνωστές, και είναι αναμενόμενες, ενώ αναμένονται και από άλλες πλευρές, και για την χωροθέτηση.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως στο Διδυμότειχο, το κτιριακό πρόβλημα ήταν γνωστό από καιρό, μιας και το τμήμα νοσηλευτικής ήταν το αποπαίδι του ΤΕΙ Καβάλας, και συνέχισε να είναι το αποπαίδι του Διεθνούς, μιας και δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια πρωτοβουλία για την μόνιμη στέγασή του σε κατάλληλο χώρο.

Το χειρότερο βέβαια, και για το ΔΠΘ αλλά και για το Διδυμότειχο, είναι ότι αν δεν βρεθεί άμεση λύση, είναι πιθανό η λειτουργία του τμήματος να ανασταλεί για ένα χρόνο. Και παρόλο που δεν γνωρίζουμε το κτιριακό δυναμικό του Διδυμοτείχου, φανταζόμαστε πως σε 12 μήνες από τώρα δεν θα εμφανιστεί κάποιο νέο κτίριο που θα πληροί τις προϋποθέσεις.

Το πρόβλημα των εγκαταστάσεων δεν είναι κάτι καινούριο, και το έχουμε ζήσει και εμείς στην Κομοτηνή (το ΤΕΦΑΑ χρησιμοποιεί ακόμα τη Μεταλλουργική, και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών βρήκε σπίτι… στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης).

Επίσης έχουμε ζήσει και τις τριβές μεταξύ Πρυτανικής και Δημοτικής Αρχής για τους χώρους του πανεπιστημίου, και πρόσφατα μάλιστα, άσχετα αν τελικά είχαν αίσιο τέλος.

Στο νέο πανεπιστήμιο όμως του 21ου αιώνα, τουλάχιστον κατά την άποψή μας, δεν θα πρέπει να λειτουργούμε με όρους του 20ου, φτιάχνουμε το Τμήμα, βάζουμε φοιτητές, και μετά έχει ο θεός που θα στεγαστούν και πώς. Ιδιαίτερα σε ένα κριτικό πανεπιστήμιο σαν το δικό μας, η φοιτητική μέριμνα, που δεν είναι μόνο εστίες και στέγαση, αλλά και ένας φιλόξενος και κατάλληλος ακαδημαϊκός χώρος, θα πρέπει να έρχεται στην αρχή, και όχι στο τέλος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.